Полезни храни за щитовидната жлеза

Какво подпомага функцията ѝ?
8 окт 2016 12:02,
1
Полезни храни за щитовидната жлеза
Източник: Reuters, архив

Проблемите, засягащи щитовидната жлеза, са все по-често срещани, като жените с десет пъти по-предразположени към развитието им. Според данните на Американското дружество на еднокринолозите 30% от жените са засегнати от такива нарушения, като половината от заболяванията на щитовидната жлеза остават недиагностицирани.

Важно е да имаме предвид, че храненето също е от основно значение за функционирането на щитовидната жлеза. Ето кои храни могат да помогнат и кои да навредят в това отношение...

Йод

Щитовидната жлеза се нуждае от йод, за да функционира адекватно. Повечето хора обикновено си набавят важния елемент от хранителния режим, най-често чрез рибата и млечните продукти. 

Следва да се уверим, че солта, която консумираме, е йодирана. Това е отбелязано върху етикета на продуктите. Морската сол и солта, която се използва в преработените храни, обикновено не е такава.

Зеленолистни зеленчуци

Спанакът, марулята, заедно с останалите зеленолистни зеленчуци, са отличен източник на магнезий. Този минерал играе много важна роля в процесите в организма. 

Симптоми като умора, мускулни крампи и промени в сърдечния ритъм могат да бъдат признак за недостиг на този елемент.

Повече за храненето и щитовидната жлеза може да научите от галерията на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много важно е да се спомене за кое заболяване на щитовидната жлеза говорите, хиперфункция или хипофункция. При едното се препоръчват тези храни, но при другото забранени.