13 000 българи са се включили в клинични изпитвания през 2015-а

Твърди директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата пред Puls.bg
23 юни 2016 17:00,
5
13 000 българи са се включили в клинични изпитвания през 2015-а
Източник: Puls.bg

Доц. Стоименова е Изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването и член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата.  

Доц. Асена Стоименова ще бъде сред участниците в дискусионния форум „Здравен дебат“, организиран от здравния портал Puls.bg съвместно с Investor.bg. Темата на тазгодишното събитие, което ще се проведе на 24 юни е „Иновации и оценка на здравните технологии“.
 
Доц. Стоименова, какво представлява оценката на здравните технологии?
 
Оценката на здравните технологии (ОЗТ) е мултидисциплиниран подход на оценка на въздействието от прилагането на дадена здравна технология (лекарствен продукт, медицинско изделие, хирургични процедури, мерки за профилактика, организационни подходи и др. ) Основната цел е да се определи кои технологии са клинично ефикасни, ефективни и кои са разходно ефективни, т.е. рентабилни и да предостави информация, въз основа на която да се формира ефективна лекарствена политика.  
 
Този процес следва да е систематичен, прозрачен и безпристрастен, почиващ на ясни критерии, основани на изследователски и научни методи. ОЗТ, проучва краткосрочните и дългосрочните резултати, свързани с прилагането на здравните технологии, и има за цел да предостави информация относно алтернативните здравни стратегии. Оценяват се техническите характеристики, безопасността, клиничната ефикасност и ефективност, разходите, стойностната ефективност, организационните, социалните, правните и етичните последици от прилагането на лекарствени продукти в здравеопазването и като оценката е фокусирана върху стойността – клинична и икономическа.
 
Наредба 9 на Министерството на здравеопазването за ОЗТ е сравнително нова, с какво обаче тя ще бъде полезна и какво ѝ липсва?
 
Оценката на здравните технологии е с дългогодишна история на прилагане в развитите държави. В редица европейски страни има създадени институции (повече от 30 на брой), които се занимават с оценка на здравните технологии. ОЗТ и в частност фармакоикономически анализи се правят дори на ниво болнични лечебни заведения. В този смисъл Наредба 9 на МЗ за ОЗТ е едно естествено развитие на лекарственото законодателство на България като законодателство на една държава, която се стреми да въведе модерна лекарствена политика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 7 години
На й- после едно красиво лице на екрана. Омръзна ми от Фидосова, Цецка, Кунева и тази с ореола
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добра е - става. Ще се издигне още. В БГ такива прогресират.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде още една кукла на хоризонта пък кат се абатачиме виновни са лекарите
1
0
 
2
 
! Отговори
допълнително преди 7 години
Около шест милиона в политически експерименти ,неуспешни по подразбиране ,които вероятно ще завършат с избор на Цецка за президент,след това незнам дали територията ще е населена.