Експерти скочиха срещу пушенето в кръчмите

"Отмяната на забраната е популизъм, лобизъм, цинизъм"
105
Експерти скочиха срещу пушенето в кръчмите
Снимка: Булфото, архив

Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за либерализиране на режима за тютюнопушене на закрити обществени места в България. Това се посочва в позиция на института, адресирана до председателя на парламента Михаил Микови до премиера Пламен Орешарски.

Като се има предвид настоящата социална и икономическа среда в страната ни, това може да бъде отдадено на популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но в никакъв случай не може да се приеме за национално отговорно поведение, заявяват от института, пише БТА.

Те смятат, че посочените аргументи за либерализиране на тютюнопушенето - негативните последствия за бизнеса, са силно преувеличени и предвид на икономическата обстановка в страната, не могат да бъдат отдадени единствено и само на забраната за тютюнопушене.

От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Здравните експерти определят твърденията, че с облекчаването на забраната за тютюнопушене ще се създават работни места, като абсурдни и лишени от здрав смисъл. Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института.

В нея се припомня, че България е ратифицирала със закон Рамковата конвенция за контрол върху тютюна, в сила от 5 февруари 2006 година. В съответствие с нея нашата държава следва да предприеме законодателни мерки за всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

Историята показва, че бумерангът на евтиния популизъм и на преклонената пред олигарсите глава не е пожалил никого, заявяват от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бях ги отказал за 1на година,като вкараха закона, незабавно пропуших,аман от ГЕСТАПОвски,лицемерни изпълнения
53
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забраната не бива да бъде отменяна. Не съм най-големия пушач на света (пуша по няколко цигари на ден), но дори и на мен не ми е приятно да бъда в затворено пространство и цялата да се омирисвам на пушек.
52
9
 
10
 
! Отговори
художника преди 11 години
До ДимитровПа ти като се интересуваш от здравето си, що не спреш да ядеш? Всака храна та дори и нектарите бъка от Е-та.Ама това не е важно, важно е като не пушиш другите да духат супата.Много актуален си е шопския лаф:-Я не сакам да съм добре, а сакам на Вуте да му е зле!
51
0
 
0
 
! Отговори
ЖЕНА преди 11 години
gledaigo/%D0%B4%D0%BF%D1%81-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-4-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA-%D0%B2-%D1%83%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5-%D0%B7%D0%B0/
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 33Май ти свършиха аргументите и почна свободни съчинения а? Не знам за една и съща Австрия ли говорим, ама тази в Европа дето е до Германия има забрана за пушенето от 2009. Ама сигурно си решил че на никой няма да му пука достатъчно да провери... жалка история.
49
13
 
16
 
! Отговори
7 преди 11 години
Много ми беше смешно зимата - едно заведение си бяха покрили набързо градинката отпред с някакви паянтови конструкции, топлеха с газови печки някакви - можеше да се пуши и всичко живо сядаше там, а вътре дето беше много по-луксозна обстановката нямаше жива душа. Това е положението - когато има де да се пуши всички отиват там, а непушачите кой знае защо се врат и те там, после реват на умряло
48
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДГД пушачите!
47
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ало, Института, защо не скачате и срещу другите точки от конвенцията- реклама, промоция и спонсорство? Иначе, въпреки че съм пушач, подкрепям забраната! Но защо само нея подкрепяме? Във вспки магазин и заведение девойки предлагат подаръци, ако си купиш марка цигари. Всяко голямо хаус парти е брандирано в марки цигари и е пълно с гореспоменатите девойки. Къде блеете, Института??? Иначе сте много загрижени, но и вие прегръщате популизма! Долни, измислени, медийни позьори, това сте вие!!!
46
15
 
11
 
! Отговори
7 преди 11 години
Браво Гея - отмяната на малоумната забрана е добро начало на мандата.
45
12
 
