Кои са рисковите фактори на работното място, които застрашават здравето?

Те могат да причинят инфаркт и инсулт
5 авг 2014 19:26, Румяна Тасева
2
Кои са рисковите фактори на работното място, които застрашават здравето?
Източник: Reuters

Някои професии и работни места предразполагат инфаркта и инсулта, заради високата степен на напрежение и стрес, които създават. Независимо колко опасна за сърдечносъдовото здраве обаче е работата, по-застрашаващо здравето е търсенето на заетост.

Рискови за сърцето фактори на работното място са замърсения въздух, включително прах и вторичен тютюнев дим, и шум, става ясно от проучване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията, представено в Morbidity and Mortality Weekly Report. При него са използвани данни от Националното здравно проучване на американското население през 2008 – 2012 г.

Особена опасност от инфаркт и инсулт крие работната среда, ако служителите вече страдат от високо кръвно налягане и холестерол. 1,9% от работниците под 55-годишна възраст вече имат в здравните си досиета диагноза за сърдечно заболяване и дори инфаркт.

Според водещия изследовател д-р Сара Лъкхаупт при изчисляването на сърдечния риск не бива да се разглеждат само индивидуалните наследствени причини, но и факторите, идващи отстрана на работната среда. Рискът от инфаркт и инсулт обаче е по-голям при безработните, които търсят възможност за трудова реализация – с 2,5%. Това вероятно се дължи на стреса при тях и липсата на възможност да получават здравни грижи, предполага Лъкхаупт.

 

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1. Баш шефа.2. Дясната ръка на баш шефа. 3. Лявата ръка на шефа. 4. Едното протеже на баш шефа(колежка)5. Другото протеже на един от многото шефове(колежка)Фактори бол.
1
0
 
0
 
! Отговори
до оня преди 9 години
твоята със какъв крем харесва дая чешат