Експерти скочиха срещу пушенето в кръчмите

"Отмяната на забраната е популизъм, лобизъм, цинизъм"
105
Експерти скочиха срещу пушенето в кръчмите
Снимка: Булфото, архив

Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за либерализиране на режима за тютюнопушене на закрити обществени места в България. Това се посочва в позиция на института, адресирана до председателя на парламента Михаил Микови до премиера Пламен Орешарски.

Като се има предвид настоящата социална и икономическа среда в страната ни, това може да бъде отдадено на популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но в никакъв случай не може да се приеме за национално отговорно поведение, заявяват от института, пише БТА.

Те смятат, че посочените аргументи за либерализиране на тютюнопушенето - негативните последствия за бизнеса, са силно преувеличени и предвид на икономическата обстановка в страната, не могат да бъдат отдадени единствено и само на забраната за тютюнопушене.

От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Здравните експерти определят твърденията, че с облекчаването на забраната за тютюнопушене ще се създават работни места, като абсурдни и лишени от здрав смисъл. Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института.

В нея се припомня, че България е ратифицирала със закон Рамковата конвенция за контрол върху тютюна, в сила от 5 февруари 2006 година. В съответствие с нея нашата държава следва да предприеме законодателни мерки за всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

Историята показва, че бумерангът на евтиния популизъм и на преклонената пред олигарсите глава не е пожалил никого, заявяват от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
14
 
9
 
! Отговори
No! преди 10 години
половината в тази държава са пушачи, другите не могат да си позволяват да забараняват, какво да прави всеки един със собственото си здраве, иначе може да забраним яденето и то е вредно, осообено ментета... само в тоталитарните държави се постигат резулатати със забрана на всичко, изборът на всеки е личен-ако иска да пуши, ако иска да яде, ако иска да спортува-със забрани не се получават нещата....
73
2
 
2
 
! Отговори
лол преди 10 години
До Анонимен 71Май съчиненията наистина ти дойдоха в повечко... да не си си послушал съвета със шишето вино, че леко неадекватен ми звучиш? Това че *** не спазват закона е отделен факт, аз казах само че законът съществува. Покажи ми къде пише че греша, давай.
72
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да отидеш в кръчмата да подишаш чист въздух,защото си загрижен за здравето си-е това е цинизъм:):):)
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
защо само цигарите - дай да легализираме и наркотиците :D
70
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимен 53А аз не знам ти за коя Австрия говориш. Давам практически съвет: *** в Гранд Хотела на Ринга във Виена, качи се на втори етаж, седни в бара за пушачи, запали си и изпий едно шише вино за мое здраве. И така е навсякъде, освен в Боколандия, където прошлеци като теб дават мнения за неща, които не са виждали и на снимка.
69
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване e неясно къде съществуваща и от какво съществуваща организация. Всъщност, на запад и особено в САЩ, "борбата" срещу пушенето е перфектният начин на правителството да рекетира "биг тобеко". Въпросните борци са обикновени рекетьори за сметка на милионите любители на тютюна. Великолепен пример на такъв борец-*** е д-р Маша Гавраилова, която цял живот прави гуша и кариера от борбата с тютюна. Аман!
68
3
 
11
 
! Отговори
нерпиятно или не преди 10 години
Има си заведения където си се пуши... и не ходят непушачи... сега те да кажат колко сме извън закона... ние си седим вътре на заключено и не се пускат външни хора
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** хм, има световна здравна организация(СЗО)към ООН,международен институт по здравеопазването,може би има в Банкя,към ГЕРБ
66
6
 
7
 
! Отговори
Вън Шуй преди 10 години
Намърда се червена Мара на голяма паламара, с кеф ще си запали даже пура, не цигара. И когато се събуди, се побара за пеперудата стара...
65
13
 
10
 
! Отговори
:) преди 10 години
Вече ходя в три заведения само :) и в трите се пуши голям праз че е нелегално и като ще излизам отивам само в тях :) от всеки петък или събота на диско за една година съм ходил два пъти на рожедни дни... макар че чувам че по дискотеките са взели да дават вазички вече... продължавам с бойкота... непушачите да ги пълнят
64
2
 
9
 
! Отговори
до 60 преди 10 години
До ВВВИ какво от това? Може би щото при нито едно предишно правителство не е имало подслушване, може би!Всички министри и депутати тряба да се подслушват!
63
3
 
9
 
! Отговори
неграмотник преди 10 години
До АнонименЗа пръв път чуваш за международния институт по здравеопазване ? Сериозно? В пещера ли живееш?
62
1
 
6
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Супер! Политиците трябва да се подслушват защото крадат много!
61
6
 
15
 
! Отговори
художника преди 10 години
До ПимпАз пък бях на сватба, оркестъра дъни яко, залата празна и навънка всичко живо. Някои пушат, а непушачите и те вънка, що`т нема с кой да си приказват.Децата и те, щъкат около големите и се гонят. И к`ва е ползата от всичко това? Навънка цигари и автомобилни газове, вътре в храната Е-та, алкохол и децибели. Нема що, здравословен живот..................
60
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изявлението на този "институт" прилича малко на "На чужд гръб и 100 тояги са малко"...За пръв път го чувам този "Институт"...
59
6
 
5
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
Списък с политици, които са били поставени под контрол и са били подслушвани законно и незаконно от февруари миналата година до март тази година обяви в ефир Григор Здравков от легия "Антимафия". Контролирането било поръчано от Димитър Николов - Митко Каратиста и Румен Николов - Пашата и за това са знаели Цветанов и Борисов. От организацията преди време първи хвърлиха бомбата за работата на паралелно МВР и частен ГДБОП, който подслушвал незаконно. В списъка от групата на БСП са били Сергей Станишев и съпругата му Моника Йосифова, Мая Манолова, Ангел Найденов, Кристиян Вигенин, Антон Кутев.
58
0
 
1
 
! Отговори
Пуша виновно преди 10 години
До MusashiБраво, подкрепям.
57
3
 
11
 
! Отговори
Калина преди 10 години
Е, добре, че това е най-належащощо да се прави в държавата ни точно в този момент!Това ни спира икономиката.
56
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПимпДа не говорим, че и тези "разделени" зали ги нямаше :))) В някои заведения като се кажеше маса за непушачи, те настаняваха на 2 метра от маса за пушачи. Какъв е смисъла??? :Д
55
6
 
16
 
! Отговори
Пимп преди 10 години
Алоо, пушачите! Понеже казвате, че преди време като имаше различни места в заведенията и тези за пушачи са били винаги пълни, а тези за непушачи не. Нека някой, поне един човек да ми докаже, че като са излизали цяла компания на завдение, сте сядали в отделните помещения и така цяла вечер. Много ясно, че непушачите ще се съобразяват, което е проблема. То е като да гледаш как някой целува жена ти. Няма да умреш от него, но е неприятно.