Бездействието убива, колкото цигарите

Лекарите предупреждават, че се подценява липсата на физическа активност
18 юли 2012 19:55, Петя Славова
4
Бездействието убива, колкото цигарите
Снимка: Reuters

Бездействието убива толкова, колкото и цигарите. До този извод са стигнали учени, след като установили, че липсата на физическа активност е виновна за един на всеки 10 смъртни случая в света. Приблизително същият е и процента със смъртността, причинена от цигари, пише Франс прес и Би Би Си.

През 2008 г. бездействието е виновно за 5,3 милиона от регистрираните 57 милиона смъртни случая в света. Дни преди началото на Олимпийските игри в Лондон изследването показва сериозността на проблема, който трудно можеда намери решение.

"Ролята на бездействието продължава да се подценява въпреки солидните доказателства от повече от 60 години, що се отнася до значението й за здравето, заяви Харолд Кол от Тексаския университет. Трябва да се направят още много неща, за да може липсата на физическа активност да бъде смятана за истински здравен проблем."

Според д-р Имин Ли от Харвардския медицински институт в Бостън, 6-10 на сто от случаите на сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, рак на гърдата и на дебелото черво са свързани с по-малко от 150-минутна физическа активност седмично, каквато е заложена в препоръките на СЗО. Тази физическа активност съответства на 30 минути бързо ходене 5 дни в седмицата.

Анализирайки редица проучвания, д-р Ли установил, че, глобално погледнато, 6 на сто от сърдечносъдовите заболявания, 7на сто от случаите на диабет тип 2 и 10 на сто от заболяваниятаот рак на гърдата и на дебелото черво могат да бъдат приписани на бездействието, пише БТА. 400 000 от общо 7,25 милиона смъртни случая вследствие на сърдечносъдови заболявания е можело да бъдат избегнати. 121 000 от тези 400 000 смъртни случая са в Европа.

Според друго изследване, извършено в 122 страни под ръководството на д-р Педро Алал от университета в Пелотас, Бразилия, една трета от възрастните хора и 80 на сто от младежите и девойките в света не извършват достатъчно физически упражнения, а това увеличава риска от сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Най-слабо активни са възрастните в Малта (71 на сто), Сърбия (68 на сто) , Великобритания (63 на сто), докато в челото на класацията са Гърция и Естония със съответно 16 и 17 на сто от слабо активните възрастни. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. "Лансет".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
nebesnakrasavica преди 11 години
Аз се чудя защо все ми се работи ли работи
1
0
 
2
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 11 години
на каменоломната съм от утрин до здрач - пуша по 3 кутии цигари и 2 пакета тютюн за лула - на 72 години съм и нищо не ме " УБИВА " ! :))