Лекарство за диабет тип 2 удължавало живота

Става дума за медикамента Metformin
11 юни 2014 16:58,
0
Лекарство за диабет тип 2 удължавало живота
Снимка: Reuters

Лекарство за диабет забавя процесите на стареене и увеличава продължителността на живота. Това сочи ново изследване на Католическия университет в Льовен, публикувано в бюлетина на Националната академия на науките в Белгия.

Става дума за медикамента Metformin, който се прилага при лечение на диабет тип 2. Той принадлежи към групата на бигванидите, които използвани в случаи на ендокринни заболявания като захарна болест.
 
Лекарството намалява нивото на глюкозата в кръвта по няколко начина: потиска резорбцията й в червата и попадането й в кръвта и повишава чувствителността на клетките към инсулина и усвояването на глюкозата от кръвта.
 
Според скорошни проучвания медикаментът предпазва от появата на белодробен карцином при пушачите и освен това дава обещаващи резултати при пациенти с рак на панкреаса.
 
За пръв път обаче изследователите установяват, че той значително забавя процесиите на стареене.
 
Изводът е подкрепен от редица експерименти, включващи кръглия червей Caenorhabditis elegans. Той е модел за такива опити, тъй като живее едва 3 седмици.
 
Когато на няколко такива червея е приложен Metformin, броят на токсичните молекули, освободени в клетките на индивидите, се увеличил. Това повишило тяхната сила и те поживели повече от изначално заложеното им.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари