Парите за пръстовия отпечатък – от болниците

Криминалист: Това е най-надеждният идентификатор!
14 окт 2015 22:49, Анисия Иванова
43
Парите за пръстовия отпечатък – от болниците
Архив: Булфото

Използването на пръстов отпечатък за влизане в болницата е поредното недоразумение в системата на здравеопазването, смята проф. д-р Борис Богов, началник на Клиника по нефрология при Александровска болница. В ефира на Bulgaria ON AIR той припомни факта, че при постъпването в здравните заведения и при дехоспитализация всеки пациент използва личната си карта - система, за която са похарчени 24 млн. лева.

"Въвеждането на още един идентификатор за идентичност на пациентите също ще струва много пари. 24 млн. лева не са малко пари, а сигурно и още толкова ще са нужни за този пръстов отпечатък идентификатор. Вместо тези пари да влязат до финансирането на болницата за следващата идна година - 2016 г., някакви пари отново ще бъдат похарчени." - посочи проф. Богов.

Още по темата

Парите за този идентификатор няма откъде да дойдат освен от болниците, посочи проф. Богов.

"Няма откъде да дойдат. Недофинансирането на 2016 г. се отбеляза, че ще бъде не по-малко от 150-180 млн. лева. Тези пари определено ще бъдат в ущърб на здравеопазването и пациентите, които се лекуват.", смята експертът.

"Пръстовите отпечатъци на всички български граждани вече са налични в базата данни на МВР. Откакто се въведоха новите лични карти и те се случват с пръстов отпечатък. Най-лесно е те да бъдат взети от базата данни и да бъде направена една лична карта, в която да има данни за пръстов отпечатък, кръвна група и за евентуално желание за донорство.", смята проф. Богов.

Министър Москов посочи, че проектът за пръстовия отпечатък е свързан с реализацията на Електронното правителство и е вероятно тези пари вече да са заделени, коментира от своя страна криминалистът д-р Добрин Несторов.

"В сайта на Министерство на здравеопазването няма информация, но от това, което здравният министър Москов каза, както и неговият заместник д-р Шарков - не става дума за това, което притеснява хората, че ще има нещо криминално или че ще е свързано. Нека направя едно кратно обяснение от гледна точка на криминалистиката, а именно, че пръстовите отпечатъци са биометричен показател, каквото е човешкото око и може да оставят всякакви следи от човек на някакво място, което да служи за изясняване на дадена ситуация. В този случай става дума за друго - това е некриминалистично приложение на биометричните показатели в системи за разпознаване и достъп. Такива системи се използват и не са предмет на криминалистиката.", поясни д-р Несторов.

Идеята на идентификатора с пръстов отпечатък е не само да идентифицира лицето, но да гарантира и да удостоверява, че то е там в момента, разясни експертът. По думите му това е възможно най-надеждният идентификатор.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГМосков ,защо не прави предложение за професори касапи крадци,лъжси моженици,да бъдат съдени и медицината да докаже извършенето престъпление.А нашия министър зает с неосигурените здравни граждани .Един крадец бърка джоба на народа.Човешката съвест застава прет престъпление.Доктор който яде хляба на бедния,който няма какво да яде и иска пари и т.н.т.просяк какво ли не иска няма съвест.Та Г Москов ,няма да има резултат от реформи.Професорите не чуват.И защо така никой нищо не чува.
25
0
 
5
 
! Отговори
маги преди 8 години
Москов е сериозно мръднал........... вместо г-н здрвен министре да се замислите за медицинските ви сестри в тая държава че всеки ден я напускат вие с какво се занимавате ! не отклонявайте вниманието с небивалици! стига защото вече чашата преля! аз работя в психиатрия и взимам 580 лв заплата!скоро ще сме на улицата на протест и то заедно с нашите луди от болницата!засрамете се стига перверзии1
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много хора явно имат нужда от лечение на мозъка.Не е болен само здравния министър.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не болниците източват касата, а касата източва болниците. Недостиг във финансирането 150 милиона. Направете справка колко се отделя на човек за здравеопазване в другите страни - България е на последно място в Европа. Злопотребите са минимални и се прави от мухата слон. Хората са манипулирани по всички правила от медии и политици.
22
0
 
