Крачка напред в лечението на панкреатичния рак

Заболеваемостта от рак на панкреаса е 5-12 случая на 100 000 население
17 ное 2014 13:12,
3
Крачка напред в лечението на панкреатичния рак
Снимка: Reuters

Чрез определяне на молекулно отправна точка, която би могла да покаже на науката как точно определени клетки в панкреаса се трансформират в предракови лезии, учените най-вероятно ще успеят да разберат как точно се развива панкреатичният рак.

 
Етиологията на рака на панкреаса и до днес не е напълно уточнена. Тютюнопушенето, броят на цигарите за денонощие и давността на вредния навик се считат за доказан рисков фактор при смъртоносното заболяване.
 
При 5-10% от случаите на тумор на панкреаса обаче се установява фамилна анамнеза за близки родственици с това заболяване.
 
При 20-30% от пациентите с тумори на тяло и/или опашка на задстомашна жлеза се открива нарушен въглехидратен толеранс или клинично изявен захарен диабет.
 
При 5 до 15% от болните е характерна появата на мигриращ тромбофлебит (синдром на Трусо) месеци преди клиничната проява на карцинома. Тромбозата настъпва в резултат на туморна инфилтрация от тялото и/или опашката на панкреаса.
 
В тези случаи се установяват езофагеални или стомашни варици (усложняват се с масивни кръвоизливи) и спленомегалия (увеличаване на слезката).
 
От физикалния преглед се установява водещият признак - иктер на кожата и склерите, като интензивността му прогресивно нараства.
 
Диагнозата на лезия, излизаща извън границите на една и повече посочени локализации на панкреаса се поставя трудно, обикновено след като се появят алармиращите симптоми - болка, жълтеница, загуба на телесна маса и при нарастване на тумора над 2 сm.
 
По-обстойното наблюдаване обаче може да е революционен похват в лечението на карцинома.
 
„Има належаща нужда от нови методи за диагностициране, лечение и предотвратяване на панкреатичния рак – една от най-агресивните болести, които човечеството познава“, посочва д-р Сторз, ръководител на екипа щатски учени, занимаващи се с разработки по темата.
 
По неговите думи панкреасният дуктален аденокарцином е едно от най-инвазивните и трудни за лечение злокачествени заболявания, което определя неговата лоша прогноза – едва 3.5% от пациентите преживяват пет години, като този тумор заема четвърто място по смъртност от всички малигноми.
 
Заболеваемостта от рак на панкреаса е 5-12 случая на 100 000 население.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
9
 
! Отговори
лол преди 9 години
Никога няма да се намери лек за рака, ще се накърнят интереси за милиарди долари на фармацевтичната индустрия.