Спрей бори норовирусите

Помага да се изгради имунитет срещу най-честия причинител на стомашни заболявания
9 дек 2011 12:50, Румяна Тасева
2
Спрей бори норовирусите
Източник: Reuters

Назален спрей, който предпазва от заболяване заради норовируси, разработиха изследователи. Според експертите новият медикамент може да намали наполовина риска от заразяването с един от най-честите причинители на епидемични взривове на стомашни разстройства. Предвижда се да бъде на пазара до пет години.

Заболяването е силно заразно и засяга милиони хора по света всяка година. Норовирусите са устойчиви във външната среда и обикновено се предават чрез заразена храна или вода, контакт с болен или замърсени повърхности.

Ваксината се състои от сух прах, който съдържа малки количества от вируса и се инхалира като спрей. По този начин тялото „отключва“ имунната система и образува защита без изява на симптоми.

Предишни изследвания на американски учени откриха, че спреят намалява риска от развитието на инфекция до 47%, информира сп. New England Journal of Medicine.

Според водещият изследовател Робърт Атмар това е първата демонстрация на защита от норовирусите. Те са широко разпространени, а инфекцията с тях може да се превърне в сериозно заболяване.

Атмар обяснява още, че хоспитализациите и разходите за здравно обслужване, свързани с лечението на заболяванията от норовируси, са много скъпи. От друга страна, една успешна ваксина може да предложи на пациентите ефективна защита и по този начин се намалят и разходите в системата на здравеопазването.

Вирусът често се разпространява в болничните заведения и може да засегне по-уязвимите пациенти като доведе до сериозни здравословни проблеми.

Още полезни новини за здравето четете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нановируси ли?
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никъде не пише платена статия бе ***.