Кои билки са подходящи при настинка и грип?

Предлагаме ви 5 заместители на медикаментите
10 окт 2013 14:40,
1
Кои билки са подходящи при настинка и грип?
Източник: Reuters

Употребата на билки, с цел облекчаване на дадено здравословно състояние, е традиционна практика, която живее и до днес. 

Експертите все още не могат да признаят ефективността на билковата медицина при борбата с грипа и други заболявания, поради липса на научни доказателства. Въпреки това обаче билките са широко използвани за третиране на различни здравословни състояния. 

Важно е обаче, преди да се пристъпи към някакъв вид билкова терапия, да се консултирате с лекар.

1. Чесън

Този вид лук значително повишава отделянето набелите кръвни клетки, които дават първичната защита на организма срещу всякакви видове заболявания и инфекции. 

Ефикасността на чесъна е налична в началото на грипа – когато се приема с мед и се дъвче на цели скилидки. Този начин на консумация спомага за по-лесното му усвояване от организма, може да бъде от полза също така и за стомашночревния тракт.

2. Ехинацея

Популярно е качеството на билката да подсилва имунната система, освен това помага при облекчаване на болка и възпаления. Има обаче и някои предпазни мерки, които трябва да се спазват, преди да се премине към употреба на билката. Това важи особено за хора, които приемат имунопотискащи медикаменти. В подобни случаи трябва да се консултирате с лекар.

3. Хлъзгав бряст

Тази билка също има протективни свойства за имунната система. Освен това тя предпазва и увредените тъкани в организма. Хлъзгавият бряст също така влияе благоприятно нахранопровода, стомаха, лигавицата на червата и гърлото. 

4. Бъз

Билката се справя при третиране на симптоми на грипкато мускулна болка, възпалено гърло, освен това е ефикасна и при понижаване на температурата. Бъзътотдавна се счита за стимулатор на имунната система. Препоръчително е да се приема веднага след появата на първите симптоми.

5. Евкалипт

Изключително е полезен за облекчаване симптомите на настинка и грип. Свежите листа наевкалипт могат да се използват както за чай, така и за гаргара. И в двата случая облекчаватболките в гърлото. Може да се прилага и под формата на мехлем.

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
8
 
! Отговори
metro57 преди 10 години
Да не забравяме греяната ракия, червеното вино и лютите чушки. Ваксините са за ***.