Упражнение за здрави стави

Липсата на движение в ставата води до проблеми
8 май 2016 12:42,
1
Упражнение за здрави стави
Източник: Reuters, архив

Ставите, заедно с костите, мускулите, сухожилията, ставните връзки и хрущялите, формират костно-мускулната система, която ни позволява да движим. 

За правилното функциониране на ставите от основно значение е движението. За разлика от мускулите, ставите нямат пряко кръвоснабдяване. При липса на движение в ставата, тя дегенерира. Ставите разчитат на синовиалната течност, която да „отмие“ отпадъчните продукти. Те се натрупват и компрометират целостта ѝ. 

Ежедневното движение може да поддържа здравето на ставите и да предотврати сковаността, мускулния дисбаланс и дори развитието на артрит. Предлагаме 2 полезни движения за врата и раменете...

1. Кръгове с врата

Седенето дълги часове пред компютъра може да доведе до схващане в ставните и шийните прешлени. Също се разтягат и мускулите в областта на врата и раменете, като по този начин се създава напрежение. Кръговете с врата са упражнение, което помага за освобождаването му.

Как се изпълнява? 

Застава се в изправено положение, като краката са поставени на ширината на раменете и са леко сгънати в коленете. Ръцете са отпуснати от двете страни на тялото, а вратът е в една линия с гръбнака. 

Брадичката се снишава към гърдите, след което дясното ухо се „търкулва“ над дясното рамо. Следва внимателно понижаване на главата назад и връщане към начална позиция. Препоръчително е първите няколко повторения на движението да са по-бавни. Следва да се изпълнят по 10 повторения от всяка страна.

Как да раздвижим раменната става четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари