Устата е прозорец към тялото

Устната кухина отразява здравето на цялото тяло
9 фев 2013 18:26,
4
 Устата е прозорец към тялото
Снимка: Reuters

Казват, че очите са прозорец към душата. Ако това е така, то устата навярно е прозорец към тялото – системните заболявания имат своето отражение и в устната кухина.

Нещо повече, понякога първите им симптоми се появяват именно в нея. Например диабет, СПИН и синдрома на Сьогрен (автоимунно заболяване, при което имунната система напада слюнчените и слъзните жлези) често биват идентифицирани благодарение на устните лезии или другите промени, които предизвикват в устната кухина.

Устата подслонява голям брой бактерии, които могат да предизвикват кариеси и заболявания на венците – периодонтална болест. Установена е връзка между пародонтозата и системни заболявания като някои сърдечносъдови болести, инфаркт и бактериална пневмония. 

Установено е, също така, че бременни с пародонтоза по-често раждат деца с поднормено тегло. Макар че е невъзможно да се каже със сигурност, много изследователи подозират, че има връзка между бактериите, предизвикващи пародонтоза и тези системни заболявания.

Не е лесно обаче да се каже каква точно е връзката между тях. Дали отслабването на имунитета при ХИВ улеснява развитието на пародонтоза или вече наличната пародонтоза улеснява заразяването с ХИВ.... Аналогични разсъждения важат и за останалите системни заболявания – диабет, сърдечносъдови болести и др. Възможно е, също така да се окаже, че между състоянията, макар и да са налични едновременно, няма никаква връзка.

Продължението на материала може да намерите в Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А за*ника е вратата :D