Марихуаната може да лекува дихателната система

Помага при рак на белия дроб
Обновена: 12 мар 2015 21:43 | 12 мар 2015 20:57,
11
Марихуаната може да лекува дихателната система
Източник: Reuters, архив

Ефектът на марихуаната върху дихателната система продължава да носи изненади в медицинския свят. Противно на общоприетото мнение, тя не само не уврежда дихателната система, а е способна дори да я лекува.

Изследване, ръководено от проф. Анджи Прийт съвмесно с Отдела по експериментална медицина в Харвардския университет, защитава с факти това твърдение. Оказва се, че канабисът забавя или спира развитието на рак на дробовете.

Изглежда тетрахироканабинолът, една от основните съставки на марихуаната, блокира епидермалния фактор на растежа, освобождаван от туморите в дробовете.

Този фактор на растежа участва в ангиогенезиса - развитието на нови кръвоносни съдове, които снабдяват тумора с кръв.

На мишки, чиито биологични функции са идентични в много отношения с тези при човек, са били имплантирани човешки белодробни ракови клетки.

След като са започнали да нарастват, те били третирани с тетрахироканабинол в продължение на три седмици. Теглото на раковите клетки  намаляло с 50%, а броят на туморите в дробовете намалял с 60%.

Учентие се надяват, че канабисът, използван за медицински цели, ще се превърне в мощен лек за една от най-коварните болести на съвременното общество.

В световен мащаб ракът на белия дроб е най-често срещаната форма на рак. Близо 1 350 000 нови случаи на година и 1 180 000 смъртни случаи се регистрират всяка година, като най-високото ниво е в Европа и САЩ.

Петгодишният праг на оцеляване е много нисък при хората с рак на белия дроб. Химиотерапията има много малък успех при лечението му.

Още полезна здравна информация може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Др.малоум.недоносеналкохолик ли си пушач ли сиколко хероинови наркомана пушат цирари... всичкиа колко хероинови наркомана пушат трева ... почти никойтова че с тревичка се почвало вече е баналноами цигарите ами алкохолаили щото дедо ти си беше алкохолик и си пукна от алкохол и цигари и викаш сина няма проблеми да последва съдбата му само да не пие от тези новите наркотици дядо ти е отглеждал коноп както и неговия баща фактмарихуаната вредна -американска пропаганда ОТ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ
9
0
 
2
 
! Отговори
Т.Д. преди 8 години
Нека поне я направат легална за медицински цели . Да се лекуват хората . Тези които пушат не са Наркомани , а Тревомани . Научете разликата между тези две думи . Наркоманчетата може би започват с цигари , алкохол , след това трева и когато, тревата не ги задоволи започват на тежки наркотици .
8
0
 
7
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
Легализе дет се вика. Германия вече е пред прага на легализирането. Чехия,Испания,Холандия в Португалия за малко количество само ти записват името без следствия и неща. Лека-полека европейските държави усещат колко пари има в това , а с един хубав закон (в Бг би било трудно) нещата могат да се доведат в рамките на приличното. В Холандия можеш да се скъсаш в кофишопа и вкъщи да пушиш, но на улицата и в парка и т.н е проблем. И има три вида полиция (колела,коли,ванове) плюс една камара цивилки.
7
0
 
9
 
! Отговори
Вяра преди 9 години
Точно това и аз се опитвам да обясня, но на *** народ как се обяснява? Виж ако Обама йм го каже, със сигурност ще се вземе за истина, нали е от достоверен източник!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВяраНе се връзвайте на платени от организираната престъпност агитатори като този по-долу, внушаващи колко ОПАСНО ЗА НАРОДА (най-вече от морална гледна точка) е марихуаната. Все пак ако достъпа до тази билка се облекчи, то неговите работодатели ще загубят сериозен пазарен дял, а може и направо да изпаднат от схемата! Нима това не е страшно плашещо?Който каквото и да говори, става въпрос за пари. Морала е понятие, не особено популярно в днешно време сред българина - СТИГА ЛЪЖИ.
5
0
 
16
 
! Отговори
Вяра преди 9 години
До ***:Ти ми говориш за марихуана за пушене, аз ти говоря за лечебните действия на растението, идиоте драги. А вярно ли е че, наркоманите пушат цигари и пият алкохол, от които има смъртни случаи, но са напълно легални? Това как си го обясняваш? Дори Булгартабак приветстват гражданите да пафкат, стига да е с бандерол? Айде сега ми кажи кой определя кое е наркотик и кое не, че ми е интересно.
4
11
 
2
 
! Отговори
Др.малоум.недоносен преди 9 години
Вярче как мислиш. Вярно ли е, че повечето наркомани са започнали с тревичка ? И вярно ли е, че повечето хора който защитават марихуаната не се нуждаят от нея за медицински цели, а за кеф ?
3
1
 
11
 
! Отговори
Вяра преди 9 години
Кой ти говори за наркотици бе, *** недоносен! Става въпрос за марихуаната, от която няма НИТО един смъртен случай в цял свят, това ли наричаш наркотик? Става въпрос за растение, пт което се лекуват тежки заболявания!
2
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да! Направиха ни обслужващ персонал цялата нация! мъжете бодигардове, таксиджии и др.подобни, жените *** и т.н., по курортите алкохолен туризъм и проституция, сега трябва да легализираме и наркотиците и ще станем световна дестинация за всякакви забавления!Държава командвана от крадци и предатели друго не заслужава!
1
0
 
15
 
! Отговори
Вяра преди 9 години
Време е да излезе наяве истинската причина защо марихуаната е нелегална-просто е лек за толкова много болести, че хич не йм се нрави на фармацевтичните компании. Пишете повече статии за това, защото има много хора, които са се излекували!