Защо тийнейджърите посягат към наркотици?

За проблема разказва Марина Попова пред Puls.bg
21 апр 2014 17:19, Румяна Тасева
26
Защо тийнейджърите посягат към наркотици?
Източник: Reuters

Марина Попова е психолог в Асоциация за рехабилитация на зависими "Солидарност". 

В нашето общество все още битува схващането, че зависимите младежи са основно необразовани и неинформирани, емоционално лабилни и с неуравновесен характер. Свързваме тези деца с липса на стабилна семейна среда и липса на контрол от страна на родителите.

Днес обаче знаем от практиката, че никое дете и родител не е застрахован, че дори и интелигентни деца от добри, културни и високообразовани семейства употребяват наркотици. Опитът ни сочи, че не е въпрос само на неосведоменост. Оказва се, че лекциите, контролът, сплашванията и забраните са сред най-малко  ефективните методи. В днешно време децата са доста по-информирани по въпросите, свързани с наркотиците, от своите родители и за жалост се сблъскват с тях в значително ранна възраст.  Какво, смятам, че би могло да доведе до употребата им изобщо.

Има фактори, които  биха могли да допринесат „ЗА”  и такива, които съдействат „ПРОТИВ” употребата им.  Добре е да ги имаме предвид. Някои рискови фактори могат да бъдат: хаотична семейна среда и липса на емоционални връзки в семейството; насилие и пренебрежение, както и прекомерни амбиции от страна на родителите; неефективно и непълноценно общуване; липса на емоционални граници между деца и родители; неподходящ контрол от страна на родителите (липса на грижа или свръхгрижа); компания на употребяващи приятели; стрес, отчуждение, самота и скука; неспособност да бъдат разпознати, изразявани и управлявани чувствата; ниска самооценка и самочувствие; липса на умение да се издържи натиска на средата; неуспехи в училище и липса на цели и амбиции, и други.

Продължението на материала може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
16
 
! Отговори
JF преди 10 години
ТО И В ПАРЛАМЕНТА ПОЛИВНАА СА НАРКОМАНЧЕТА АМА НИКОЙ НЕ КАЗВА НИЩО ПО ТОЯ ВЪПРОС!!!!
1
1
 
28
 
! Отговори
Онанимен преди 10 години
Защо наистина посягат към наркотиците? Не е ли по-лесно към пистолета/автомата, който да запънат в главите на тези, които им ги дават? А тези, които им ги дават, не са само дилърите на улицата. Там са и Местан и Станишев и братя Галеви, Маргините, Киро Японеца, там е цялото бившо ДС, всички бивши *** мършляци, които преядоха на гърба на обикновенния българин.