Лекарите скочиха срещу полицейския произвол

БЛС: Арестувани медици без повдигнати обвинения
Обновена: 3 дек 2010 16:47 | 3 дек 2010 16:46,
149
Лекарите скочиха срещу полицейския произвол
Снимка: БГНЕС

„Не сме се чували с директора на болницата в Горна Оряховица д-р Кожухаров. Възможно е да се послушват и нашите телефони, не искаме да пречим на разследването“.

Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов на пресконференция днес по повод скандалните арести на лекари в Горна Оряховица и Благоевград.

Лекарите настояват да бъдат оповестени имената на прокурорите и служителите на МВР, които са разпоредили арестите.

Според председателя на етичната комисия в съюза проф. Милан Миланов полицията е превишила правата си.

Той попита главния прокурор Борис Велчев редно ли е доказани професионалисти в своите области, с над 35-годишен трудов стаж, да бъдат извеждани с белезници като най-големите престъпници в страната.

„Такъв полицейски произвол беше извършен преди дни в Благоевград и Горна Оряховица, където с обвинения за поставяне на фалшива диагноза и дори за убийство на новородено бяха арестувани по унизителен начин известни лекари“, добави Миланов.

По думите му правоохранителните органи са се превърнали в правозастрашителни.

Още по темата

Той добави, че е вероятно БЛС да се обърне към съда в Страсбург, тъй като не можеш да се оплакваш на прокуратурата от прокуратурата.

В отворено писмо на БЛС до главния прокурор Борис Велчев и до вътрешния министър Цветан Цветанов, представено на пресконференцията, се посочва, че ако е налице произвол, виновниците трябва да бъдат строго наказани, още повече че съдът е обявил за несъстоятелни обвиненията срещу медиците от Благоевград.

В писмото се казва още, че МВР и прокуратурата публично трябва да отговорят дали има медицински становища по двата случая, на базата на които са извършени арестите, или това се прави по преценка на полицаите, под строгия поглед на прокуратурата.

Освен това настояваме ясно и публично да се каже има ли акция „Медиците“ и каква е връзката с протестите на лекарите от последните месеци, се казва още в отвореното писмо до двете институции.

От БЛС попитаха вътрешния министър и кой е подал оплакването, за да се стигне до показните арести – родилката, родителите й, човек от болницата или човек от МВР.

Лекарите бяха категорични, че случаят с мъртвото бебе в Горна Оряховица е аборт, че плод в 21-ва седмица от развитието си не може да е жизнеспособен, а полицията твърди, че имало „умъртвяване на плод“.

И докато медиците се оплакваха от полицейския произвол и споделяха опасенията си, че скоро лекарите, които не са емигрирали, ще работят в страх, вътрешният министър оповести пред Народното събрание ужасяващи факти около скандалния случай с мъртвото новородено.

От телефонни разговори, проведени от директора на болницата д-р Кожухаров с другите лекари, става ясно, че детето е било живо денонощие след раждането си и че не само не са правени опити да се спаси животът му, но и са обсъждани варианти за неговото умъртвяване.

„Просто няма такова, че е живяло, никой не е виждал, не е чул“, казва д-р Кожухаров след смъртта на бебето в хладилната камера след биологичните отпадъци.

Припомняме ви, че на 28 ноември в болницата в Горна Оряховица постъпва 17-годишна ученичка, която ражда преждевременно.

Лекарите не успяват да спасят новороденото.

Два дни по-късно полицаите влизат в отделението и арестуват четирима лекари.

Разговорът между лекарите в деня, в който 17-годишната ученичка е родила, са записани със СРС-та във връзка с разследване, водено срещу шефа на болницата в Горна Оряховица, каза днес главният прокурор Борис Велчев.

 

Той беше категоричен, че са спазени всички процедури при разсекретяването на информацията в СРС-тата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
2
 
! Отговори
Партия ГРОБ преди 13 години
Всеки ден ще е така докато е ТИквата.УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
142
1
 
1
 
! Отговори
Stratosferen преди 13 години
Това, не е прецедент в лекарската практика!! На много места, лекарски екипи, направо рекетират пациенти!! Тогава, наверно не ги е било страх!! Да не говорим, че голяма част от тях, са лекари, само на хартия!! Да си лекар е призвание а не кокошкарски бизнес!! Съд за всички виновни!!
141
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те докторите да не скачат, ами да седнат и да си преговорят материала, че са го забравили. Да почетат малко странична медицинска литература за новостите. Вземането на дипломата е сяма предпоставка за надграждането на уменията и знанията. Застоят води до самовлюбване в собствното АЗ, пренебрежение към пациента заради незнание и каруцарско държане, ако някой се опитва да оспори техните способности. Три четвърти от лекарите са недотам изучени, неподготвени. Допълнително печалбарство за лошо свършен
140
1
 
1
 
! Отговори
! преди 13 години
се е случило. Иначе се защиатват един друг и точно поради тази причина няма ние дин осъден лекар в Бълагрия, а пострадали бол.
139
1
 
2
 
! Отговори
! преди 13 години
Темата се измести - сега всеки говори за това, че са подслушвани телефоните на банда некадърни лекари, положили клетва, която не спазват. Нямаме нужда от такива, да емигрират и то по-бързо, и следа да не оставят от себе си.Да се замислим над това какво се случва в болниците..това може да се случи на всеки и аз лично ако съм потърпевша не показно и с белезници, ами с брадва бих влязла в отделението.Настръхвах като четях за разговорите и това е е динствената възможност да стане ясно какво точно
138
2
 
1
 
! Отговори
klof преди 13 години
Che te otdawna sa spreli rabota!
137
2
 
3
 
! Отговори
ио преди 13 години
не ни заплашваите защото ако ние болните си отворим устата...знаете за какво става въпрос
136
4
 
3
 
! Отговори
BG преди 13 години
гответе се на нови по-високи такси-щом искате адекватна помощ-ще плащате и апартаменти ще продавате за една операция;-))Хак ви е
135
7
 
5
 
! Отговори
BG преди 13 години
само 1 ден медиците да спрат работата,ще се *** бе,***
134
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 13 години
колкото повече плюете срещу лекарите си,толкова повече плюнка ще падне върху вас.Не може да се изкарва виновно цяло съсловие !!Бандитите и убийците са на свобода,а се петнят работещите в тази страна.Пълна простотия
133
3
 
4
 
! Отговори
Горски преди 13 години
Знаете ли някой арестуван сенчест бизнесмен, който да не е представил медицинско с поне 10на болежки? Кой ги дава тези медицински? Я вижте статисктика в нормалните държави, колко лекари си губят лицензите, а някой биват и осъждани за лекарски грешки? Да сте чули уволнен или осъден лекар в БГ?Сега ще протестират против полицейски произвол. Гузен негонен бяга!
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо лекарите нямат касови апарати?
131
1
 
2
 
! Отговори
доучил преди 13 години
СМОТАНЯКО,ПАДАЙ НА КОЛЕНЕ ИЛИ СЕ НАДУПИ НА КОГОТО СИ ЩЕШ,НО ПЪРВО НАУЧИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК И ПРАВОПИСА И ТОГАВА ДАВАЙ МНЕНИЕ! (мърлИо )
130
1
 
5
 
! Отговори
Фродо преди 13 години
Въпросът в този случай не е дали са спазени правила/безспорно те трябва да се спазват/ или дали ще има осъдени /безспорно съдът ще прецени това/, а в изразените манталитет и мислене на тези медици! Пълната безсърдечност и липса на човещина и професионализъм! А изречението "... то отиде при Баташов..." безпощадно показва и необратими интелектуални дефицити! Жалко!
129
2
 
6
 
! Отговори
до НАДМЕННИТЕ преди 13 години
ДО НАДМЕННИТЕ И ПРОСТИ С ПО ТРОИКИ ЕДВА ЗАВЪРШИЛИ ДОКТОРЯ.ПАДАМ НА КОЛЕНЕ НА ОКОЛО 10% ОТ ИСТИНСКИТЕ ДОКТОРИ СПЕЦИАЛИСТИ,КОИТО СА НА СВЕТОВНО НИВО,ОСТАНАЛАТА ГМЕЖ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЪТ САНИТАРКИ И САНИТАРИ В ЕВРОПА .ИЗУЧИХА СЕ БЕЗ ПАРИ,А СЕГА САМО ЗА ПАРИ ГОВОРЯТ,СКАПАНИ МЪРЛИОВЦИ.
128
2
 
1
 
! Отговори
DO MVR преди 13 години
VAZVRACHTAM LEKA POLEKA VJARATA SI KAM VAS
127
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СРАМ И ПОЗОР ЗА д-р Цветан Райчинов , СРАМ И ПОЗОР ЗА проф. Милан Миланов - ДА ЗАЩИТАВАТ ПО ТАКЪВ ПОЗОРЕН НАЧИН ПАЛАЧИТЕ ОТ Г. ОРЯХОВИЦА ! ДА СИ ПОДАДАТ ОСТАВКИТЕ ! РОДИЛКАТА МОЖЕ ДА СЪДИ ДОКТОРИТЕ ЗА ПОНЕ 200 000 ЛЕВА - ТЕ ИМАТ ЗАСТРАХОВКА ЗА ПОДОБНИ СЛУЧАИ.
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като се съгласявам с хуманните идеи, които министър Цветанов излага от трибуната, го питам: Как спи спокойно, като знае, че парите за здравеопазване не стигат и на здравно неосигурените няма кой да окаже помощ. Отиват в спешните отделения ,когато вече не може да им се помогне? Как успява да примири в себе си хуманиста и вицепремиера, който орязва бюджета на болниците, не дава пари за направления към специалисти?
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормално е да не са съгласни лекарите със сересетата, и още по- нормално е да искат да се спазват принципите на демокрацията. Какво доказват някакви си СРС-та, след като по закон съдебно-медицинската експертиза доказва истината. Факт!
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво те грее от публични арести не е ясно. Явно някакъв комплекс избиваш. Не е ли достатъчно всеки да знае, че живеем в правова държава. Какви са тия циркове. Хващат ги, за да събирали доказателства, после се оказва, че нищо такова нямало. После друга такава боза се сипе от екрана. Ама осъдени ако има, то за тях не се е чуло нищо. Какви са тези конспирации велики, дето ги разкриват , досега не стана ясно. Важното е, да са в новините. Но в демократичните страни хората не си познават президента.