GSM-ите "бомба със закъснител" за рак у децата

Мобилните телефони са пет пъти по-опасни за подрастващите
Обновена: 1 фев 2011 22:51 | 1 фев 2011 22:51,
54
GSM-ите "бомба със закъснител" за рак у децата
Искат да се забрани изпозването на мобилни телефони от деца. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Децата, които използват мобилни телефони, са изложени на пет пъти по-висок риск да развият мозъчен тумор в сравнение с възрастните, пише британският в. "Дейли експрес".

Над 50% от децата на 7-годишна възраст и 75 на сто от 10-годишните имат мобилен телефон.

Независимата организация "Пауъруоч", която изследва безопасността на мобилните телефони, предупреждава, че те могат да бъдат "бомба със закъснител" и иска употребата им от подрастващите да бъде забранена.

"Рискът от развитието на мозъчен тумор при децата е много по-голям, тъй като техните клетки все още се делят. Черепите им също не са толкова развити, колкото на възрастен човек, и не са толкова плътни.

Това означава, че те не абсорбират същите количества радиация и тя достига до мозъка. Потенциалната вреда е много голяма", казва Греъм Филипс, технически мениджър на "Пауъруоч".

При децата клетките все още се развиват, което ги прави по-уязвими към ДНК увреждания, допълва д-р Джъстин Стебинг, експерт по онкологични заболявания от Импириъл колидж в Лондон.

От здравното министерство смятат, че е малките деца трябва да използват мобилни телефони само в спешни случаи.

"Две десетилетия на изследвания показват, че няма вредни за здравето ефекти от мобилните телефони и че те отговарят на международните препоръки за безопасност", казват на свой ред представители на Асоциацията на мобилните оператори.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
do 40 преди 13 години
abe gei mrasen ti kiorav li si ili ne vijda6 kvi kompetentni komentari pi6at, 4e kak da ne gi nare4e6 umnici ane u4eni ,da te *** v manafa mrusen
50
0
 
0
 
! Отговори
Веселин преди 13 години
Интензитета на електромагнитното поле е обратнопропорционален от квадрата на разстоянието или E=1/R^2. С други думи ако отдалечите гсм-а на 1 метър интензитета е намалял в пъти. Но като човек говори си го допира плътно до главата и тези микровълни с честота от порядъка на 1.8 GHz хич не са безвредни, нищо ,че са с мощност само 1 Ват. Аз лично понякога усещам дискомфорт и като говоря по гсм.
49
1
 
4
 
! Отговори
пешо преди 13 години
Всеки сам решава дали да си купи мобилно стройство, какво да е то и как да го използва. Здравето е във вашите ръце и никой не може да ви накара да си купите и използвате определено устрийство. Същото се отнася и за децата ви, вие решавате дали те да имат мобилен телефон, лаптоп и дали да ползват bluetooth, 3g, 4g, wifi и т.н.
48
1
 
3
 
! Отговори
пешо преди 13 години
Също така при магнитния резонанс, силата на статичното магнитно поле указва огромно влияние върху скоростта, с която живият обект може да бъде придвижван, което е най-важното при такова изследване, защото не искате да ви изпържат. Това не значи, че статичното поле само по себе си ви вреди в рамките на изследването, което не може да се каже за променливото поле при мобилните услуги (включително и wifi), които ви загряват главата.
47
1
 
2
 
! Отговори
пешо преди 13 години
Производителите на мобилни телефони в ЕС са задължени да предоставят SAR стойността за всеки свой телефон, като макс. допустимата стойност в ЕС е 2 W. Това е енергията, която тъканта на главата ви абсорбира, може да го сравните като пипнете 60 W крушка и разделите на 30. Специално за магнитния резонанс освен подобна норма, има и макс. допустима норма за загряване на главата, която е 1 градус.
46
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Добро Утро!Всяко микровълново лъчение вредно независимо от дозата.Ще се разбере както за цигарите след 300 години пушене че били вредни.
45
0
 
3
 
! Отговори
хай-тек мек и спек преди 13 години
Аз затова си наех вестоносци, хубавото в модерния свят е че като ми донесат лоша вест не им режа главата, а им намалявам дажбата. :D
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
OBLA4VANETO OT TQH E S PO MALAK INZITITET...----------------- Какво е това ИНЗИТИТЕТ?
43
2
 
