Вълшебна бактерия на Витоша - "злато" за медицината

От нея могат да се създадат биочипове с невероятни свойства
Обновена: 30 окт 2015 11:42 | 30 окт 2015 10:26,
33
Вълшебна бактерия на Витоша - "злато" за медицината
Снимка: Reuters, архив

Наши и японски учени са открили случайно безценна бактерия, която може да промени световната медицина. Тя се нарича лептотрикс и се твърди, че е по-ценна от златото. Неин продукт се използва за създаването на биочипове.

"Още сме съвсем в началото, но ако успеем да създадем биочип, той ще може при имплантация да възстанови зрението или да вдигне на крака инвалид с прекъснати нервни връзки на гръбначния стълб", обясниха пред "Телеграф" учени от Института по електроника към БАН и Биологичния факултет на Софийския университет.

Бактерията намира приложение и при ранна диагностика на ракови заболявания с ядрено-магнитен резонанс. Освен това произвежда пигменти, които могат да се използват за производство на биогрим за дамите и помага за откриване на тежки метали в замърсената вода.

Бактерията е открита съвсем случайно в близост до хижа "Алеко" на Витоша, разказва проф. д-р на техн. науки Иван Недков от Института по електроника.

Още през 2005 г. институтът обменя опит с японски учени. При една от срещите българските учени предлагат да се разходят до Витоша. Там един от японските учени, изучавал дълго време въпросната бактерия, я открил в планинските потоци.

Лептотрикс е невидима за човешкото око, но произвежда нанотръбички, които, когато се наслоят, създават типично червеникава утайка върху чешмата или водата в потоците. По този начин японецът я намерил на Витоша. Тя обича да се възпроизвежда в чисти водоеми.

Потоците с "вълшебната вода" са добре познати на туристите, които обичат да се разхождат на Витоша. Хората от години се възползват от лековитите свойства на водата и често лекуват своите болежки именно по този начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Астро.: преди 8 години
Тази статия е за да си изключите компютрите и да се разходите на Витоша и не пикаете във водата, която пиете !!!
18
0
 
12
 
! Отговори
доктор преди 8 години
Този микроорганизъм-лептотрикс е добре известен и няма нищо златно в него.Намира се понякога във влагалището на жени страдащи от "бяло течение". Лекува се с антимикотични средства и антибиотик.. Не зная какво са говорили учените от БАН с японците ,но у нас нивото на журналистиката е отчайващо!
17
3
 
2
 
! Отговори
Цветанчо преди 8 години
До ЦветанкаЕ па викни ме следващия път ...да чишкаме заедно .. :)
16
11
 
15
 
! Отговори
8 преди 8 години
УЧЕНИТЕ ОТ БАН И СЕГА СА СИ ЗА НОБЕЛОВА НАГРАДА ПО ХАРЧЕНЕ НА ПАРИ ЗА НИЩОНЕВЪРШЕНЕ И ЯКО КЪРКАНЕ.
15
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинете аз не разбрах в какво се изразява участието на учените от БАН .. В това че са предложили на японците да отидат на Витоша ли ?
14
7
 
34
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
България е рай в буквален и преносен смисъл.Затова толкова упорито,жестоко и безпощадно се опитват да ни затрият ,но и ние спим ,кротуваме и не правим нищо,че да променим това.
13
3
 
7
 
! Отговори
vqrno преди 8 години
До Анонименmnooogo si prav 4ovek za tiq maloumnici ot ban ..................
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом е в нанотръбички - може
11
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БАНичарите пак са баламосвали журналята с цел оправдаване на бюджета за догодина.. ;))
10
10
 
25
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Колко пъти съм "чишкала" и по нагоре и от Алеко даже!?....
9
0
 
8
 
! Отговори
Сашко преди 8 години
Хай!
8
3
 
8
 
! Отговори
от витоша по-високо преди 8 години
Е па такова животно - нема
7
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"... неЙн продукт" вместо правилното "неИн продукт"? Тази буква "и кратко" и журналистите ли започнаха да я слагат където им скимне?! Като видя някой по форумите да пише "партий" вместо "партии" ми става лошо, ама журналисти, които уж трябва да са грамотни?
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно е че японците отдавна изучават тая бактерия и нейните екскременти, а това че са я открили и на Витоша и са ни казали за нейните свойства не е повод за национална гордост.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай Боже ! А заспало " мъжко достойство " вдига ли ?
4
4
 
40
 
! Отговори
мда преди 8 години
Плъзнаха смотаните песимисти... Защо плюете, без дори да сте запознати с материята все едно са ви бръкнали в джоба.. хора като вас са изгорили и Джордано Бруно на кладата... Добре че има хора които не са като вас...
3
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще създадат биочип за лечение на ***....стия. А също за забременяване на "нежни" мъжки индивиди.
2
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДРЪН ДРЪН ДРЪН НЯКОЙ УМИРАЩ ПЛАЧЕ ЯКО ЗА ФИНАНСИРАНЕ!!!!!!!! :DТУК НИ ГОВОРЯТ ЗА ВИСША ФОРМА НА РЕГЕНЕРАЦИЯ ПРИ КЛЕТКИТЕ ОТ НАЙ-РАЗЧИНЕ ВИД НО НИКЪДЕ НЕ СА СПОМЕНАЛИ, ЧЕ ИМА ТАКАВА :DПЛАЧАТ ЗА ПАРИ ЗА ПРОУЧВАНЕ ЩОТО НЯМА :D ИНАЧЕ ПОЛЕЗНИ БАКТЕРИИ ИМА И ТАЗИ КАТО ДРУГИТЕ ВЕРОЯТНО Е ПОЛЕЗНА ЗА СТОМАХА КАТО ПРОБИОТИК И ТОЛКОЗ :D
1
22
 
26
 
! Отговори
пешо преди 8 години
бан да не си мислят, че сме 65-а година и ще им вярваме на глупостите. бактерия, която лекувала всичко.... в бг сме щели да правим биочипове с нея.. това не е даже и научна фантастика, а само фентъзи. преди две години пък осъществяваха контакт с измънземни...