Маргарините не са вредни, смятат български учени

Използва се технология, която не допуска преработени мазнини
Обновена: 11 мар 2014 08:43 | 10 мар 2014 21:21,
110
Маргарините не са вредни, смятат български учени
Франк Мик. Снимка: Getty Images

Маргарините не са вредни, защото за направата им се използва технология, която отдавна не допуска в тях влагането на преработени, хидрогенирани мазнини, идентифицирани като едни от най-вредните хранителни добавки. Това мнение изрази заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Пантелей Денев, който се включи във форум на тема „Има ли трансмазнини в българските храни“. Събитието се организира по инициатива на евродепутата Антония Първанова, съобщава БТА.

Родика Цену, диатолог и мениджър към една от най-големите фирми, производител на маргарини, посочи, че още преди 20 години фирмата е преформулирала производството на маргарин без влагане на частично хидрогенирани мазнини.

Според доц. Денев хидрогенираните мазнини спомагат за удължаване трайността на продуктите и се използват най-масово във фаст-фуд индустрията. Има ги и във вафлите, чипса и останалите сладкиши, дори в хляба. По думите му българският потребител няма проблем с трансмазнините. По-скоро трудността е свързана с количеството, което използваме.

Доц. Денев уточни, че от гледна точка на структурата мазнините, които употребяваме в различните храни, са едни и същи. Той смята, че правилният термин за тях е „транскиселини“, а те се намират до 3 процента и във всички животински продукти - мляко, говеждо месо и т. н.

"Технологията се развива много бързо и процесът на хидрогениране масово е сменена с нова технология, наречена преестерификация. Опасни са частично хидрогенираните мазнини", подчерта Антония Първанова. Тя изрази мнение, че проблемът се корени в това, че няма контролиращ орган, чиято функция да бъде да информира относно безопасността на продуктите.

Друга трудност е възможността за информиран избор. „Размерът на шрифта на опаковката е друг съществен проблем, защото не ни дава възможност да разчетем ясно какъв продукт избираме“, коментира още Първанова. Тя допълни, че не трябва да се допуска да има реклами, насочени към деца, на вредни храни.

До края на 2014 година държавите-членки на ЕС трябва да предадат доклади със становищата си по отношение на трансмазнините. Причината е, че все още няма европейски регламент за тях. На база на обобщен доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве, където държавите ще депозират документите, ЕК ще трябва да вземе становище за това дали да забрани трансмазнините, или те да останат като информиран избор.

Към настоящия момент производителите във всички държави са задължени да изписват наличието и произхода на мазнините в продуктите на задните етикети.

Председателят на „Зелени инициативи“ Диана Хусеин предложи, докато регламентът стане факт, трансмазнините да бъдат забранени поне в бебешките храни. От Българската Агенция по безопасност на храните (БАБХ) обаче бяха категорични, че Агенцията няма законодателни права и промените ще се случат само чрез граждански натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плащат им масони агенти със чуждо етническо самосъзнание дори има участващи в управлението.Приета програма за изтребване на българския народ още през 1988г.масковския ционистки конгрес
62
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ви плати, бе продажници?За овце ни смятат явно! Само непрочелите за какво идва реч купуват още маргарин, а който е наясно го подминава като малка гара.
61
0
 
27
 
! Отговори
Човекът с резачката преди 10 години
Ей такива продажни мекерета трябва да се линчуват! Недоумявам кой продължава да купува този изкуственяк, наречен маргарин! Че и децата си да храни с него! Хора, започнете внимателно да избирате храната си, четете и преценявайте. По-добре си купи 250 грама масло, от колкото кило маргарин за същите пари! Здравето е безценно, спомняте ли си?
60
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българските учени са вредни за българите. Продават се за 2.50лв. на всякакви производители на отрови.
59
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко ли пари е взел доценчо за тази статийка от производителите на маргаринчета ?
58
0
 
16
 
! Отговори
"игнатовски&quo преди 10 години
Този е доцент, ама друг път я заслужава тази титла, като му гледам публикационната дейност. А за цитати да не говорим изобщо. На български език е почти всичко в някакви годишници на провинциални "университети". Името му не е и чувано в световните бази данни за наука.Ето го господина: uft-plovdiv.bg/?act=show_page&id=308
57
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Забрави ли са да сложат надписа "Платена статия". Тия номера ги знаем. Я вземете пак пуснете статия за жилищата, че нещо много главоломно взеха да им падат цените и брокерите реват.
56
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вредни, вредни, ама евтини и народът ги купува! Освен това, рекламите им са пълни с лъжи и глупости, представят ги като единствена гаранция детето ти да расте здраво, като лек срещу хипертония и сърдечни заболявания........ Къде е тая агенция по безопасност на храните, бе? Тя има право и за заблуждаващи реклами на храни да санкционира.
55
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всяка съставка, която не ни е дадена по естествен път от природата, а е продукт на синтез на някой дълбок джоб е вредна! особено за детския организъм. Някпой може ли д акаже кави са пораженията на клетъчно ниво при децата? Недейте да заблуждавате хората според колкото ви е платено, господин учен!
54
4
 
17
 
! Отговори
ФАС ОТ БУРГАС преди 10 години
Как да им вярвам като знам как са си взели дипломите?
53
4
 
8
 
! Отговори
Сократис преди 10 години
Анонимник 68,защо обиждате човека?!Той ясно е написал-всеки да избира с какво да се храни и не кара никого да яде маргарин...Ти ли не можеш да четеш или просто искаш да покажеш селяндурщината си?!
52
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако се съмнявате в някоя храна, дайте първо на котката, те са безпогрешни в преценката особено за колбаси.
51
1
 
22
 
! Отговори
Здраве преди 10 години
Само като погледна съдържанието им знам, защо от 12 години не съм опитвал маргарин. Яжте краве масло от добри мандри.
50
4
 
11
 
! Отговори
Марин преди 10 години
Все се каня да не обръщам внимание на самоуверените драскачи във този сайт,но не мога и да подмина когато незаслужено се охулват смислени публикации.Тук един господин-Слави изложи съвсем правдиво своята теза и това е самата истина.Тези които го обвиниха,че е "настинал" и че преди 50г е нямало маргарин вероятно са доста млади или неуки защото точно тогава се появи първия немски маргарин на нашия пазар и от тогава го ползваме редовно.Всеки да избира сам с какво да се храни,но да не засяга другите
49
0
 
12
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Нова формула, нови технологии, фаст-фууд, евродепутат, изпадаш в транс.
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как се прави МАРГАРИН ВЗИМАТЕ РАСТИТЕЛНО МАСЛО, НАПРИМЕР слънчогледово ,аерирате с ВОДОРОД ,използвате катализатор ,ЦИНК ИЛИ НИКЕЛ -през решетка , може и двете ,получавате НАСИТЕНА МАЗНИНА- в транс конфигурация ,която е тежка и има свойството да запушва кръвоносните съдове ,при системна употреба ,ако се консумира от време на време няма подобен ефект Първите продукти се получават от петролно и въглищни деривати , сега вече не се използват Продуктът е пълноценен , ако не се използва често
47
0
 
5
 
! Отговори
МУХАХА преди 10 години
Айде стига лъгали ,въпросът е ЦИС или ТРАНС ,естествено ,че първото -освен тоеа ненаситени Учените , дайте аргументи ,стига лъгали :?)
46
1
 
11
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Все още се спори доколко вредни или полезни са маргарините, но какво стана с Маргините. Бесепето закри ли вече сиковете си, или просто ги прати в нелегалност. Временно...
45
1
 
10
 
! Отговори
gft преди 10 години
да не е само като вица за кренвиршите и цигарите.... аз маргарин не вкусвам и не смятам.
44
1
 
11
 
! Отговори
Dnes bg преди 10 години
Kolko vi platiha za reklamata???? Prodajnici