Лондон прие закон за ин витро бебета с трима родители

Лечението ще предотвратява нелечими наследствени болести
Обновена: 3 фев 2015 22:14 | 3 фев 2015 20:39, Елка Василева
22
Лондон прие закон за ин витро бебета с трима родители
Снимка: архив, Reuters

Камарата на общините на британския парламент прие с мнозинство на днешното си заседание закона за ин витро бебета с трима родители и Великобритания стана първата страна в света, даваща зелена улица на тази медицинска техника, предаде Ройтерс.

Новите закони ще позволяват на медиците да прилагат фертилизацията с трима родители в Обединеното кралство до утвърждаването на закона от Горната камара на парламента.

Лечението, известно още като митохондриално донорство, ще позволи да бъдат предотвратени някои нелечими наследствени болести при асистираното възпроизводство на пациентите. Но някои противници на способа съзряха в него първата крачка към създаването на тъй наречените "дизайнерски бебета", което е в разрез с медицинската етика.

При ин витро процедурата с трима родители бебето с генетично променен ембрион ще има ДНК от майка, баща и от женски донор. Техниката ще помогне на родители с митохондриални  заболявания, нелечими болести, които се предават по наследство по майчина линия, и на тяхното потомство. Подобни увреждания засягат едно на всеки 6500 деца по света.

Проектозаконът среща яростната съпротива на някои религиозни организации и специалисти. Оспорваната техника предвижда премахването на митохондрията, която е нещо като "батерия" на клетката, в процеса на оплождането. Когато тези "акумулатори" са дефектни, те предизвикват различни тежки генетични заболявания, като проблеми със сърцето, черния дроб, мозъчни разстройства, слепота и мускулна дистрофия.

Редица организации и учени се изказаха в полза на новата техника, която бе одобрена от Долната камара на парламента. Тя ще даде нови шансове на родителите и на техните деца да живеят, без да страдат.

Митохондриалните болести са много жестоки за децата, които гаснат от тях при нечовешки мъки.

Другата теза бе, че с подобна техника в бъдеще ще могат да бъдат създавани "дизайнерски бебета". Според нейните застъпници бебетата не трябва да бъдат генно модифицирани при никакви обстоятелства. Ако се престъпи този праг, дори и за малък брой гени, може да се отвори Кутията на Пандора.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Браво преди 9 години
Възхищавам се на свободното мислене, чупенето на табутата и поставянето на науката в полза на човешкия род което запада прави. С подобни експерименти ще се решат толкова много проблеми, ще се осмисли живота на толкова много хора и ще се изгради един наистина по добър свят с по-добри хора и по-перфектно човечество.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Принц Чарлз бие всички рекорди, като е дете на четирима родители въпреки, че не е инвитро...особености на аристократичния етикет...Иначе е с девиантна сексуална ориентация...Не, не е ***, пада си по камили!
9
3
 
7
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Сатанистите от Новия световен ред се правят на Господ !Бог обаче вижда всичко ... Рано или късно ще ги накаже !
8
3
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 9 години
Никой не спори, че това е ужасен проблем, но определени граници не трябва да се прекрачват. Аз не съм специалист в областта, но дори тези, които са не подкрепят единодушно техниката. Това е експеримент като всеки друг с неизвестни последици. Може да се вадят заключения, едва когато тези деца порастнат и създадат семейства, но каквото и да се случи тогава връщане няма!
7
1
 
1
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
3ka
6
7
 
11
 
! Отговори
me преди 9 години
Перверзният запад ли? Вие изобщо знаете ли какво е генетично заболяване? Хемофилия, например. Плюс още един куп. Всеки има право на семейство и деца. Това че в България ни убеждават, че не трябва да се размножаваме и ние им вярваме си е изцяло наш проблем.Подкрепям идеята изцяло!
5
0
 
6
 
! Отговори
2013 преди 9 години
Гатака
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това вече е прекалено! Не стига, че ядем един Господ знае какво, а сега искат да превърнат и децата в научен експеримент! Такива опити дават резултат обикновено след години, когато вече е късно да се направи нещо.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо групово изнасилване, разрешават клонирането.
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То си е групов...
1
3
 
6
 
! Отговори
Ястреб Великолепний преди 9 години
Очаквайте голям пробив и при нас