Плуването - спортът при гръбначни изкривявания

Интервю на д-р Асен Джеров за Puls.bg
Обновена: 12 сеп 2012 12:32 | 12 сеп 2012 12:32,
2
Плуването - спортът при гръбначни изкривявания
източник: Личен архив

Д-р Асен Джеров е ортопед – травматолог. От 21 години работи като главен асистент в Клиниката по гръбначна хирургия на УСБАЛО „Проф. Б. Бойчев“. Специализира гръбначна хирургия в клиники в Германия и Франция. 

 
 
Гръбначните изкривявания са все по-чест проблем при децата. Каква част от българчетата са засегнати от деформациите?
 
В зависимост каква е големината на кривата, има различни проценти в честотата на изкривяването. Когато са под 10 градуса, е някъде около 1%, а при крива над 20% - около 0,3%. Това са данни от наше изследване, проведено сред 5000 ученици от столични училища.
 
Като цяло, честотата е различна в различните проучвания. Понякога не се взимат предвид истинските структурни сколиози. Взимат се порочните стойки, след това процентът е много висок. Но порочната стойка може да се коригира и не води до изменение в самите прешлени. А при структурната сколиоза, освен изкривяване, има деформация и на самите прешлени. 
 
Какво представлява сколиотичната болест? 
 
При сколиотичната болест, освен изкривяване в т. нар. фронтална равнина, това, което виждаме при преглед отзад, когато погледнем пациента, има и завъртане на прешлените – “ротация” с последваща деформация на самите прешлени и съответно деформация и на органите в гръдната клетка - сърце и бял дроб. 
 
При по-тежките изкривявания се намалява обема на дихателните екскурзии, съответно сърдечната дейност се затруднява и се развива заболяване. В някои случаи може да се стигне до фатален изход именно поради сърдечна недостатъчност. 
 
Кои са първите белези, по които могат да се разпознаят гръбначните деформации?
 
Белезите са много. Трябва да се наблюдава нивото на двете рамена, на лопатките, някаква асиметрия, изпъкване на едната лопатка, в резултат на завъртане на гръбначния стълб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
СерГей СТанищев преди 11 години
Докторе, гейовете страдат ли от гръбначни изкривявания?