10
 
! Отговори
55 преди 13 години
Естествено, че операторите ще кажат, че няма опасност! Хубаво искат да ни предпазят лекарите, ама тия алчни търговци никога няма да го позволят!
42
3
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 13 години
Предлагам ти да си изкопаеш един бункер, да си напъхаш вътре дебелия *** и кратуна и да не си подаваш носа от там! Естествено ще е хубаво стените, тавана и пода на бункера да са от неопрен - все пак стават всякакви инциденти! Само не знам как ще се оправяш с храната - може би ще трябва да опитомиш къртици и да си готвиш задушени в тенджерата под налягане /да не вземе някой микроп да оцелее случайно/. Айде приятен ден от мен и дано оцеелеш в този опасен свят!
41
2
 
8
 
! Отговори
e преди 13 години
VSI4KI RADIO VALNI SA VREDNI. RADIO I TELEVIZIONNITE VALNI SA6TO SA VREDNI NO OBLA4VANETO OT TQH E S PO MALAK INZITITET.TELEVIZORITE SA6TO OBLA4VAT.S ISKLU4ENIE NA PO NOVITE MODELI LSD.TEZI ANTENI KOITO SA PO BLOKOVETE SA EDNI OT NAI VREDNITE.TE RASPRASKVAT SIGNALA ZA VSI4KI JSMI. NQMA MQSTO KOETO DA NEE OBLA4ENO OT TQH.TE SA S TAKAVA MO6TNOST KOQTO PROBIVA I PANELA. A KAKTO ZNAEME JELEZOBETONA E SPIRA4KA NA VALNITE. NO JSM OPERATORITE NIKOGA NQMA DA PRIZNAQT, 4E TEHNITE VALNI SA NAI VREDNITE.
40
2
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 13 години
Абе умник, а ти къде видя изказване на някой учен? Това че ти си *** и си тотално некопетентен по тази тема, не значи, че и другите са овце като теб, които вярват на всяка ефтина сензация сътворена от някои медии!
39
4
 
4
 
! Отговори
до нашите умници преди 13 години
като чета коментарите,виждам,че имаме къде-къде по-големи наши умници от учените в Англия и си задавам въпроса, защо тези наши читатели-многознайковците-(***) не са в някоя лаборатория,явно където и е мястото а трябва тук да си показват своята интелигентност и компетентност по дадения случай????/Боже колко несправедлив е този свят:DDDDD
38
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бих задал само един въпрос на този "изтъкнат" /незнам доколко е реална тази личност/ експерт по онкологични заболявания д-р Джъстин Стебинг - ако радиовълните излъчвани от GSM са вредни и причиняват увреждания на клетките, то тогава какво да кажем за ренгеновите апарати? Ренгеновото лъчение е невъобразимо по-мощно /представете си цифрата 10 на 15 степен/ от радиовълновото такова! Да не говорим, че естественото лъчение идващо от слънцето, други звезди и т.н. е невъобразимо по-силно от това на GSM
37
4
 
1
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Глупости на търкалета.ВСЯКО научно изследване се базира на ЦИФРИ.А не на може би,по-всяка вероятност и т.н.Колко е пронкаващата сила на вълните?При ядрено-магнитния резонанс се използва магнит със сила да вдигне кола,а прониква на милиметри.Бабини девитеини!
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
М-ТЕЛ ви поздравява със светлия празник и шалом братя.
35
0
 
9
 
! Отговори
Килъра преди 13 години
Време е Бойко Борисов да забрани радиацията!!!Давай Бойко ние те подкрепяме!ГЕРБ!!!
34
0
 
16
 
! Отговори
Как? преди 13 години
"От здравното министерство смятат, че малките деца трябва да използват мобилни телефони само в спешни случаи". Как едно дете на 7 години може да степенува по важност и спешност? Наблюдавам как докато пътувам в продължение на 15-20 минути, малчугани разговарят по телефоните без прекъсване. Мобилните оператори ще защитават интересите си и ще твърдят, че телефоните не са вредни, а всички знаем, че не е точна така. Параноята е излишна, но наистина е важно да защитим децата даколкото можем.
33
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 13 години
бръмбарите в телефоните са вредни ....
32
5
 
13
 
! Отговори
Machiavelli преди 13 години
Докато има овце, ще има и такива новини.Не забравяйте, че 2011 ще е годината на тигърския грип... непременно да идете да се боцнете с ваксината.