Всекидневният стрес вреди на спермата

Мъжете много трябва да внимават с нервите си
10 май 2016 23:00,
7
Всекидневният стрес вреди на спермата
Източник: Reuters, архив

Някои фактори в начина на живот са свързани с по-високи рискове от щети върху генетичния материал в мъжката сперма, предполага ново изследване. 

Фактори от рода на затлъстяване, стрес и непрекъснатата употреба на мобилни телефони, са в състояние да повлияят на способността за оплождане, както и на гените, предавани на децата, твърдят изследователите.
 
Анализът на спермата обикновено разглежда състоянието на цялата сперма, но авторите на тясно проучване в Полша смятат, че степента на увреждане или фрагментация във ДНК веригите в сперматозоидите, може да бъде далеч по-добър индикатор за качеството на семенната течност.
 
Мъжете с фрагментация имат по-ниски коефициенти за зачеване по естествен път и чрез процедури като ин витро оплождане, пише International Journal of Impotence Research.
 
Изследователите са забелязвали, че начинът на живот може да повлияе на ДНК в сперматозоидите, обяснява Рикардо Р. Бретола от Университета в Сао Пауло в Бразилия.
 
„Ние сме на мнение, че начинът на живот и околната среда могат да повлияят категорично на мъжката плодовитост, но степента на влияние е силно променлива при различните мъже”, коментира той пред Reuters.
 
Специалистите са фокусирали проучването си върху 286 мъже на възраст под 45 години. Повечето от тях са били с наднормено тегло, непушачи и с променливи нива на работа и стрес.
 
Половината са използвали мобилен телефон активно в продължение на 6 до 10 години.
 
Като цяло, мъжете имали нормална семенна течност, но при по-възрастните от тях или тези, подложени на повече стрес в работата, качеството на семенната течност било по-ниско.
 
Мъжете с наднормено тегло или, употребяващи засилено мобилен телефон, също имат по-висок процен на незрели сперматозоиди, обясняват учените.
 
Употребата на кафе, алкохол и цигари, както и физическата активност не са регистрирани като пряко влияние върху качеството на сперматозоидите.
 
40% от мъжете в репродуктивна възраст имат някакъв проблем с производството на сперматозоиди, поясняват още специалистите и допълват, че те рядко има как да го разберат, тък като стандартният анализ на семенната течност не включва изследване за увреждане на ДНК на сперматозоидите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
горски преди 7 години
До Минко 47г. ергенНемаш проблеми, готин, ще ти посадим веднага едно борче в задния двор
2
1
 
3
 
! Отговори
Хенде Кух преди 7 години
оплодителят на нацията Коко Динев няма такива проблеми
1
0
 
16
 
! Отговори
Български учен преди 7 години
Отдавна съм установил,че всичко е на нервна почва.