Храните с нисък гликемичен индекс пазят от диабет тип 2

Не повишават нивата на кръвната захар
22 окт 2014 12:34,
0
Храните с нисък гликемичен индекс пазят от диабет тип 2
Източник: Reuters

Знаете ли, че консумацията на храни с нисък гликемичен индекс може да поддържа нивата на кръвната захар в норма и помага за по-ефективното усвояване на мазнините?

Гликемичният индекс (ГИ) измерва ефекта на определени храни по отношение на нивата на глюкозата в кръвта след хранене. 

Всички храни се измерват по скалата от 0 до 100, в зависимост от ефектите върху глюкозата в кръвта. Храните с нисък гликемичен индекс в идеалния случай имат стойности от 50 или по-малко. 

Пълнозърнестите продукти, бобовите растения, зеленчуците, които не съдържат нишесте, ябълки, круши, цитрусови плодове, месо, риба, яйца – всички те имат ниски нива на ГИ. 

А какви са ползите за здравето от храните с нисък гликемичен индекс?

Храните с ниски нива на ГИ не водят до бързо покачване на глюкозата в кръвта. Тъй като те не повишават нивата на кръвната захар, са необходими по-малки количества инсулин.

По този начин се понижава рискът от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания. Тези храни също така съдържат и фибри, които помагат за намаляване нивата на холестерола. 

Те оставят чувството на ситост за по-дълго, което помага за поддържането на здравословно тегло. Могат да бъдат полезни и за предотвратяването на развитието на рак на дебелото черво и гърдата.

Повече информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари