Сензационно откритие: Българското кисело мляко лекува

Новината открива добри възможности пред България
Обновена: 1 авг 2014 17:37 | 1 авг 2014 17:37, Елка Василева
106
Сензационно откритие: Българското кисело мляко лекува
Снимка: архив, Булфото

Сензационно откритие направиха германски учени: българското кисело мляко може да лекува болестта на Паркинсон. Откритието е шанс не само за страдащите от нея, то отваря добри възможности и пред България, пише Дойче веле.

Новината: българското кисело мляко лекува болестта на Паркинсон.

Отвъд новината: за истинското българско кисело мляко се отварят необятни световни пазари. А защо не и за експертните познания на българските учени?

Германските медии го нарекоха „медицинска сензация”. Вестникът с най-голям тираж в Европа - „Билд-Цайтунг” пише в заглавие, че автор на тази сензация е тъкмо българското кисело мляко.

„Зексише Цайтунг” описва медийната треска в института „Макс Планк” в Дрезден, където беше оповестено фундаменталното откритие: „Историята звучи невероятно! Две вещества могат да ремонтират нервните клетки. Тези вещества се срещат в най-обикновени хранителни продукти – в киселото мляко и в недозрелите плодове.”

Глюконовата киселина и един от видовете млечна киселина, известен като D(-)-лактат, могат да възстановяват увредени нервни клетки. Стига тези клетки да са все още живи. Болестта на Паркинсон се състои тъкмо в дегенерирането на тези неврони, които произвеждат допамин.

Един от факторите, причиняващи болестта, е дефектиращ ген, известен като DJ-1. Този дефект пречи на глюконовата киселина и D(-)-лактата до достига до невроните, за които тези две субстанции са от жизнена важност. Учените от института „Макс Планк” са открили, че D(-)-лактатът, който се съдържа в истинското българско кисело мляко, може да отстрани тази повреда – но все още не знаят какъв е механизмът.

Чудесата на българското кисело мляко

В отделен акцент „Билд-Цайтунг” описва българското кисело мляко като особено кисело и богато на определени бактерии. „Вече от десетилетия учените смятат, че то има специални свойства, защото селяните в България достигат много висока възраст.”

В лабораторията под ръководството на професор Теймураз Кучалия вече си приготвят кисело мляко с подкваса, внесена от България.

„На всичкото отгоре е и вкусно”, шегува се пред журналистите Антъни Хайман, един от учените. В едно от интервютата Хайман казва, че българското кисело мляко може да се консумира като превенция срещу болестта на Паркинсон – и че един от хората в научния екип вече го прави.

За да се лекува болестта на Паркинсон обаче, са необходими задълбочени медицински изследвания на нашето откритие, казва Хайман, който подчертава, че техният екип няма сериозна медицинска подготовка. Хайман и неговите колеги обаче вече са внесли искане да патентоват откритието си и смятат да основат своя фирма.

Шанс за България

Дали скоро в германските супермаркети ще се появи българско кисело мляко, предпазващо от Паркинсон? – питат германските журналисти. „Дайте малко по-полека” – отговаря Хайман. „Толкова бързо не стават нещата. Ние най-напред ще се погрижим за молекулярните резултати. После медиците ще направят своите изследвания – и чак тогава ще се захванем за работа. Дали всичко ще трае една, две или три години – в науката такива прогнози не могат да се правят. Сигурно е едно: направихме огромна крачка напред.”

Сигурно е и друго: в момента българското кисело мляко има шанс да се превърне в сензационно успешна експортна стока. Разбира се, стига да има добросъвестни производители, които да предложат истинския продукт. И опитни търговци, които да започнат да го изнасят. Навярно голямото откритие на германския научен екип ще отвори поле за работа и на българските учени, които би трябвало да имат достатъчно разработки по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Германиякисело мляко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турците спорят за марката и твърдят че е турско мляко.
42
3
 
4
 
! Отговори
RustyJackson преди 9 години
Bulgariq e perfektna lokaciq. IMa vsichko, sezoni, prirodni blaga. No tova, koeto susipa tazi teritoriq povevhe i ot osmanskoto vladichestvo e komunizma! Taka i ne vidqhte demokraciq. Zapada e po-socialisticheski ot tova, koeto agentite na oneq piqnite vi organizirat!
41
33
 
6
 
! Отговори
ГРЪЦКИЯ ГОСПОДАР преди 9 години
КОГАТО ОДИСЕЙ Е ПРАВИЛ СИРЕНЕ И КИСЕЛО МЛЯКО = ГАЛЛАКТИКА, НА ОСТРОВ ИТАКА...ВУЛГАРИТЕ СТЕ БИЛИ В ПЕЩЕРИТЕ В КАЗАХСТАН И В СИБИР. !ОВЦЕТЕ СА ГРЪЦКИ ЖИВОТНИ....А НОМАДИТЕ СА НА КОНЕ -ВУЛГАР-ВУЛГАР !
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До соваОБАЧЕ "ИМАМЕ" най-великия хидроинжинер в света
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък си правя домашно кисело мляко! Купувам два пъти в седмицата прясно мляко от една малка ферма, купувам си и закваска. Прясното мляко го сварявам, наливам го в буркани и го изчаквам да се охлади до 40-45 градуса след което се добавя по една лъжица закваска на буркан(0.7л.) буркани се затварят и се увиват с вълнено одеало. След 6-10 часа готовото кисело мляко се премества в хладилник. Хем качествено хем по евтино от купешкото.
38
2
 
15
 
! Отговори
сова преди 9 години
През 1989г в България имаше 2,350000 едър ***, сега са 560,000 е от къде толкова кисело мляко, след като прясно не внасяме. Имаше 18,000000 овце сега са 1,000000- Свинете са намалели 7 пъти птиците 2.5 пъти. За изхранването на населението са необходими 650000 т меса а произвеждаме 220-230000 т различни меса е какво? ядем тогава.Сирене от мляко или колбаси от месо. 90% от плодовете и зеленчуците са внос.
37
0
 
17
 
! Отговори
az преди 9 години
Остава и в магазините да пуснат истинско българско кисело мляко. Защото това, което се продава, е всичко друго, но не и кисело мляко...
36
0
 
7
 
! Отговори
BG преди 9 години
Вундаба, сетила се мара да се ..., откриха топлата вода че киселото мляко лекувало :))) Че да бяха дошли да питат коя да е баба в България, та да им каже :)))
35
1
 
25
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
България е златно място , жалкото е че повечето ценности отиват в чужди ръце :(
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отдавна млякото е менте. от село е истината !
33
5
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
Аам кисело мляко в магазина няма.
32
1
 
10
 
! Отговори
razgradski pop преди 9 години
тази статия да не е някаква шега...всичко това се знае от векове..на такава статия може да се каже само едно: ДОБРО УТРО...GOOD MORNING..
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Закваската е взета от институт и е сертифицирана.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе момче аз съм ял домашно мляко правено от баба ми и от майка ми и мога да преценя кое как е. Истинското кисело мляко е КИСЕЛО и не толкова гъсто. Овчето става гъсто не и кравето.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Паркинсона и алцхаймера са продукт на подсладителите и мононатриевия глутамат бутан в храните. Факт е че селяните които ядат повече домашна храна са по здрави е факт неоспорим. А замисляте ли се защо на толкова много млади хора 90 години им изпопадаха зъбите за нула време. Тогава имаше и много концентрати и други подобни масови ***.
28
2
 
21
 
! Отговори
един Българин преди 9 години
Коментиращите като толкова знаят и не им харесва киселото мляко нека си ядат хамерикански чийбургери и полуфабриканти. В крайна сметка никой не ги принуждава навсила да ядат българско кисело мляко. Да се тровят *** като мразят България и всичко Българско.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом германци го твърдят значи е истина . Те от край време са ни най-близкия народ. Винаги велика Германия ни е помагала най-много и ще продължава да ни помага. Благодарим ви приятели !
26
3
 
5
 
! Отговори
shithit преди 9 години
Така е, България е сред първите по разпростанение на Паркинсон и не е добра реклама за оздравителният ефект на киселото мляко. Нито пък за продължителност на живота.Но за мен новината не е свързана с България, а с научната публикация. Разговорът относно журналистиката и контрапримерът със здравето на българите са отделна тема за мен.
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Викаш изгубил се е комунистическия бациликус и сега това не е кисело мляко. А не ти ли идва на ум че сега може условията да са много по чисти и обработката и бактериите да са сведени до минимум за това да е по трайно. Естествено че има и *** не го отричам.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е шанса на България. Изпуснеме ли го значи не ставаме и за тор.