Експерти скочиха срещу пушенето в кръчмите

"Отмяната на забраната е популизъм, лобизъм, цинизъм"
105
Експерти скочиха срещу пушенето в кръчмите
Снимка: Булфото, архив

Международният институт по здравеопазване и здравно осигуряване се обяви категорично против намерението за либерализиране на режима за тютюнопушене на закрити обществени места в България. Това се посочва в позиция на института, адресирана до председателя на парламента Михаил Микови до премиера Пламен Орешарски.

Като се има предвид настоящата социална и икономическа среда в страната ни, това може да бъде отдадено на популизъм, лобизъм или обикновен цинизъм, но в никакъв случай не може да се приеме за национално отговорно поведение, заявяват от института, пише БТА.

Те смятат, че посочените аргументи за либерализиране на тютюнопушенето - негативните последствия за бизнеса, са силно преувеличени и предвид на икономическата обстановка в страната, не могат да бъдат отдадени единствено и само на забраната за тютюнопушене.

От института обръщат внимание, че навсякъде по света бизнесът се стимулира с данъчни облекчения и намалено административно и бюрократично бреме.

Здравните експерти определят твърденията, че с облекчаването на забраната за тютюнопушене ще се създават работни места, като абсурдни и лишени от здрав смисъл. Всяко работно място, създадено от цигарен дим, е работно място за бъдещ болен, който ще бъде контингент и ще носи сериозни разходи на лечебното здравеопазване, посочват в позицията си от института.

В нея се припомня, че България е ратифицирала със закон Рамковата конвенция за контрол върху тютюна, в сила от 5 февруари 2006 година. В съответствие с нея нашата държава следва да предприеме законодателни мерки за всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

Историята показва, че бумерангът на евтиния популизъм и на преклонената пред олигарсите глава не е пожалил никого, заявяват от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
23
 
23
 
! Отговори
Бойко ибрика преди 11 години
Експерти, главанаци. Аман от експерти, които ни докараха до тук. Кои са тези експерти?Бизнеса страда от забраната, респективно и нивото на безработицата.Който иска нека прави заведения за НЕпушачи и да развива бизнес. Да има заведения за пушачи и непушачи - това е просто и елементарно.
33
9
 
34
 
! Отговори
бай иван преди 11 години
да махнем и закона за шофиране в нетрезво състояние заради празните кръчми.
32
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Австрия живеят лоши хора! Те мразят човека, живота и здравето изобщо ! Въобще не са европейци и правят напук ! Пушат в заведенията и не светят с фарове на 30 градусовата августовска жега ! Представяте ли си ? Така по пътищата е пълно с катастрофи поради намалената видимост, в моргите е пълно с трупове ,дишали тютюнев дим без да искат.....Бе направо ви казвам - АД ! И като им го казват чиновницине от Брюксел, не щат и да слушат. Заради това половината им бюджет отива за плащане на глоби към ЕС
31
14
 
15
 
! Отговори
сеч преди 11 години
АБЕ КВИ СА ТИЯ БСП бе цял народ гласува референдум АЕЦ отменяме , забраняваме пушенето ...тия идват и 2-3ма решили и айде връщаме ги...викам тия на бесилото пред народен театър ИВ
30
4
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 11 години
В нашия...хоремаг в Кривунделово се пуши...нонстоп.Заповядайте да се...насладите,на истинска...кръчма.(платена реклама)
29
15
 
15
 
! Отговори
GERBerastin преди 11 години
ГЕРБерастията докара на България едно единствено хубаво нещо: забрана за пушене на обществени места и в заведения.Абсурд е този закон да се премахне!!!Който иска да се трови, от сутирин до вечер да си пуши вкъщи, а може да затвори и семейството си в помещението, та да се тровят задно!!!
28
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най съм изумен от доводи за връщане на стария режим от рода на: Абе те са вредни, ама еди кое си е по-вредно. Е хубаво, значи нищо да не правим по въпроса? Ми дайте по същата логика крадците на дребно да не ги арестуваме, щото има и крадци на едро, които нанасят повече поражения?!
27
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ......90% ОТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СРЕЩУ ЛИЧНОСТА СЕ ИЗВЪРШВАТ СЛЕД УПОТРЕБА НА АЛКОХОЛ--УБИЙСТВА,ИЗНАСИЛВАНИЯ--ГРАБЕЖИ С ТЕЖКА И СРЕДНА ТЕЛЕСТНА ПОВРЕДА.......СЛЕД ИЗПУШВАНЕ НА 5 ЦИГАРИ-НЯМА ИЗВЪРШЕНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ..ЗА ТЕЗИ СЕ ПОДЪРЖА ОГРОМЕН И СКЪПО ПЛАТЕН ДЪРЖАВЕН АПАРАТ--ПОЛИЦИЯ,ПРОКУРАТУРА ,СЪД,ДА НЕ ЗАБРАВИМ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ЗАТВОРИТЕ..ОКОЛО 150000 СЛУЖИТЕЛИ-- А ТАКА СЪЩО И ИЗДРЪЖКАТА НА ЗАТВОРИТЕ.....ТАКА ЧЕ ДА ЗАБРАНИМ АЛКОХОЛА..А ТЕЗИ СА *** С ТЕХНИТЕ ЗАБРАНИ НА ЦИГАРИТЕ
26
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Отмяната на забраната е популизъм...." - ТЕ *** СА ГОТОВИ НА ВСЯКАКЪВ ....ЛИЗЪМ, СТИГА ДА СА ВЪВ ВЛАСТТА! КРАДЕНЕТО И ....ЛИЗЪМА САМО ИМ СЕ ОТДАВА!!! А АРОДА КУЧЕТА ГО ЯЛИ! ТОВА ГО ДЕМОНСТРИРАТ ВЛИЗО 100 ГОДИНИ ВЕЧЕ...
25
2
 
12
 
! Отговори
Правилно! преди 11 години
Правилно!!!
24
7
 
16
 
! Отговори
boiko1 преди 11 години
И ние гробарите искаме отмяна на забраната за пушене , че нещо намаля работата.
23
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако смятате, че забраната за тютюнопушене е повлияла негативно на бизнеса у нас, личният ми съвет към вас е никога да не се захващате със собствен бизнес.
22
7
 
31
 
! Отговори
пушач преди 11 години
Оставете пушенето а погледнете с какво се храним.Аз съм ги пушил 35 години но храната не съдържаше половината таблица на Менделеев.
21
1
 
2
 
! Отговори
лол преди 11 години
До GranatometЕдинствения платен най-много да си ти, *** такава.
20
10
 
18
 
! Отговори
naTpuoT преди 11 години
Тия предните едно хубаво нещо направиха и сега искат да го махнат. Пфу!
19
9
 
14
 
! Отговори
аку аку преди 11 години
Според мен, либерализирането на пушенето не само ще помогне на бизнеса у нас, но и ще реши финансовата криза в Европа. Дори в света. Повече няма да има бедност. Богатите хора ще тръгнат по кафенетата и ще влеят свеж финансов ресурс в икономомиката.
18
4
 
16
 
! Отговори
Прагматик преди 11 години
да погледнем:- кой реално печели от увеличаване на тютюнопушенето - БУЛГАРТАБАК- кой притежава Булгартабак - дебелото момче и КТБ/ДС
17
1
 
13
 
! Отговори
Баба Генка преди 11 години
Водете децата си на сладкарница, най-хубавия пушек е от балканската скара.
16
14
 
14
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Тук бизнеса замря, а икономически добрите страни дават АКЪЛ на бедните.. и отгоре на това сучат от тях, аре глейте си работата бе ЕС. Моментално трябва да излезнем от този Еврейски съюз. На протест !
15
10
 
5
 
! Отговори
Параход с комин преди 11 години
"Експерти скочиха срещу пушенето в кръчмите "Като гледам всички във форума са експерти :)))