13
 
! Отговори
Димитров преди 11 години
ОТ ПУШАЧИТЕ НЯМА ПО-НАГЛИ ХОРА! ТЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ НЕ САМО ОТ ЗДРАВЕТО НА ДРУГИТЕ,НО И СОБСТВЕНОТО СИ! ЖАЛКО ЗА ТЕЗИ НАРКОМАНИ!
44
1
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Абе щом продават тез цигаре винаги ша има и кой да ги пуши бе...едно време кат малки пушахме качаци и клонки от бъз,та кат дръпнехме и очите ни изкакаха навънка ама после на некой ни дойде акълат та ги остайхме тез пушаци...Па кво е туй в една кръчма половината да са пуши па на другата-не,ми то се едно на един басейн да туриш едно важе по средата и да кажеш-айде от лево ша пикайте,ама от десно да не сте посмели...Ми да си има кръчми само за пушачи и кръчми за по-умни дет не пушат бе...
43
1
 
20
 
! Отговори
Патиланец преди 11 години
Па я съм си пушач и съм ЗА ЗАКОНО. Не ми пречи. Пафкам си вънка с чуждите булки, па вътре жената се щура с децата и не ме занимава. Екстра си е!:)
42
14
 
8
 
! Отговори
до 39 преди 11 години
алооо, пушача, вас само законен бой егоистични смръдльовци такива! Като си решил да се тровиш - трови се, но не замърсявай въздуха на тези, които са избрали здравословния начин на живот! Работя с пушачи и много добре знам какви безотговорни мърлячи са не се съобразяват с никого. И в елисейския дворец да ги пуснеш и него ще осмърдят и ще го превърнат в опушена чалготека.
41
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който му се пуши да излиза навън !!! хан Крум ви трябва на вас, че да се научите да спазвате закони.
40
8
 
18
 
! Отговори
Musashi преди 11 години
Фините прахови частици и изключителната замърсеност на въздуха не са вредни, въпреки че ги вдишват и малки деца, включително пеленачета! Над 60 - 70 % от българите, през зимата, използват дърва и въглища за отопление и смога който се стеле също не е вреден! Над 50 % от населението е принудено да се храни със всевъзможни ***, предлагани като "хранителни стоки", но и това не е вредно! Тютюнопушенето обаче е изключително вредно!
39
15
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе майка му стара,цял ден бачкам,искам вечерта да пия една бира и да си запаля цигара ,в една единствена кръчма,не ви искам на всякъде,ще се събирам с хора с моите интереси ,пушещи и поркащи бира ,но наглия талибан въздържател трябва да си навре носа и там да менторства,цензурира и да се държи ,като нацист
38
20
 
21
 
! Отговори
Nobi преди 11 години
алооо, непушачите, защо не ходите по кръчмите. Заведенията са празни, освен отвън. Никой не ползва помещенията. Ама вашата логика е ясна, на нас не ни трябва кръчма, ама и за пушачите да няма. Баси ологофрените скапани
37
6
 
4
 
! Отговори
Гладен архитет преди 11 години
Уж закона забранява пущенето в ЗАТВОРЕНИ помещения, включително спирки на градския транспорт, но в един наш град се позволява пушенето в найлоновите газови камери, защото ИМАЛО ВЪЗМОЖНОСТ да се отварят прозорци.
36
3
 
12
 
! Отговори
СсМЯХ ОТ ДНЕС преди 11 години
Двама роми спретнаха активно мероприятие срещу Николай Бареков и хората в Монтана, които отидоха да споделят проблемите си в пътуващото импровизирано студио на "България без цензура". Провокаторите метнаха две торби с л****, след което си плюха на петите. Освен Бареков и хората, беше омаскарено и националното знаме на България.
35
9
 
13
 
! Отговори
въздаржател преди 11 години
преди да пусните отровния дим от цигарите в затворените кръчми помислете за младите момичета които ще серв тезе млади момичета ще ръждат болни българчита ират алкохол и ще работят 10 12 часа в облаци от отровен дим