По-късно пенсиониране и по-високи осигуровки от догодина

Достъпът до инвалидните пенсии ще бъде затруднен
Обновена: 21 окт 2014 15:19 | 21 окт 2014 14:02,
115
По-късно пенсиониране и по-високи осигуровки от догодина
Снимка: БТА

Служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков представи официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа, които експертен съвет е обсъдил в последните няколко месеца, съобщи БТА.

Предлага се пенсионната възраст да продължи да нараства и да се изравни за двата пола, увеличение на пенсионната вноска и вноската за безработица, ограничаване на ранното пенсиониране за работещите в специализираните ведомства, увеличение на максималния осигурителния доход, както и затягане на режима при инвалидните пенсии.

Увеличение на пенсионната възраст

Предлагат се няколко варианта за увеличение на пенсионната възраст. При така наречения нулев вариант, който е според текущото законодателство, възрастта за придобиване на право на пенсия на жените и мъжете от 2015 година ще се увеличава с по 4 месеца до достигане на 63 години за жените през 2021 г. и 65 години за мъжете през 2018 г. Необходимият осигурителен стаж ще нараства със същата стъпка до достигане на 40 години за мъжете и на 37 години за жените.

Първият вариант, който вече е ново предложение на експертите, е изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2036 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо очакваната продължителност на живота.

При втория вариант се предвижда изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2028 г. и след това въвеждане на автоматичен механизъм. При този вариант повишението на пенсионната възраст на жените е с по 2 месеца на година до 2016 г. и за периода от 2017 до 2027 г. е с по 4 месеца за година. При мъжете пенсионната възраст се повишава с по 2 месеца до 2016 г. и след това - с по един месец на година.

Третият вариант предлага изравняване на пенсионната възраст на жените и мъжете на 65 години според годината на раждане и след това да се въведе автоматичен механизъм.

Нарастване на стажа за пенсиониране

В първия вариант за нарастване на стажа се предвижда да се запази стъпката за нарастване на осигурителния стаж с 4 месеца от началото на всяка календарна година до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Според втория вариант стажът нараства със стъпките на нарастване на възрастта (от съответния вариант) до достигане на 40 години за мъжете и 37 години за жените.

Нарастване на осигурителната вноска

Експертите предлагат да нараства осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процентен пункт от 1 януари 2015 година, като от 1 януари 2019 година да има увеличение само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

При втория вариант се предвижда нарастване на осигурителната вноска за фондовете "Безработица" и "Пенсии" с по 1 процент пункт от 2016 г., а през 2019 г. да има ново нарастване само за фонд "Пенсии" с 1 процентен пункт.

Максималният осигурителен доход ще расте

Максималният месечен размер на осигурителния доход да се обвърже с размера на минималната работна заплата, предлага Консултативният съвет.

При първия вариант максималният месечен размер на осигурителния доход се предвижда да бъде равен на осем- или десеткратния размер на минималната работна заплата към 1 януари на текущата календарна година. При втория вариант се предвижда осигурителният доход, от който се изчисляват осигурителните вноски, да не може да бъде по-голям от осем или десеткратния размер на минималната работна заплата за месеца, за който е получен доходът, върху който се дължат осигурителни вноски.

Предложенията предвиждат максималният месечен размер на осигурителния доход за 2015 г. да стане 3040 лв., ако е равен на осем минимални работни заплати, и 3800 лв., ако е равен на десет минимални заплати.

Промени и при ранното пенсиониране

За ранното пенсиониране, на което имат право миньорите например, са разработени четири варианта за промени, съобщава bTV. Правото им да се пенсионират по-рано от останалите ще се запази въпреки плавното увеличение на възрастта. За работещите в специализираните ведомства, като полицаи и военни, се предлага въвеждане на пенсионна възраст, каквато за тях в момента няма.

Предлага се по-труден достъп до инвалидни пенсии, както и инвалидната добавка за пенсионерите да отпадне.

Има и предложение още от началото на 2015 година да се въведе наказателна отговорност за длъжностни лица, които избягват установяването или плащането на задължителни осигурителни вноски.

Друго предложение е да се възстанови отменена разпоредба в Кодекса за социално осигуряване, съгласно която длъжностно лице, което начисли или разреши изплащането на възнаграждения, без да са внесени дължимите за тях осигурителни вноски, се наказва с глоба в размер на невнесените осигурителни вноски, но не повече от 20 000 лв.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: пенсионна реформа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
11
 
! Отговори
факан съюз преди 9 години
До АнТези неща са подписани с договорите за присъединяване на България към шиб*а*ния ес, тия сега просто подготвят почват , защото като дата е заложено 1 Януари 2015.
34
18
 
7
 
! Отговори
SET преди 9 години
Какво сте се разпищяли бе. Пенсионната система е на тоя хал заради всички вас. Осигурявате се на минимална заплата. Останалото се прибира кеш. Чудите се как да излъжете държавта. Все работодателите са виновни. Е няма да ревете. Ще си взимате по 100 лв. пенсия и толкоз.
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изводът е ,че или искат да ни уморат,така,че да не доживеем 65г.,или ни принуждават да влезем в сивия сектор и да не плащаме осигуровки.Те редовни ли са с тия 40г. трудов стаж в страна без икономика и 0-ва заетост.Ало осъзнайте се ,че да не се налага народът да ви припомни за Крумовите закони!!!!!
32
0
 
26
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
Боклуцииииии- Вместо да товарите тези дето си плащат осигуровките и да вдигате възраста, можете просто да се погрижите за тези които източват инвалидните пенсии, работодателите дето осигуряват на минимална (а реално плащат 2-3 пъти повече) или тези дето работят "на граждански". Ама така е по-лесно защото другот0 са все наши хора или Българи от ромски произход.
31
0
 
29
 
! Отговори
Ан преди 9 години
Дали служебното правителство има такива правомощия, неговите функции не бяха ли други.Всички хрантутници в парламента много добре знаят как да решат проблема. Има толкова много работещи модели на социални и пенсионни системи приети в други страни. Само нашите управници "нямат време" да приемат работеща стратегия с ясни и стриктни правила. Всеки който дойде на власт прави реформи /сиреч удобно за крадене, толериране на малцинствени групи с цел запазване на електорат,изтребване на българите/
30
3
 
14
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Да преборят първо сивата икономика, не може да осигуряваш на 400лв, а да давап хиляда и двеста, само с тази мярка ще преборят дефицита.... А и не е честно тези с чисти доходи да платят сметката при тази сива икономика!!!
29
12
 
8
 
! Отговори
шеф преди 9 години
Бачкайте, бе, мързели!Стига сте висели по форумите, ами бачкайте!Иначе нито пенсия, нито заплата ще видите!
28
0
 
31
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
И да не забравяме, чисто новите мерцедеси и по-високите заплати на политиците. Все пак, да не са балъци....
27
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта беше служебните герберасти да свършат мръсната работа на тиквата , и сегадебила от Банкя като захапе пак кокала ,да излезе - ни лук ял ,ни лук мирисал.
26
3
 
31
 
! Отговори
адъ преди 9 години
Ние, плебеса, бачкаме за да могат "привилегированите" да се пенсионират млади, да получат 20 заплати накуп, да НЕ си внасят осигуровките и да получават 2.5 пъти по-големи пенсии от нашите.Изхранваме и 1 милион "инвалиди".Затова ние получаваме обратно като пенсии 1/6 от нашите осигурителни вноски. С новите "реформи" този дял ще се намали още!Затова половината от нас не доживяват до пенсия."Социалната" ни система граби от нас и щедро дава на военни, полицаи, *** и "инвалиди".Докога!?
25
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Същевременно няма и работа, нито пък за нея се плащат осигуровки, а бг работодател иска само 20 годишни за работа.
24
2
 
31
 
! Отговори
orka преди 9 години
Никъде не прочетох промяна на ЗКПО където памперсите да се признават за необходимо присъщ разход на работодателите.Никъде не прочетох за промяна на КТ всеки работодател с над 30 човека персонал да има назначен на трудов договор Поп и духовно лице за другите религии та като умрем на работно си място да има кой да ни упее.Абе Умници направихте ли справка за здравословното състояние на българина след 55 години.С бастуни, бай паси торбичка с лекарства как се ходи на работа бе?А младите-безработни
23
2
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
ще се пенсионирам когато аз реша, подаяния от стадото не чакам.
22
5
 
28
 
! Отговори
Homer преди 9 години
Овчиците си блеят...тъжно, тъжно...Май на българина му харесва робството, не зная с какво да си обясня поведението му!?!?!
21
2
 
8
 
! Отговори
макето преди 9 години
при социализмо на коко годин се пенсионирахте помните ли след година сите ке сте кандидати за партийни билети те тогай ке се смеем на пустите му демократи хи хи хи
20
0
 
33
 
! Отговори
Спиро преди 9 години
Както е казал Стамболов: "малки човечета се занимават с големи дела"
19
3
 
49
 
! Отговори
Още не падна Тая преди 9 години
Демократичната Диктатура продължава...Доста по Тоталитарна излезе от Комунизма! - вече 25 години не можем да я свалим!Значи можете да експлоатирате хората, както си искате и да ги унижавате, но лепнете ли етикета "Демокрация" отпред и вече този строй става вечен, така ли?!
18
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Видяхте ли какви избрахте. През 2000 г. в Турция увеличиха пенсионната възраст от 40 на 42г. Тогава целият народ протестираше, а ние само търпим и търпим. Всички страдаме, но нищо не правим за да променим нещата.
17
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя селянин Бойко още не станал премиер и вече дигат данъците и спират пенсийте на инвалидите да мрът ...То и без това само инвалиди останаха тука !
16
2
 
43
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Айде,направо да отменят пенсионирането Явно не им се плащат пенсии и искат народа да бачка докато не умре Това си мяза повече на робство ,отколкото на демокрация Тия виждат,че младите бягат или не раждат и са готови да уморят до смърт останалите,барем има кой да им бачка без пари Айде ,евроинтегратори и вие така Ще лапате докато не пукасяте инак няма пари за цигари