Ще си плащаме, ако откажем отпечатък в болницата

Пациентът ще плати за алтернативен метод на регистрация
2 ное 2016 13:52,
106
Ще си плащаме, ако откажем отпечатък в болницата
Снимка: Булфото, архив

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация. Какъв ще бъде той, ще реши Здравната каса, след като се събере достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти. Тепърва ще се анализира броят на отказите и възможностите за такъв вариант, което ще стане ясно след месеци.

Това съобщи здравният министър Петър Москов, след като взе участие в откриването на обновена Клиника по нефрология в столичната Военномедицинска академия.

Новината за доплащането стана ясна часове след като в сила влезе новата идентификационна система за постъпване и изписване от всяко лечебно заведение, което има договор с касата. Тя се извършва посредством пръстов отпечатък. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече ще заплаща дължимото на лечебните заведения.

Още по темата

"Ако пожелаете да откажете това нещо ще бъде предмет на моментална проверка от страна на Здравната каса и документирано ясно, че вие наистина присъствате в болничното заведение. Когато натрупаме нужния масив, ще е ясно колко ще струва алтернативен начин, който вие сте избрали, за да не се включвате в безплатното решение", обясни министър Москов.

Здравноосигурените лица, регистрирали се в новата система, до момента са над 300 000 души. Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души, твърдят от здравноосигурителната институция пред "Стандарт".

Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация от една страна, а от друга, че при не всички болници е изтекъл законовият срок, в който те трябваше да тестват системата.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците до вчера трябваше да закупят, е 286 лв. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе от порядъка на 400 000 лева.

Към момента всяка една българска болница в цялата си дейност на отчет за пациентите се регистрира през електронната система. Вече тръгна и приложение, чрез което всеки регистриран в системата, ще бъде уведомяван, ако някой някога претендира, че от негово име трябва да настъпи здравноосигурително плащане. "Трябва да контролираме парите си", подчерта Москов.

По думите му има ясен телефон на сайта на НЗОК, на който хората могат да се обадят, ако имат проблем с процеса идентификация.

"Касата веднага ще прати проверка. До този момент НЗОК е организирала наистина добре процеса. Единственият сигнал беше за създадено напрежение заради лошата организация в болница в Бургас. Там има екипи на НЗОК и РЗИ. Болницата ще бъде принудена да направи необходимата организация, така че да не създава неудобство на хората", каза още Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това противоречи на конституцията и е НЕЗАКОННО! Да не съм нелегален мигрант, минал границата незаконно, че да ми взимат пръстов отпечатък? А, като написах мигрант, поне на тях някой сети ли се да им ги взима? Или не може да им се нарушават "правата"?
48
3
 
29
 
! Отговори
Бизнесмен преди 7 години
Ако имате пари в банка всеки може да ползува ваш пръстов отпечатък за да ви източи сметките той е легитимната форма на идентификация.Ако имате фирма всеки може с полагане на цифров отпечатък да ви продаде фирмата.Ако някой иска да ви набеди в извършване на престъпление оставя ваш цифров отпечатък и автоматично влизате в затвора.Ако фирма ,иска да ви припише дългове и има ваш цифров отпечатък означава ваше съгласие с дълговете приели сре ги с законна електронна идентификация,имоти,коли ОТКАЗВАМ
47
3
 
20
 
! Отговори
IT ЕКСПЕРТ преди 7 години
аКО НЯКОЙ ОСТАВИ ВАШ ,ОТКРАДНАТ ЕЛЕКТРОНЕН ОТПЕЧАТЪК В СИСТЕМА В КОЯТО Е ПРОНИКНАТО НЕАУТОРИЗИРАНО ИЛИ ИЗВЪРШИ КОМПТЪРНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С ТОЗИ ОТПЕЧАТЪК ТОВА ОЗНАЧАВА ВИЕ ФИЗИЧЕСКИ И НА ЖИВО ДА ЛЕЖИТЕ В ЗАТВОРА.СХВАЩА ЛИ ИДИО..ТО НА ЗДРАВНА КАСА МИНИСТЪРА НА ЗДР.И ДР ИД ИО ТИ ЗА КАКВИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ИЗОБЩО СТАВА ДУМА ДА НЕ ГОВОРИМ ИМОТНИ ИЗМАМИ ПРЕХВЪРЛЯНИЯ НА ФИРМИ И ТН И ТН
46
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
точно така г-н Москов , бой по каската :)
45
3
 
26
 
! Отговори
лЕКАР преди 7 години
дАКТИЛОСКОПИЧНАТА БАЗАС ДАННИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ЕГРАМОТНИ СЛУЖИТЕЛИ С ОСНОВНО И ЛИПСВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ ДА БОРАВЯТ С ОТПЕЧАТЪЦИТЕ НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ БЕЗОБРАЗНО нЕЩО НЕЧУВАНО.нИКАКВО ДАВАНЕ НА ОТПЕЧАТЪК В болница.Всяко даване означава утре данните ви и всичко да попаднат при мутренските частни фирми тлвекоми ,частни съдилища и ЧСИ та и оттам майка ви жална без каквато и да е саНКЦИЯ ЩЕ БЪДЕТЕ МАМЕНИ И СЪДЕНИ ЗА КАКВОТО ВИ ДОЙДЕ НА АКЪЛА.
44
3
 
