Учени създадоха илюзия за "трета ръка"

Открието ще може да помогне на хора, преживели инсулт
Обновена: 25 фев 2011 07:24 | 25 фев 2011 07:23,
24
Учени създадоха илюзия за "трета ръка"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени създадоха у доброволци илюзия, че имат "трета ръка", като го направиха толкова реалистично, че те излязоха плувнали в пот от експеримента, съобщи АP.

Изследването е за целите на разработване на високотехнологични протези или роботизирани крайници.

За целта учените от института "Каролинска" накарали участниците да седят на маса, като поставили до дясната им ръка изкуствена и покрили и двете с кърпа, оставяйки да се подават от нея само дланите. За да създадат у доброволците впечатлението, че втората дясна ръка е тяхна, те докосвали и истинската и изкуствената ръка с малки четки едновременно на едно и също място.

Така мозъкът се подвежда да усеща изкуствената ръка като част от тялото, но в него възниква конфликт коя е истинската ръка.

"Човек очаква само една от ръцете да се усеща като собствена, най-вероятно истинската. Ние обаче установихме
най-изненадващо, че мозъкът решава този конфликт, като приема и двете ръце като част от тялото и хората се чувстват сякаш имат допълнителна трета ръка" - каза Арвид Гутерстам от екипа.

За да докажат, че изкуствената ръка се усеща като "истинска", учените заплашвали ту истинската, ту фалшивата ръка
на участниците с кухненски нож, като измервали дали дланите им се потят. Те установили, че стресовата реакция на доброволците е еднаква, когато застрашават изкуствената и истинската им дясна ръка.

Възможно е в бъдеще на хората, преживели инсулт и останали парализрани от едната страна, да се предлага нов вид протеза. Тя ще може да се използва и усеща като собствената ръка, а парализираната ще остава в образа, който човекът има за тялото си.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе хора защо се хабите, някаква ръка, вместо да си губят времето с безцелни приказки, да хванат и да проектират, наистина изкуствени механизирани или роботизирани ако щете крайници , а не пластмасова ръка с батерийки, дето дасе върти в областа около китката на 360 градуса ....
19
0
 
0
 
! Отговори
миличка преди 13 години
мхм
18
1
 
9
 
! Отговори
възможно е... преди 13 години
човек да усеща чужда или изкуствена ръка като своя!Един път правехме тройка,и мадамата когато правеше *** на другия,аз имах чувство,че в този миг прави *** на мен!Така че,възможно е!
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Излезли "плувнали в пот" - яко са лъскали бастуна с 'третата ръка' :)
16
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
Е не, тия вярно сега остава да кажат, че са открили нов вид уред, който като си го сложиш на очите можеш да виждаш по-добре - откритието ще се казва "очила".Гледал съм видео с такива експерименти с нож преди години.А протезирането с роботизирани крайници също е отдавна, но наистина предстои още дълъг път на експериментиране и усъвършенстване.Освен това вече се присаждат истински крайници, но и там нещата тепърва ще се развиват още много години.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А дали става и за други органи . Например за възрастните мъже да се създаде чувството , че имат нов на мястото на неработещ орган
14
0
 
4
 
! Отговори
Архивар преди 13 години
Още един архив от 1998:) nature/nature/journal/v391/n6669/abs/391756a0.html
13
0
 
4
 
! Отговори
Архивар преди 13 години
Още една новина от АРХИВА, проверете линка: biologicalpsychiatryjournal/article/S0006-3223(00)00947-1/abstract, датиращ от 01.12.2000:),който не ползва английски и не вярва,има google преводач.
12
0
 
2
 
! Отговори
galya преди 13 години
До 2 .... определено ме размя ..... само трябваше да уточниш, че обектът е БГ депуатат .... за всеки слуачай :)))
11
0
 
2
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Е много коварен метод на изпитание използват тези учени - заплашване с кухненски нож ---- Не може ли някакъв нежен метод да приложат, аааама ха
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Баси якото , значи в бъдеще всички можем да станем като Шива ако пожелаем . :D
9
0
 
8
 
! Отговори
Цецо - до № 6 преди 13 години
Какво те учудва толкова? Когато Жул Верн написва "Капитан Немо", подводниците още не са били изобретени, а има и други примери, които са описани в научната фантастика и по-късно стават реалност...
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а с нея ще мога ли да си прая гот на к--а.
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
поредното доказателство, че обитаваме квантова реалност!
6
5
 
3
 
! Отговори
ренде преди 13 години
Туй е безинтересен експеримент. По-добре е да присадят ище 2 глави на българин и да видим, дали единодушно главите ще приемат подкуп. Мже експеримента да се проведе с някой парламентарен лидер. К'во ли ще се случи?
5
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хахахаха - това нещо го гледах преди две години в един епизод на Др Хаус. Мисля,че е беше от 5 или 6 сезон. Страхотно откритие са направили..............Аз предлагам да гледат Аполо 13 и да кажат, че ще с опитат да кацнат на луната.
4
4
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
докторхаусщини :)впрочем тоя метод май е от някакъв индийски *** измислен, не е от доктор хаус .
3
1
 
14
 
! Отговори
:D преди 13 години
2-Разсмя ме :D:D:D
2
2
 
27
 
! Отговори
Др. Дре преди 13 години
Това само може да потвърди че заобикалящия ни свят е такъв, какъвто мозъкът ни го възприема. И следователно може да се манипулира чрез химия, електромагнитни вълни и т.н.Beware of 3D и телевизионните реклами
1
0
 
97
 
! Отговори
Учен от БАН преди 13 години
До 1: Младежо, ние тоя сме го правили тоя опит още 1969г, миналата година минахме вече на по-високо ниво - материално.Направихме опит с депутат - сложихме пред него IPAD, VERTU и ключове от BMW. И тествания обект учудващо защо реши, че са негови. При всеки опит да се вземе някой от предметите, се покачваше нивото на адреналина и обекта ръмжеше застрашително.