Отпечатъкът за болницата – направо от МВР-то

И в Турция така борели фалшивите лекарски прегледи
Обновена: 6 окт 2015 16:52 | 6 окт 2015 16:30, Камелия Цветанова
75
Отпечатъкът за болницата – направо от МВР-то
Снимка: архив Булфото

Според здравния министър Петър Москов няма нищо ново и странно в персоналния пръстов идентификатор, който всеки здравноосигурен пациент ще има от началото на следващата година.

"Всеки българин, който вади лична карта, има пръстови отпечатъци в системата на МВР и няма никаква причина информационната система на държавата да не бъде свързана с един такъв много прост и автентичен начин за идентификация", обясни той.

Още по темата

Освен това в процес на разработка е специално приложение, което ще се тегли от сайта на здравното министерство и НЗОК и ако има здравно събитие, телефонът ще ви алармира.

"Ако искаме да спрем кражбите, фалшивите прегледи, фалшивите хоспилизации, измамите с лекарства и харченето на пари от НЗОК, това е начинът", защити идеите си Москов.

По думите му чисто технически става въпрос за четец и никой няма да взима пръстови отпечатъци всеки път при преглед.

Здравният министър даде като пример Турция, където проблемът с фалшивите прегледи и хоспитализации е решен с вземаме на отпечатък от цялата длан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
22
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Ако не можете да направите реформата така, че да няма източване на системата само с промени в самите институции значи нищо не става от вас - ГРОБ +РБ + БСП + ДПС + не знам още колко сте на клона ... И друго , ако продължат така нещата в тая държава народа ще направи реформата сам, той търпелив ама луд :) сещам се как използваха стрелите на крановете в едни не далечни държави!
38
3
 
25
 
! Отговори
Истината преди 8 години
"Всеки българин, който вади лична карта, има пръстови отпечатъци в системата на МВР"Долна лъжа! Ако позволим това да се случи жална ни майка, казвам ви да си знаете от сега!
37
1
 
39
 
! Отговори
LZ преди 8 години
На г-н Москов ще му кажа следното , какви пръстови отпечатъци ви гонят , защо просто не направите ЛК да имат в тях електронен подпис , така с него ще се идентифицират пациентите , а и ще се ползва за много други неща , като електронно гласуване и т.н.
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та къде в Европа се ползват пръстови отпечатъци?В Турция. А как е в Афганистан?Ние накъде сме тръгнали към Анадола или към Европа? Но най-важното е че вече се разработва софтуер ,идни пари трябва да отидат при наши хора. Нали вкараха четци за личните карти? И нали всичко бе ОК. Ако се направи справка ще се види че същата фирма която внесе четците за карти сега ще внася и за пръстови отпечатъци. Нищо че в България има закон който постановява как си доказваш самоличността. Това за Москов не важи.
35
2
 
26
 
! Отговори
червен фенер преди 8 години
Всеки пациент ще има пръстов отпечатък. На челото му ще има баркод. На гърдите му ще пише ЕГН-то. На предника му ще има GPS. На *** му ще бъде закачен червен фенер.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ГаньоОще ми е валиден паспорта, когато го вадих нищо не са ми вземали, ако обаче сега ми искат няма да си вадя нов и ще си се разхождам само в ЕС.
33
1
 
14
 
! Отговори
тома неверни преди 8 години
Ако някой,въобще е искал,да се прекратят фалшивите прегледи,щеше,с персоналният код който получаваме със сто формалности и глупости,разкарвания,ДА НАУЧАВАМЕ,НЕ САМО ДАЛИ СМЕ ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ,А И КАКВО СА НИ ЛЕКУВАЛИ.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя пак се изказва неподготвен. Пръстови отпечатъци се вземат за паспортите, а не за личните карти. Но човека държи на комисионната. Всичко друго е без значение. А Турция не е дори в ЕС та да дава пример с нея. Там е друг свят, други правила!
31
2
 
5
 
! Отговори
Ганьо Балкански преди 8 години
До Анонимен 28 Изглежда в скоро време не си си вадил паспорт.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледайте сега какви обществени поръчки ще летят хиляди устройства за сканиране, нов софтуер, та обучение на персонала, та сървъри, то ще бъде чудо и приказ за няколко десетки милиони (да не кажа много по-голяма цифра) накрая като се дръпне чертата ще излезе, че сме дали 500 мил. да въведем нещо, което да ни спести 10, кон за кокошка ще е цялата работа, само дето някои фирми много ще намажат. Както всъщност стана и с цифровизацията, а се оказа, че няма сигнал навсякъде.
29
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А може ли от средния пръст?
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мен никой не ми е вземал пръстови отпечатъци!? Как от МВР ще ги дават на когото и да било, щом те нямат мои пръстови отпечатъци? И нещо много несправедлива ми се вижда тази "реформа" и най-вероятно ще падне в съда.
27
2
 
13
 
! Отговори
Torbalan преди 8 години
в Турция така борели фалшивите лекарски прегледи...emi te i izneviarata boriat na placa s kamuni......
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закриване на общественото здравеопазване, пръстови отпечатъци, досиета... какво друго може да измисли, за да се хареса на Дучето или Франкото?
25
1
 
22
 
! Отговори
???? преди 8 години
Тиквата ако не помисли сериозно за ремонт на кабинета в областите на здравеопазването и отбраната ще го закъса яко И в двата ресора министрите са под всякаква критика.
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази глупост на Москов ли е Московски ли е, буквално си плаче за конституционния съд, където следва да отапдне незабавно. Това е посегателство върху обикновения човек, ще го карат да си дава пръстовите отпечатъци, ало? Накрая ще видите, че на всичко отгоре ще трябва да си платим, за да ни ги вземат тези отпечатъци. Абсурдистан.
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И после към газовите камери :))))))
22
7
 
5
 
! Отговори
dobre преди 8 години
Ако не дай си Боже, са ти отрязани ръцете кво правим? Идеята не е лоша ама трябва да се дообработи за да проработи..
21
2
 
17
 
! Отговори
Пепи лудото преди 8 години
Пепи лудото да си провежда експериментите в лудницата , там където му е мястото. Когато това стане норма в целия ЕС тогава и в България ненормалник , а до тогава пали мотора и си заминавай
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо ДНК тест да въведат. Най - евтино ще е.