Аспирин – за претърпелите инфаркт

Останалите не бива да го приемат ежедневно
10 май 2014 15:24,
3
Аспирин – за претърпелите инфаркт
Източник: Reuters

Ежедневното приемане на аспирин не е необходимо за хора, които не претърпели инфаркт, заявяват от Американската администрация по храните и лекарствата.

Огромен брой хора всеки ден посягат към лекарството, с надеждата, че то ще им помогне да се предпазят от инфаркт или инсулт.

Научно установено е, че продължителното приемане на аспирин от пациенти с исхемична болест на сърцето или мозъчносъдова болест с около 1/4 намалява годишния риск от острите форми на тези заболявания - инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.

Този факт очертава важната роля на аспирина при т.нар. вторична профилактика, т.е. ролята му при контрола на вече съществуващо сърдечносъдово заболяване.

Предпазната роля на аспирина се дължи на неговото свойство да възпрепятства агрегацията на тромбоцитите и в пряка връзка с това да осуетява образуването на тромби в кръвоносните съдове на сърцето и мозъка.

Този антиагрегантен ефект на аспирина се изчерпва за около 48 часа и затова се налага той да се приема всекидневно или най-малко през ден.

Паралелно с това трябва да се има предвид и фактът, че всекидневно около 10% от тромбоцитите в организма се обновяват и постъпват в кръвта главно през нощта. Затова и препоръчваното време за прием на аспирина е вечер.

Учените не отричат полезното свойство на аспирина, но твърдят, че той трябва да се приема само след като е установено увреждане на сърцето.

Когато той се приема ежедневно от напълно здрав човек, няма същата функция и реално не предпазва от сърдечен удар, коронарни заболявания и инсулт и така неговият прием напълно се обезсмисля, заключават изследователите.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това на снимката не е аспирин, а нещо от черния пазар за добро настроение.