3
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Случва се хората да загубят крак, ръка или пръст.. В такива случаи вероятно ще ги идентифицират по лична карта или ще се считат за умрели?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже източването на НЗОК е криминално деяние, следва отпечатъци да се вземат на всички лекари и шефове на болнични заведения, които имат тази възможност с цел превенция. Така ясно ще стане, кой именно е нарушил правилата, завишил стойността на лечението и т.н. Ще се носи индивидуална отговорност, а не групова безотговорност.
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо НЗОК да си върши наистина работата по контрол на това как се изразходват поверените и публични средства те пак мислят как да изхарчат още.Голямото източване на парите се случва именно със съдействието на НЗОК останалото е кокошкарска работа.
19
0
 
10
 
! Отговори
тома неверни преди 8 години
Това м,оже да ограничи броят пациенти,но как ще ограничи броят на манипулациите менте??
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
24.Крадците трябва да са в затвора , заедно с правосъдието, което не ги съди ! А не да смяташ че Гестапото , в което поставят народа , ще им оправи кражбите ..
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Взимат ли пръстови отпечатъци на тези , които влизат незаконно, без документи в България ?
16
1
 
1
 
! Отговори
Skorchev преди 8 години
Neshto se barkat granichen control s medicinsko obsluzvane.Razbira se,che ima prastovi chetci,a ne otpechataci po sveta.Nikoi ne te minava s valjak i da te capa s mastilo,kakto beshe predi.Lichna medicinska carta ,kakto e po sveta,chrez kojato se proveriava cjaloto ti dosie kato pacient,a ne kato grazdanin.A,inache daite vsichki pari na lekarite,nezavisimo te kakvo praviat,shtom taka iskat te,samo za zaplati i da si pijat kafeto.
15
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте пищели с тези пръстови отпечатъци. Много ясно, че след като се краде от болниците като за световно по крадене, ще трябва да се търсят начини да секнат тези криминални прояви на докторското съсловие. Като сте толкова умни измислете нещо друго и го предложете, то всеки може да пищи че това било гестапо, а след това да пищи че той плащал пък го лекували лошо. Щом има престъпници ще има и Гестапо.
14
3
 
21
 
! Отговори
Гестапо : преди 8 години
Значи с пръстовите отпечатъци , ще сте сигурни, че човека е в болницата ! Сигурни ли сте !И пръстовите отпечатъци в аптеката , че той е в аптеката !Това Гестапо ли е ?? ?
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Пръстовите отпечатъци на всички български граждани вече са налични в базата данни на МВР. Откакто се въведоха новите лични карти и те се случват с пръстов отпечатък.-------------------------Това не е вярно. Преди година си сменях личната карта, но пръстов отпечатък не са ми взимали. Това значи че дори да е въведено това правило, то 90% от гражданите не са дали пръстов отпечатък.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Пръстовите отпечатъци на всички български граждани вече са налични в базата данни на МВР. Откакто се въведоха новите лични карти и те се случват с пръстов отпечатък.-------------------------Ало журналиста, това не е вярно!само за международен паспорт се взима пръстов отпечатъкза лична карта не се взима
11
1
 
11
 
! Отговори
дсдс преди 8 години
ако някой е с гипсирана ръка как ще остави отпечатък ?
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз хич не схванах, как точно пръстовите отпечатъци ще спрат източването на касатана престъпниците като им вземат пръстови отпечатъци, да не са спрели престъпленията?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само че няма да дам никакъв отпечатък а и чип няма си сложа .това с пръстовите отпечатъци е само началото .чиповете за идентификация вече са готови а кой ще сложи и кой ще замине към лагерите е ясно.почна се ....аз няма да дам каквото и да става да ви е ясно ***
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо за пръстовия отпечатък.Човека машина,човека компитур е налице.Човека робот.Повечето учени медици го знаят*.Аллах създал човека,мюмюн.човек си ама не си човек.мюмюн*
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се прай БВП(Брутен Вътрешен Продукт). Болниците ще купят не само устройства а сканиране ми лалто тръгнало на края ще ги задължат и цел скенер да купят и тези 24 милиона ще ви сторят приятен сън