Приказка от зелената земя

Следващите редове нямат за цел да ви убеждават как бихте могли да живеете
Обновена: 9 апр 2013 10:11 | 9 апр 2013 10:10,
0
Приказка от зелената земя
Снимка: Reuters

Следващите редове нямат за цел да ви убеждават как бихте могли да живеете. Те са за вярата, надежда, отчаянието и смисъла, който търси всеки от нас. Те са за едно момче, което вече 7 години живее със стряскащата диагноза тиреоидит на Хашимото. Защото зад цифрите за броя на пациентите с проблеми на щитовидната жлеза, седят човешките истории и съдби. Запознайте с Живко Джамяров.

 От Университета в Бон до немските болници
 
Само на 22 години Живко е студент в Германия, работи на 3 места и прави всичко по силите си, за да се справи с предизвикателства на натовареното всекидневие. „Не се замислях нито как се храня, нито как живея, просто следвах ритъма, който налагаха безбройните ми задачи за деня, а умората беше естествена част от него…”. Освен лекциите по скандинавистика и умората в живота на момчето се прокрадват все по-често депресивни настроения, започва да му пада косата, страда от чести инфекции на пикочните пътища, постоянно му  е студено и не може да разбере защо… Всички тези симптоми слагат начало на дълго ходене по лекари, много изследвания и много въпроси. Докато в един момент разбира, че му остават 2-3 месеца живот…
 
„Вследствие на понижената функция на щитовидната жлеза сърцето ми е било много натоварено, тогава бях и с доста наднормено тегло”, разказва Живко. Оказва се, че той страда от заболяване, което чува за първи път. Тиреодитът на Хашимото е автоимунен процес, при който тялото атакува собствените си тъкани - на щитовидната жлеза. По думите на Живко в Германия броят на пациентите с подобен проблем е огромен. На първо място по честота на хроничните заболявания е диабетът, а след това Хашимото. Затова и голяма част от лечението им е поето от немските здравни каси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари