По-късно пенсиониране и по-високи осигуровки от догодина

Достъпът до инвалидните пенсии ще бъде затруднен
Обновена: 21 окт 2014 15:19 | 21 окт 2014 14:02,
115
По-късно пенсиониране и по-високи осигуровки от догодина
Снимка: БТА

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков представи официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа, които експертен съвет е обсъдил в последните няколко месеца, съобщи БТА.

Предлага се пенсионната възраст да продължи да нараства и да се изравни за двата пола, увеличение на пенсионната вноска и вноската за безработица, ограничаване на ранното пенсиониране за работещите в специализираните ведомства, увеличение на максималния осигурителния доход, както и затягане на режима при инвалидните пенсии.

Увеличение на пенсионната възраст

Предлагат се няколко варианта за увеличение на пенсионната възраст. При така наречения нулев вариант, който е според текущото законодателство, възрастта за придобиване на право на пенсия на жените и мъжете от 2015 година ще се увеличава с по 4 месеца до достигане на 63 години за жените през 2021 г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Необходимият осигурителен стаж ще нараства със същата стъпка до достигане на 40 години за мъжете и на 37 години за жените.

Първият вариант, който вече е ново предложение на експертите, е изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2036 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота.

При втория вариант се предвижда изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2028 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм. При този вариант повишението на пенсионната възраст на жените е с по 2 месеца на година до 2016 г. и за периода от 2017 до 2027 г. е с по 4 месеца за година. При мъжете пенсионната възраст се повишава с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година.

Третият вариант предлага изравняване на пенсионната възраст на жените и мъжете на 65 години според годината на раждане и след това да се въведе автоматичен механизъм.

Нарастване на стажа за пенсиониране

В първия вариант за нарастване на стажа се предвижда да се запази стъпката за нарастване на осигурителния стаж с 4 месеца от началото на всяка календарна година до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Според втория вариант стажът нараства със стъпките на нарастване на възрастта (от съответния вариант) до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Нарастване на осигурителната вноска

Експертите предлагат да нараства осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 година, като от 1 януари 2019 година да има увеличение само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

При втория вариант се предвижда нарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процент пункт от 2016 г., а през 2019 г. да има ново нарастване само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

Максималният осигурителен доход ще расте

Максималният месечен размер на осигурителния доход да се обвърже с размера на минималната работна заплата, предлага Консултативният съвет.

При първия вариант максималният месечен размер на осигурителния доход се предвижда да бъде равен на осем- или десеткратния размер на минималната работна заплата към 1 януари на текущата календарна година. При втория вариант се предвижда осигурителният доход, от който се изчисляват осигурителните вноски, да не може да бъде по-голям от осем или десеткратния размер на минималната работна заплата за месеца, за който е получен доходът, върху който се дължат осигурителни вноски.

Предложенията предвиждат максималният месечен размер на осигурителния доход за 2015 г. да стане 3040 лв., ако е равен на осем минимални работни заплати, и 3800 лв., ако е равен на десет минимални заплати.

Промени и при ранното пенсиониране

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени четири варианта за промени, съобщава bTV. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Предлага се по-труден достъп до инвалидни пенсии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне.

Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски.

Друго предложение е да се възстанови отменена разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, съгласно която длъжностно лице, което начисли или разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
6
 
! Отговори
макето преди 9 години
до 67 коко тия от ктб-то си видат паретата токо и ти ке изтеглишпий една студена ракийка докат още има и не се коси сите ке мриеме
54
3
 
24
 
! Отговори
ставам турчин преди 9 години
Не се учудвайте, ако някой около 40-годишен турчин или туркиня ви каже, че е пенсионер. Не ви лъжат. Защото в Турция доста рано може да се стигне до пенсия. Мъжете може да претендират за пълна пенсия на 40 г., а жените на 38 г. На практика 25 г. трудов стаж са достатъчни. Средната продължителност на живота при мъжете е 75 г., а при жените 76 г.
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Румяна ГеоргиеваИма истински инвалиди, които получават пенсия или добавка към пенсия. Въпроса ми към вас е, ако сте само с реалната пенсия на инвалида, който ви е близък, ако тази пенсия е само примерно 200 лв. а ще имате разход от 100 лева за лекарства, ами сметки, дрехи и храна???
52
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А депутатите не може ли да са на минимална заплата, а партиите да нямат субсидии ???Целият автопарк на НСО да бъде разпродаден !!!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой знае ли дали мога да си изтегля събраната сума от доброволния пенсионен фонд.Имам колежка чййто съпруг почина на 49 години и тя се "облажи " от тях. Изплатиха й ги на куп,защото е единствена наследница (няма деца ) Та въпросът ми е , ако доживея да се пенсионирам някой ден, ще мога ли да си ги изтегля накуп тези парички и да се порадвам малко на живота, или ще ми хвърлят някакви месечни трохи....
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CEL DEN STOIA V KANALA DA OPRAVIAM AVTOMOBILI V SERVIZA I TAKA DO 65 GODINI NEMA KAK DA STANE GOSPODIN HRISTOSKOV. NIE NE SME KATO VAS S RIZA I KOSTUM I DA STOUM NA BURO , VIE TAKA MOGETE I DO 100 GODINI. NEMA DA STANE TOVA. NARODAT CHTE SE VDIGNE OTNOVO OT NEDOVOLSTVO. DIGATE I OSIGORIVKITE I SLED TOVA 350 EVRO PENSIA I EL.ENERGIA I VODA 400 EVRO.
49
1
 
6
 
! Отговори
zadaljiitelno преди 9 години
PENSIONIRANE SAMO NA 100 GODINI S 82 GODINI TRUDOV STAJ.SPIRANE NA PENSIITE I UVELICHENIE NA MACHINSTVOTO I DETSKITE NADBAVKI.
48
3
 
19
 
! Отговори
Румяна Георгиева преди 9 години
Моля да преразгледат всички инвалидни пенсии защото има много нереално отпуснати пенсии, които точат държавния бюджет.
47
1
 
37
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Направете пенсионната възраст 100 години, даже 105 за да има що годе пенсии за хляб и сирене. Махайте се гадове,защото идва народния гняв, който ще ви атомизира.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 60ДАЙ КОНТАКТИ НЕЩО ПОВЕЧЕ .............
45
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продължавайте да спите,чакате някой луд да дойде и да започне война с крадливата *** маскирана като политици,има готови момчета но са малко,набираме още хора,има ли готови на 03,11,2014 да излязат и да воюват за България ? пак казвам ,никой няма да ни помогне ако сами не си помогнем,ислямизират България,залагат огромна бомба,ако ние не сложим край те ще го направят,те ще ударят когато са готови,за това ние първи трябва да ударим,03,11,2014 да запалим фитила
44
0
 
24
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 57. Ааа няма такъв момент. Окрадаха пенсиите на хората, които с години са внасяли, а сега какво, дайте да вземем от сегашните работещи. Да накарат тези, които окрадоха държавния пенсионен фонд да връщат парите. А за нас пенсиите откъде ще се вземат!!!! Значи в момента крадат нашите пари!!
43
1
 
38
 
! Отговори
orka преди 9 години
Ако не промените модела и не вземете РАДИКАЛНИ МЕРКИ,съвсем скоро ще имате социални бутове,ще предизвикате война,някой може ли да смята от вас депутатите. В момента осигуровките на трима българи са сумата на социалните на една непълнолетна ромка с три деца.След 15 години от тези 3-*** ще работи само 1,другите 2-*** ще са напуснали станата или ще са умрели.Този един ще трябва вече да плаща социалните не само на ромката, а и на децата и сиреч на 4-ри ромки с деца.ОТКЪДЕ ТОГАВА ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ПАРИ?
42
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да се вдигнат пенсиите ако не се вдигнат осигурителните вноски. Така че както се казва - трай бабо за хубост.
41
0
 
19
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ТИКВАТА НАРЕДИ И ОЩЕТИ НАРОДА ЗА СМЕТКА НА ВОЕННИ ПОЛИЦАИ ЗА РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ И 20 ЗАПЛАТИ
40
0
 
26
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Категорично съм против нарастване на пенсионната вноска! не стига че ни принуждават да внасяме уж доброволно в пенсионен фонд, а то си е чиста проба задължително, а сега и нарастване на пенсионната вноска. И защо, каква пенсия ще видим ние като дойде време, никаква, тези фондове ще фалират точно когато трябва да започне изплащане на втора пенсия. А държавния вече отдавна е окраден. Искам вноската ми за пенсия да отива в лична сметка! И ако нещо стане с мен децата ми да вземат парите.КРАДЦИ ДОЛНИ
39
16
 
2
 
! Отговори
Фен на Бат салито преди 9 години
Само мързеливите и глупавите мислят за пенсиониране. Работа, докато можем да се движим. После няма нужда от пенсия, защото ще желаем да умрем. Харесва ми този план, така като работим повече няма да мислим къде да се денем, с коя другарка да спим или колко ракия да изпием. Работа, работа, работа. Още по- лоша образователна система, да се занижат още моралните цености и ще сме щастливи. Може ***, неразбиращи, но щастливи
38
2
 
0
 
! Отговори
Маж на 49 преди 9 години
До Анонимен 48 Дай си фацебука , да те киризим и че ти отговорим на лично, за да не разберат сите .
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нИЩО НЕ РАЗБРАХ.... СЕГА СЪМ НА 48 ...... КОГАААААААА НА 63 ИЛИ 65 ИЛИ НИКОГА (ЖЕНА СЪМ ) :)
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 2000г. Пенсиониране: мъже - 60, жени - 55Това е социално постижение от комунизма. За около 20 години пенсионната възраст нараства с около 10 години. С толкова ли нарастна продължителността на живота или се създаде безработица. Въпроса ми е, какъв е броя на хората след 55г. които са без пенсия и не е ли равен този брой на безработните. Ако се върне старата система на пенсиониране безработицата ще изчезне. Желаете ли това.