Алергична хрема – какво лечение помага?

Алергичният ринит може да бъде сезонен, целогодишен или професионален
26 яну 2015 21:16, Румяна Тасева
0
Алергична хрема – какво лечение помага?
Снимка: Reuters, архив

Алергичният ринит е широко разпространено хронично възпалително заболяване на носната лигавица със симптоми като кихане, ринорея, сърбеж, затруднено дишане, главоболие, раздразнителност, които силно влошават качеството на живота на болния.

Алергичният ринит може да бъде сезонен, целогодишен или професионален.
 
Сезонният алергичен ринит (популярен с наименованието „сенна хрема”) се проявява през пролетта и есента, по време на цъфтежа на дървета, цветя и треви. Алергени са полените, които се разнасят навсякъде от вятъра и насекомите. Симптомите са силен сърбеж в носа и гърлото, често кихане, водниста хрема, подуване на лигавицата, зачервяване и дразнене на очите, възможно е да се появи и конюнктивит. Понякога е съпроводен с парене и сухота в гърлото, пресипналост, кашлица.
 
Целогодишната алергична хрема, която се предизвиква от акарите на домашния прах, от косми на домашни животни и др., обикновено протича само с назални симптоми (запушен нос, понякога с временна загуба на обонянието), тежко главоболие. При този тип алергична хрема са възможни и прояви на повтарящ се риносинуит, но обичайно няма съпътстващ конюнктивит.
 
Професионалният алергичен ринит се развива във връзка с работната среда и контакт с определени алергени (химикали, контакт с животни и др.).
 
Общи оплаквания на болните, страдащи от алергичен ринит, са нарушенията на съня, усещането за постоянна умора, сънливост, главоболие. Вследствие на това се стига до намалена трудоспособност и силно влошаване на качеството на живот.
 
Алергичният ринит не бива да се омаловажава като заболяване (поради сезонната му проява или ако се подценяват симптомите му) - според статистиката 40% от болните с алергичен ринит развиват астма, а 3 от всеки 10 пациенти с астма са деца! Често срещани усложнения са: развитие на алергична бронхиална астма, по-голяма податливост към респираторни инфекции. Възможно е да се развият назални полипи, както и състоянието на болния да се усложни с прояви на хроничен (рецидивиращ) риносинуит.
 
Какво се случва в тялото при среща с алерген?
 
Алергията представлява свръхреакция спрямо дадена безвредна субстанция (например към полените, които в случая са алергени). Първите контакти с даден алерген не причиняват видима реакция на организма. С времето обаче се стига до изявяване на болестна реакция – т.нар. сенсибилизация. Първоначално се образуват антитела (при сезонния алергичен ринит те са от групата на имуноглобулин Е - lg Е), които се прикрепват към определени клетки, част от имунната система. При повторно проникване на алергените в тялото, имунната система ги разпознава, свързва ги с антителата и това дава сигнал за отделяне на определени вещества (например хистамин) – същите, които задействат възпалителната реакция и причиняват неприятните оплаквания.
 
Има различни теории по въпроса какво причинява алергичните реакции. Алергичният ринит се изявява при генетично предразположение към алергични заболявания. Според специалистите нарастващото замърсяване на околната среда води до увеличаване на алергиите. Имунната система днес е изложена на много повече алергизиращи вещества в сравнение с предишните десетилетия и е силно претоварена. Това е едно от възможните обяснения на факта, че градското население по-често страда от алергии от жителите на селата, където има далеч по-висока концентрация на цветни полени. Съществува и т.нар. “хигиенна хипотеза”, според която липсата на излагане в ранното детство на инфекциозни агенти повишава предразположението към алергии, тъй като потиска естественото развитие на имунната система.
 
Кои са причинителите на алергичен ринит и как да се предпазите?
 
Полените (дървесни, тревни, на плевели) са най-многобройните причинители на алергичен ринит от пролетта до късна есен. Най-често причиняващите алергичен ринит полени са подредени в календар според времето си на поява. От него можете да се информирате, за да вземете навреме мерки за ограничаване на оплакванията си. Домашен прах – целогодишният алергичен ринит се предизвиква от съдържащите се в домашния прах акари, от плесени в помещенията, от животински косми и др.
 
Първата и най-важна стъпка е да ограничите контакта си с полените, които причиняват алергията. През лятото е добре да не сте в близост до поляни по време на цъфтеж на тревите. В период на висока концентрация на полените сутрин се препоръчва да останете в затворено помещение. При пътуване с превозно средство прозорците също трябва да са затворени. Полените се пренасят у дома чрез косите и дрехите, затова мийте по-често косата, сменяйте облеклото, мокро почистване на подовете в помещенията и др.
 
Препоръчително е чаршафи и завивки да се перат на 55-60 ºC; редовното почистване на дома, както и да махнете всички тапицирани мебели и килими; да се разделите с домашните любимци, ако е нужно. За да ограничите плесените, осигурете достатъчна циркулация на въздуха и намаляване на влажността в помещенията.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари