Молят британците да броят звезди

Астрономи и еколози обединиха усилия срещу светлинното замърсяване
1 фев 2011 18:22,
7
Молят британците да броят звезди
Молят градските власти да намалят осветлението нощем. Снимка: Булфото

Астрономи и еколози, обединили усилията си в борбата с т.нар. светлинно замърсяване, призовават жителите на Великобритания да участват в седмицата по преброяване на звездите, съобщи в. "Дейли мейл".

Уличното осветление, светлината на фаровете на автомобилите, на прозорците и рекламите превръщат нощта в ден в съвременните градове.

Силното осветление в мегаполисите нощем на практика прави невъзможни астрономическите наблюдения. Освен това то пречи на нормалния денонощен жизнен ритъм на хората и животните.

Организацията на защитниците на животните Campaign to Protect Rural England (CPRE) и дружеството на астрономите срещу светлинното замърсяване British Astronomical Association's Campaign for Dark Skies (CfDS) са обединили усилията си в убеждаване на градските власти да намалят осветлението нощем.

Местните власти изразходват по 532 милиона британски лири на година само за улично осветление.

Астрономите и еколозите призовават британските граждани през тази седмица (до 6 февруари) да изберат най-безоблачната вечер. И когато стане тъмно, да преброят звездите, които могат да видят с невъоръжено око, в правоъгълника, образуван от четирите ъглови звезди на съзвездието Орион.

След това получените данни трябва да бъдат изпратени на сайта www.cpre.org.uk/starcount или по пощата.

През 2006-2007 г. около 2000 души са участвали в подобно преброяване на звездите. Само 2 на сто от тях са успели да видят в "правоъгълника Орион" повече от 30 звезди, докато повече от половината (54%) са преброили под 10.

Резултатите от сегашното преброяване ще позволят на организаторите на инициативата да установят дали се е влошило положението със светлинното замърсяване, или има известно подобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ди преди 13 години
Така изглежда по тъмно и с украса, иначе си е както всеки друг град в България :) Апък ДимитЕрчо да не се набира много. Не само "банк" е на български. Общо взето всичко се чете, особено надписът Mtel вдясно, ама така е като недоглеждат ;)
6
0
 
5
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
До "Димитер- сащ"- Снимката е от България, но по- важното е, че твоята любима сащ и подгласничката й великобритания са в небитието- ха, ха, ха! *** си, като американските евреи!!!
5
5
 
0
 
! Отговори
Dimiter USA преди 13 години
Aliooooo,tapacite ot Dnes tochka BEGE,Na snimkata se vijda nadpis na bulgarski - bank:) hahahaA, nali stavashe vapros za London, a?Ne znaeh che v London pishat na bulgarski!Tupi ste kato manastirski gugutki! Ama chestno!
4
0
 
0
 
! Отговори
Оле! преди 13 години
А един друг резултат от броенето ще е установяване дали се е влошило зрението на британците :)От друга страна, сега ми се изясни защо в София наслагаха такива мижави едва блещукащи жълти улични лампи - за да можем и ние да броим звездите :))) ...шофирайки, щото пътя не се вижда.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако така изглежда Хасково наяве, значи София е като най-лошите ви сънища. Добре сте си там :)
2
1
 
5
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
На крива британска ракета- Космосът й пречи! Толкова са зле нещастниците, че се чудят как да излъжат пропадналото английскоговорящо мързеливо и неграмотно общество да правят икономии, разбира се, без да признаят открито, че Великобритания е във финансова и икономическа Черна дупка! Вече Светът има и ново замърсяване- "светлинно", което идва от Великобритания! Европейският съюз и лично г-н Саркози да наложат на Великобритания парични санкции за това страшно замърсяване още от днес!!!
1
0
 
5
 
! Отговори
Ди преди 13 години
Що сте сложили снимка на центъра на Хасково, апък в новината пише за Великобритания? :) Ще помоля "автоматичната система", която е на смяна да не ми трие коментара. Благодаря.