21
 
! Отговори
Психодиспансер преди 7 години
Д-р Москов да вземаш пръстов отпечатък от болен човек е, като да вземаш кръвна проба и спермограма от гладен. Скъпо, безсмислено и нахално ! Мен лично ме вълнува повече проблема с присъствието на неосигурени ромки, ромули и ромченца (неосигурени) и въпроса откъде- накъде поради факта, че системата краде, че страда за пореден път пациента. И защо толкова години се търпи монопола на здравна каса ?
43
0
 
33
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Търси се държава, в която през границата се влиза свободно, а в болница се влиза чрез пръстови огпечатъци - държавата на Бай ***.......
42
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ми се струва вече,че просто преобразуваха касата в БАНКА!!!Както всички банки в България печелят от такси и комисионни,те така докараха и здравната каса!!Никой обаче,не казва,че самата каса е ИЗГРАДЕНА с парите на вложителите-здравноосигурените лица и те са изпълнителните директори и акционери на касата с решаващ глас!!А,като я гледам КОГА?? и на КОЙ?? касата стана частно,търговско дружество??Кой и кога приватизира здравната каса??
41
0
 
47
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
Противоконституционно, противозаконно, унизително и възмутително. По-добро решение е електронно досие и електронна здравна карта. Само на престъпниците могат да се взимат пръстови отпечатъци и то не от кой и да е.
40
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отвратително! И след отпечатък пациентът си отива вкъщи и се изписват едни процедури и изследвания! Пълна лъжа! Всичко е за пари. Не им стига скубането от осигуровките, но непрекъсната си слагат таксички и таксички. Това с отпечатъка е престъпление. Рано или късно всеки престъпник си плаща!
39
1
 
47
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Основната цел е Москов да вземе едни пари от четци и софтуер - болници, лекари и аптеки ще се набутат с над 20-30млн. + софтуер, абонамент, подръжка и работни места. Освен комисионната, самият четец също е далавера - цената му е 15$, а тук го продават за 300лв. Отделно, че ефектът ще е нулев - краде се през диагнози и процедури, а не през преминал болен.
38
2
 
49
 
! Отговори
от сидни-ав$тралия преди 7 години
"Пациентите, отказали да се чекират посредством своя пръст, са по-малко от 100 души,"------------------ЕТО доказателство че има 100 човека на балканите които не са ОВЦЕ!Я ДА ВИ ПОПИТАМ ЕДИН ВАПРОС в ПОНИЖЕНА трудност за човекопитеци:ако ви откраднат парола или пин кода какво ще направите - ще ги смените незабавно.Ха сега ако ви изтекът отпечатаците какво ще направите за да спрете злоупотреба? Ще си смените пръстите ли?????ХХАааа! Поздрави от сидней ав$тралия на 100-те човека не овце
37
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега кажете кои фирми се заеха с доставката, монтирането и поддържането на системите за пръстова идентификация. Каквото и да ви говорят, става дума за пари.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е, че никой не иска да направи нищо провив мафията с бели престилки. Целта е да се покаже, че нещо се прави, но от направеното да няма никакъв ефект. Ако искаха ефект просто щяха да въведат електронна здравна карта и електронна система за медицински данни, където всеки може да провери какви точно медицински манипулации има срещу неговото име. Ама 25 години само се говори за това, а се прави нещо друго - сега нищоправенето се именува "пръстов отпечатък".
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това ли е устройството? Един чук и проблема решен!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов под шлифера...и да го.. ....д.ха яко да го д.ха!Щото ,нали ще си плащам.
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво им пука на народните изедници .В Европа пръстови отпечатъци не вземат а както е известно власт имащите се лекува с нашите пари далеч от българските болници. Спирайте да плащате в знак на протест и всичко ще си дойде на мястото. Москов няма да се наяде и накраде.
32
0
 
41
 
! Отговори
Тарамбуката преди 7 години
Само на нашествениците минаващи нелегално граници и идващи в Европа им взимат пръстови отпечатъци за регистрация. На болните Българи защо? Никъде в Европа не се изисква пръстова регистрация при ползване на здравни услуги. Това е незаконно!!!!!
31
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27"А защо не се направи електронна карта на принципа на дебитната, която хем може да съхранява информация за направените до момента интервенции и проведено лечение, хем няма да превръща хората в престъпници?"Щото ще ликвидира далаверата. А нали не това е целта.
30
0
 
44
 
! Отговори
Апел преди 7 години
Няма ли някой адвокат, който да се позове на Конституцията, и да осъди здравното министерство и в частност неговия министър, тъй като той е подписал. Ние ще се включим в общият иск. Наистина ми се иска някак да ги сперм тези наглеци.