Маргарините не са вредни, смятат български учени

Използва се технология, която не допуска преработени мазнини
Обновена: 11 мар 2014 08:43 | 10 мар 2014 21:21,
110
Маргарините не са вредни, смятат български учени
Франк Мик. Снимка: Getty Images

Маргарините не са вредни, защото за направата им се използва технология, която отдавна не допуска в тях влагането на преработени, хидрогенирани мазнини, идентифицирани като едни от най-вредните хранителни добавки. Това мнение изрази заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Пантелей Денев, който се включи във форум на тема „Има ли трансмазнини в българските храни“. Събитието се организира по инициатива на евродепутата Антония Първанова, съобщава БТА.

Родика Цену, диатолог и мениджър към една от най-големите фирми, производител на маргарини, посочи, че още преди 20 години фирмата е преформулирала производството на маргарин без влагане на частично хидрогенирани мазнини.

Според доц. Денев хидрогенираните мазнини спомагат за удължаване трайността на продуктите и се използват най-масово във фаст-фуд индустрията. Има ги и във вафлите, чипса и останалите сладкиши, дори в хляба. По думите му българският потребител няма проблем с трансмазнините. По-скоро трудността е свързана с количеството, което използваме.

Доц. Денев уточни, че от гледна точка на структурата мазнините, които употребяваме в различните храни, са едни и същи. Той смята, че правилният термин за тях е „транскиселини“, а те се намират до 3 процента и във всички животински продукти - мляко, говеждо месо и т. н.

"Технологията се развива много бързо и процесът на хидрогениране масово е сменена с нова технология, наречена преестерификация. Опасни са частично хидрогенираните мазнини", подчерта Антония Първанова. Тя изрази мнение, че проблемът се корени в това, че няма контролиращ орган, чиято функция да бъде да информира относно безопасността на продуктите.

Друга трудност е възможността за информиран избор. „Размерът на шрифта на опаковката е друг съществен проблем, защото не ни дава възможност да разчетем ясно какъв продукт избираме“, коментира още Първанова. Тя допълни, че не трябва да се допуска да има реклами, насочени към деца, на вредни храни.

До края на 2014 година държавите-членки на ЕС трябва да предадат доклади със становищата си по отношение на трансмазнините. Причината е, че все още няма европейски регламент за тях. На база на обобщен доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве, където държавите ще депозират документите, ЕК ще трябва да вземе становище за това дали да забрани трансмазнините, или те да останат като информиран избор.

Към настоящия момент производителите във всички държави са задължени да изписват наличието и произхода на мазнините в продуктите на задните етикети.

Председателят на „Зелени инициативи“ Диана Хусеин предложи, докато регламентът стане факт, трансмазнините да бъдат забранени поне в бебешките храни. От Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) обаче бяха категорични, че Агенцията няма законодателни права и промените ще се случат само чрез граждански натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама и властите са лицемерни: "Забраняваме вредното хидрогениране, но само след като заводите ни са готови за новия вид синтез- естерифициране " Нито един ден преди това.
42
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Маргарините не са вредни, смятат български учениshtom sa BG ucheni ,znachi sa baia ucheniot kolko vida himikali se e pravilo tova poleznoto MAgARINCHE ?elate i vishte i na zapada ima margarin,no e s po-goliamo kachestvo ot BG Kravemasloto
41
1
 
10
 
! Отговори
S преди 10 години
Hahah prochetox "Marginite" hahah
40
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ Е ВРЕДЕН РАЗБИРА СЕ....РАСТИТЕЛНИТЕ МАЗНИНИ ИЗОБЩО НЕ СА ВРЕДНИ. НИТО ПОДСЛАДИТЕЛИТЕ И ОЦВЕТИТЕЛИТЕ! НИЩО ОТ ТОВА НЕ Е ВРЕДНО...ВЪ ФАНТАЗИЯТА НА НЯКОЙ ДОБРЕ ПЛАТЕН ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ПСЕВДОУЧЕН..
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди около 4 год бях купила няколко бройки маргарин,защото беше на промоция ,и докато се прибирах видях един дядо ,знаете беден пенсионер и му предложих да му дам едната кутия маргарин ,той се обърна и ми каза:,,много благодаря ,но НЕ ,,на моето объркване той отговори ,,прави се с/от нефт,, и с маргарина бях дотам .както не един по-долу коментар и аз трябваше няколко пъти да го хвърлям за да се научат и домашните .Внимавайте също и за Мононатриев глутаматЕ621 и Аспартам Е951
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Маргарин, ГМО, моднати бройлери, добавки, ... всичко е в името на печалбата и ... абе, нали и лекарства трябва да пазаруваме и операции и лечения да плащаме. Та фармацифтичната мафия от какво ще живее после бре? В Англия се опитват да забранят употребата на билки и природолечинието, а в много от уж водещите страни е забранено собственото производство на храни, или евентуално при определени условия. Та, мислете....
37
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** разбира се че не са вредни! Както царевица Монсанто, както американски пилета с хормони, няма нищо вредно, само можете да станете като All-American girl (Вилендорфската Венера).
36
2
 
14
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Един образ преди години казваше: -Преди ни учеха да ядем корите на плодовете и зеленчуците, щото там били витамините. Сега ни учат, че в корите са нитратите"Бих добавил, че отново ни учат, че корите са полезни... А дали е така кой, кой ще ми каже?
35
3
 
17
 
! Отговори
Jangle leg преди 10 години
за по-мързеливите:"Маргаринът се прави от нефт- мит или реалност? Ами- по-скоро реалност. Е-тата в него със сигурност са петролни деривати, т.е. получени като вторични продукти от преработката на суров петрол. Дали няма нещо общо между това в кутийката и някои масла в автомобилите...всеки сам може да прецени и изследва."
34
2
 
17
 
! Отговори
Jangle leg преди 10 години
Готвя само с масло, свинска мас, патешка мас. За салатите суров зехтин, защото при термична обработка губи свойствата си и става безполезен (но не и вреден). Маргаринът навремето са го правили от нефт, но после, поради високата себестойност са започнали да го смесват от какво ли не и то много по-вредно от нефта. Кой не вярва да ползва google
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тва щом български професор го е казал нямам доверие. Както преди няколко години се яви български учен и каза че глобално затопляне нямало и че замърсяването във въздуха от разни промишлени предприятия въобще си било много безвредно за озоновия слой.а да не забравим за смешката която днес не знам кой си казал че нямало хормонални пилета. И същия тоя каза че и в америка пилетата не се бумкат с хормони. Хахах на български специалисти рядко вярвам вече.....смешковци
32
2
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Маргарините всъщнст полезни. Както и всеги сурогат. Като мед от захар, и кравешко мляко от асвфалта на динозавите
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И маргарините и Маргините са еднакво вредни, само, че за вторите никой не говори от шубе...
30
3
 
16
 
! Отговори
jane преди 10 години
Къде пък видяхте БАН в изказването. Много ясно си е написано "заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив ". А че въпросният господин е решил да се продава на индустрията си е негово решения и отговорност. Виж защо днес.бг се продава, за да му публикува глупостите, не е ясно.Трансмазнините за заклеймени като основен причинител на редица болести от световната здравна общественост. Че в Пловдив не са чули за това не съм изненадана.
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко ли 200лв е получил доцента за да изпляска това смехотворно заключение? Не били вредни, само прочетете етикета с Менделеевата таблица отстрани и сами си правете заключенията.
28
3
 
14
 
! Отговори
N преди 10 години
Щом са български учени вяра нямам.
27
2
 
20
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Опитвали ли сте сланина препечена на гребен!
26
1
 
19
 
! Отговори
койчо преди 10 години
С тези непрекъснати съвети за безопасно хранете посегнаха и на най-святото за мен - ПРЕПЕЧЕНАТА КОЖА НА ПИЛЕТО НА ГРИЛ!!! Боже, колко мъка има на този свят!!!
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаете ли- ако просто злобеете и псувате и не се образовате - ще пропуснете точно тънкия момент , в който този учен ви лъже.Или по-скоро удобно премълчава цялата картинка.Маргарините се правеха с хидрогенирани мазнини.И бяха уж полезни,защото бяха НОВИ и НЕИЗДЛЕДВАНИ, но нямаха холестерол.Оказа се обаче , че с годините са вредни. Сега се правят с ЕСТЕРИФИЦИРАНИ мазнини и те са полезни, защото са...познахте. НОВИ и НЕИЗДЛЕДВАНИ.Ние сме ОПИТНИТЕ МИШКИ. Да ни е честито...
24
1
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Не яжте;маргарин,кренвирши,варени колбаси,сухи...колбаси,млека и...сирена,кашакавали,варени пилета(бройлери),печени...също,тестени...изделия,сладкиши и прочие...неща от щандовете и витрините на хранителните...магазини.Яжте нещо,което сте отгледали или направили...сами,тогава ще сте сигурни че...наистина няма да ви...тровят бавно и постепенно с...консерванти,бои,трансмазнини,подобрители,оффкусители и пр.Какво да се...прави;човек не знае от какво ще...напълнее.