Простуда или нещо повече – как да разберем?

Как се развива заболяването? Насоките на лекаря
12 окт 2016 20:38, Eкип на Puls.bg
1
Простуда или нещо повече – как да разберем?
Източник: Reuters
Обикновената настинка се причинява от вирусни агенти. Най-често това са Риновирусите. Водещите симптоми са хрема и запушен нос. По-рядко се срещат главоболие, болки в мускулите – миалгия, повишена температура, като ако ги има, обикновено са слабо изразени.
 
Заболяването се среща целогодишно, като честотата започва да нараства през ранната есен. Малките деца имат обикновено по 6-8 епизода на неусложнени настинки през годината, като заболяването намалява по честота с увеличаване на възрастта на детето. Друга причина за нарастване на заболяемостта е посещението на обществени заведения – детски ясли и градини. При тези деца баналните настинки настъпват до 50% по-често.
 
Как се развива заболяването?
 
Вирусните частици се разпространяват по въздушно-капков път (в състава на аерозолите), както и посредством директен контакт. Попаднали във въздухоносните пътища на външния нос, вирусите предизвикват деструкция (разрушаване) на епитела. Това води до възпалителен отговор, който се изразява в привличане на различни клетки и фактори на възпалението към увредения епител. От своя страна това предизвиква описаните по-горе симптоми – ринореа (хрема) и назална обструкция (запушен нос).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари