С топлото време идват и вирусите, алармират лекари

Не самолекувайте конюнктивит със случайни капки, съветва офталмолог
Обновена: 7 юни 2016 11:00 | 7 юни 2016 10:39,
2
С топлото време идват и вирусите, алармират лекари
Снимка: Архив Reuters

При конюнктивит не бива да самолекуваме децата си с капки, случайно закупени в аптеката. Част от конюнктивитите протичат тежко и могат да засегнат роговицата. Това посъветва в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR д-р Даниела Милошова, която е детски офталмолог.

"Не може да се говори за епидемия от вирусни конюнктивити. Повече са алергичните конюнктивити, част от алергичната реакция на целия организъм. Задължително се обръщайте към специалист, ако имате конюнктивит. Лечението трае около една-две до три седмици", уточни специалистът.

"Понякога се добавят антибиотични капки. Много е важно детето да бъде следено от офталмолог. Най-доброто, което може да помогне, е профилактиката - често миене на ръцете, избягване на контакт с други болни деца. Да се предотврати самото заболяване", каза още д-р Даниела Милошова.

Личният лекар д-р Гергана Николова напомни, че със затоплянето на времето идва и периодът на вирусите, които протичат с повишената температура и болки в мускулите и ставите.

"Ротавирусните инфекции са най-честа причина за хоспитализации в ранна детска възраст. Препоръчваме да се поставя ваксината, която съществува. В Германия две ваксини са задължителни, едната е ротавирусната. При нас родителят може да избере дали да бъде поставена на детето. Тя е одобрена от водещите педиатри у нас и те препоръчват ваксината да стане задължителна", коментира д-р Николова.

Тя подчерта, че по отношение на ентеровирусите на преден план вече излиза личната хигиена и повишаване на имунната защита.

"В последно време хората се страхуват да пуснат децата си навън по-голи и босички, а това не действа добре на имунната защита", посочи д-р Николова.

Тя обясни, че придобиваме летните вируси през устата и е нужно често и обилно миене на ръцете със сапун. Често хората се връщат с вируси от морето, защото там по някакъв начин, нивото на лична хигиена е по-ниско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
11 преди 7 години
Кво топло време бе, тука ша изпукаме от студ.