Четири групи вредни храни с данък "чипс"

Цените на бисквитите ще скочат, на енергийните напитки също
Обновена: 20 окт 2015 19:01 | 20 окт 2015 18:44, Надежда Бочева
122
Четири групи вредни храни с данък "чипс"
Снимка: Архив Reuters

Четири групи вредни храни ще бъдат обложени с новия данък "Обществено здраве", съобщиха на пресконференция министърът на спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Петър Москов.

Моделът е взет от Унгария и по думите на Москов е доказано работещ.

Първата група са храни със съдържание на частично хидрогенирано растително масло над 0,5 грама на 100 грама продукт – например маргарин и в имитиращи продукти с мляко.

Храните със сол над 1 грама на 100 продукт са втората група – например чипс и снакс на базата на картофи и зърнени култури. Сухите супи и бульони ще се облагат при сол над 0,7 г на 100 г продукт. Данъкът ще засяга майонезени и други сосове при сол над 1,3 г/100 г продукт.

Третата група са напитките с кофеин над 24 мг/100 мл или таурин над 100 мг/100 мл - например енергийните напитки. Ще се облагат и енергийните шотове, алкохолните напитки с добавен кофеин и таурин.

Четвъртата група са храните с добавена захар, например шоколад и бонбони със захари над 40 мг/100 грама. Бонбоните без шоколад и сладоледът ще се облагат, ако съдържат над 25 г захар на 100 г, както и натуралните сокове ако имат под 40% натурално съдържание.

Няма да се облагат хляб, месо и месни продукти, мляко, сирене, кашкавал и масло, сокове с плод над 40%, кафе и чай, продукти с какао над 40%, конфитюр и желе екстра качество, мед.

Данъкът не е с единна ставка. Москов показа таблица, според която например заради съдържанието на захар безалкохолните и енергийните напитки, както и шоколадът ще се облагат с 43 ст. съответно на литър или килограм, а тестените изделия с 81 ст./кг.

Пресолените продукти и енергийните напитки с кофеин и таурин ще се облагат с 1,55 лв./кг, съответно на литър. Най-висока е ставката за маргарините – 3,10 лв./кг.

Ако един продукт е с много захар, сол и маргарин и трите ставки ще се събират. Така пакет бисквити от 150 гр ще поскъпне с 97 ст., ако се обложи с три ставки, а енергийна напитка от 250 мл – с 59 ст., ако съдържа големи количества захар и кофеин.

Порция 300 гр пържени картофи ще поскъпне с 1,12 лв., ако мазнината е маргарин, и без облагане, ако се ползва олио.

"Днес започваме битка и тя няма да е лесна. Знам за струпания финансов и лобистки ресурс срещу този закон, не мислете, че сме наивници на средна възраст", заяви Петър Москов по адрес на анализатори и експерти, които се изказват срещу данък "вредни храни".

"Тук е мястото на всеки родител да избере на коя страна застава – здравето на децата ни срещу желанието на определени лобисти да няма промяна. Начинът е да извървим този път заедно, за да имаме по-дълъг живот. Смъртността на българите в активна възраст е с 50% по-висока от средното в Европа. С тези данни само идиот би спорил“, каза здравният министър, който разясни подробно на база данни на СЗО и други изследвания защо храните с високо съдържание на сол, захар, кофеин и маргарини са вредни.

Москов допълни, че хората, които умират от сърдечно-съдови заболявания, плащат данъци и от тези данъци лобистите се хранят.

Красен Кралев разясни по какъв начин ще се харчат събраните от данъка пари. Засега прогнозата е за 150 млн. лв. приходи годишно.

Той посочи, че в близо 700 училища спортната инфраструктура не отговаря на елементарни стандарти. 20% от събраните с данъка средства ще отидат за обновяване на физкултурните салони в училищата, 20% за подобряване на храненето там, 60% за превенция и профилактика на хронични и заразни заболявания, включително диабет.

Ако програмата се реализира, за 4-5 години проблемът със спортната база в училищата може да бъде решен. Средствата ще се изразходват под надзора на обществен съвет, с участието на лекари и общините, обеща той.

Москов заяви, че целта на новото облагане е децата да изградят различни хранителни и спортни навици, както и да се намалят сърдечно-съдовите заболявания.

„Това е косвен данък, който облага потреблението на храни, които не са основни. Данъкът е еднофазен – ще има еднократно облагане при пускане на продукта на пазара. Той дава равнопоставеност за всички производители и доставчици“, обясни здравният министър.

Здравният министър допълни, че данъкът ще насърчи потребителите да си променят навиците, а производителите – рецептите.

Относно вредата от облаганите храни той посочи, че повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане, рак на гърдата, на простатата, инсулинова резистентност и др. Приемът на големи количества енергийни напитки при подрастващите пък повлиява категорично костната минарлизация и растежа, а България е на второ място след Холандия по употреба на енергийни напитки от деца.

Москов каза още, че българинът консумира средно по 8 грама сол на ден при препоръка от СЗО за 5 грама.

Той има още едно предложение – предлага се с допълнение в Закона за радио и телевизия да се уточни какво не може да се рекламира в детски предавания.

„Няма начин този данък да не работи“, заяви Красен Кралев. Според него рекламните бюджети няма да пострадат, защото компаниите ще инвестират в това да докажат, че продуктите им отговарят на изискванията.

Данъкът е консултиран с Министерството на финансите, които са дали препоръки по отделни текстове. РЗИ е контролният орган за съдържанието на продукта. Ще се изисква контрол в лицензирани лаборатории. Контролът ще бъде тежък и ефективен, закани се здравният министър.

Москов очаква близо 30% спад на потреблението на доказано вредни храни, както по думите му се е случило в Унгария.

Публичното обсъждане на данъка започва от утре. Още не е ясно кога ще влезе в сила, възможно е да има отлагателен период, за да се приспособят производителите.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Бай *** много му хареса как го стрижат и доят като вакла овчица герберасти, *** и цялата пасмина крадливи псевдо демократи.
78
1
 
7
 
! Отговори
маргарина преди 8 години
Това е изключително хубава програма Само след 50 години ще сме най-здравата нация в света -защото няма да ни има
77
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Да го въвеждат данъка! Без това българските *** ( и не само ) са супер затлъстели!Не консумирам нито един от гореспоменатите продукти, така, че не ми пука!
76
3
 
3
 
! Отговори
franko преди 8 години
Нормално цените на петрола спаднаха под 50 $ за барел няма как цените на храните да скочат да измислим поредния готин данък да напълним джобовете след изборно че праснахме малко пари нищо против но повечето хора живеят на прага на бедноста немогат да си позволят да ядат абсурди за пари какво ли не се мисли ....
75
8
 
14
 
! Отговори
пешо преди 8 години
троловете са налазили и тази статия. идеята е добра. никой не ви облага насилствено - като не искате да плащате данъка, няма да ядете вредни работи. той така или иначе ще ви е в цената. а производителя, който не иска да продава по-скъпо, ще намали вредните съставки в храните си. не виждам нищо лошо в цялата идея.
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С моята заплата е лукс да се храня здравословно. Месото и зеленчуците ли ще поевтинеят или ще ми увеличат доходите???
73
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още една вратичка за корупция.Нали не смятате ,че тоци закон ще го спазват всички.Вместо да забраните производството на вредни храни- облагате хората с нови данъци.Очаквам и данък "мръсен въздух"-той съо е вреден за здравето на хората.
72
2
 
0
 
! Отговори
v преди 8 години
Номер 102 - толкова точно го каза браво!
71
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо таксувате народа!!! Със закон забранете на производителите и вносителите да продават храните с така посочените лимити на сол, захар и мазнини!!!
70
2
 
8
 
! Отговори
99999999999999999 преди 8 години
Едно време турците са слагали данък че си търкат зъбите Други искаха данък дъжд от покрива Сигурно този който си купува маргарин ще започне да взема чисто масло НАЛИ АБСОЛЮТНА ДЕМАГОГИЯ
69
2
 
11
 
! Отговори
11 преди 8 години
Който произвежда вредни храни не трябва ли да е в затвора?В цивилизованите страни пръстови отпечатъци се вземат само от обвиняемите и то с разрешение на съдия!Очаквам поредната реформа на реформаторите.
68
3
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Браво на Москов. Загубата на изборите на РБ е сигурен - пръстови отпечатъци за болните и увеличение на цените на храните! Благодарим ти Москов!
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ДДС-то кога ще става 50% ? А ?
66
3
 
9
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Пепи,имаш Агенция по храните...Който произвежда вредни храни да бъде глобяван,а не бедният народ!Вдяна ли?
65
2
 
7
 
! Отговори
Гочо преди 8 години
Кокаинът вредна храна ли е?За един генерал питам.
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VECHE SHTE SI PRAVA SIRANETO SAM I DANAK NEMA DATI DAM ,MLEKOTO SHTE SI GO KVASA SAM I DANAK NEMA DA TI DAM,BISKVITKI SHTE SI PRAVA SAM I NA PAZARA TAINICHKO SHTE GI PRODAM ASORTIMENTA E GOLYAM PURICHKI S SLADKO ILI LOKUM,OREXCHETA ,VAFLICHKI I DRUGII ZA KAPAK TIKVA S MOSKOVSKO-KALAFINSKI MARMALAD ZA DA SI VECHNOMLAD
63
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен91Не знам за тези от 18 до 60 години но тези над 60 са излишните и *** глави.
62
4
 
15
 
! Отговори
v преди 8 години
Да ми ядат моркова това е терор. Всеки сам да решава какво да яде истоките да са на приемливи цени!
61
5
 
34
 
! Отговори
АМИ ТАКА СИ Е... преди 8 години
ДАНЪЦИ ...И ПАК ДАНЪЦИ....ЩОТО ТАЯ АРМИЯ ОТ ЧИНОВНИЦИ КМЕТОВЕ И ПОЛИТИЦИ---требва да се хранят обилно ,да карат луксозни коли , да издържат по 2-3-любовници и да живеят в палати...ШЕ ПЛАЩАТЕ ,БЕ....ЩОТО "турското робство" е било само с един данък--- /десятък от 10%/ХАК , ДА ВИ Е...."освобождението" от Русия....ха,ха,хаааааааааааа..Пак го празнувайте !!!!!
60
2
 
31
 
! Отговори
Гоше преди 8 години
Първо махнете ДДС на плодовете и зеленчуците, които са произведени в България, а тогава облагайте вредните храни. Така ще стимулирате и местните производители. Иначе създаването на практика по контрабанда е видимо за всички, а вие ще кеширате разликата, нали?