Колко опасна е рентгеновата снимка?

Не се прави на деца под 15 години и на бременни и кърмещи жени
24 апр 2015 20:25,
18
Колко опасна е рентгеновата снимка?
Източник: Reuters, архив

Рентгенът представлява апарат с йонизиращо облъчване, който се използва за диагностика на различни заболявания на органите и костната система.

Рентгеновите лъчи се наричат още X-лъчи. Те са открити през 1895 г. от Вилхелм Конрад Ръонтген, което прави истинска революция в медицината.

Немалко хора обаче отказват рентгенографски изследвания поради страха си от облъчване.

Уврежда ли здравето рентгенът?

Безусловно йонизиращото излъчване не е полезно за организма. С това не спорят и специалистите. Неслучайно такъв тип изследвания не се правят на деца под 15 години и на бременни и кърмещи жени, ако за това няма преки медицински показания. Прилагането на рентгенови апарати при децата е много по-опасно, тъй като те са 20 пъти по-чувствителни.

Често и след рентгенова диагностика се дават и няколко дни отпуск за възстановяване у дома.

Различните органи от човешкото тяло поглъщат различно количество от рентгеновото лъчение. След направена снимка ясно се виждат органите и костите с различна наситеност. Органите, които поемат повече от рентгеновото лъчение се, виждат с по-тъмен цвят, а тези, които го поемат по-слабо, са в по-блед цвят.

Повече за здравето и рентгеновата снимка може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 5 години
В продължение на 40 дни ми направиха снимка на бъбреци-1, бял дроб-3, глава -1 Общо 5 снимки. Каква е опасността от повишено облъчване и какво е нужно да направя. Лекващите искат още една пробна снимка на глава- синузит и бял дроб. Благодаря !!
13
0
 
3
 
! Отговори
по- точно преди 9 години
Обоснована медицински диагностика! Не за "Всеки случай" ...Не и "от страх да не би"
12
2
 
2
 
! Отговори
бургас преди 9 години
И запомнете- по- добре своевременна диагностика, отколкото сгрешена диагноза.
11
0
 
5
 
! Отговори
бургас преди 9 години
Хора, осъзнайте се! Пишете глупости! Особено това с ЯМР-то, че е по- малко облъчването. Възрастен човек може да понесе без проблем до 2 рентгенови снимки на месец, а дете до 1. Друг е въпроса, че повечето болници нямат елементарни предпазни средства като оловни престилки и яки. В този бизнес сме над десет години, постоянно инвестираме в нови машини с много ниски дози и не случайно на всяка наша снимка е изписано колко лъчи е поел пациента. Това за мен трябва да стане абсолютно задължително.
10
0
 
2
 
! Отговори
до 6проумеите го преди 9 години
е това е съвършено вярно и крайно опасно, и вредно......всеки може да се снима когато и където поиска ,стига да си плати.И напълно излишно! рентгеновата находка сама по себе си не означава абсолютно Ни-що!Без съществен разпит /анамнеза/ на пациента , основен преглед от познаващ го лекар Плюс медицински обосновано назначени изследвания Няма ефективни резултати.
9
0
 
2
 
! Отговори
до 7 голям смях преди 9 години
Абе може и ЯМР ,но по 300 лв коя здравна система би издържала да плаща?Или предлагаш всеки уплашен да се бърка в Джоба за 300 лв и да си осигури спокойствие за няколко часа?!?!?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важно е какво си снимаме и това си пише нанраблата на всяка една рвнтгенология всяка снимка на колко часа слънчева радиация се отанся. Гледш по табшицара и преценнял. Томков е просто. А че е вредно вредно е...
7
1
 
9
 
! Отговори
Дарданов преди 9 години
Да питам и аз. Кое е по-опасно: да снимаш на дигитален рентген с минимално облъчване или да оплескаш диагнозата на детето със всичките последствия...
6
5
 
1
 
! Отговори
минаващ преди 9 години
5 снимки се равняват на 1 рентгенов преглед.А дали не могат да се правят снимки с магнитен резонанс и да се избягва облъчването?
5
3
 
9
 
! Отговори
езиковед преди 9 години
Нека започнем да наричаме рентгеновите лъчи Хъ Лъчи! Нека това започне сега!големи *** са някои дечица, понаучили се да четат статийки на английски
4
0
 
8
 
! Отговори
ТУЗ преди 9 години
"Прилагането на ренгеновите апарати при деца...."Класика в литературата!
3
0
 
19
 
! Отговори
А преди 9 години
Струва ми, че е доста по-опасно да си неграмотен и необразован. Има ли редактор???
2
0
 
17
 
! Отговори
Русенец преди 9 години
Разбира се, автора на статията е напълно неподготвен по темата. Обичайно такива физично неграмотни хора се изненадват колосално ако им обясниш, че един час разходка по павета от гранит те облъчват точно толкова, колкото и снимката за 3 секунди в болницата.
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбрах че статията е АБСОЛЮТНА глупост като прочетох това - "Често и след рентгенова диагностика се дават и няколко дни отпуск за възстановяване у дома." Най-голямата простотия която съм чел някога