Хемороиди - как се храним е от голямо значение

Повече за този деликатен проблем...
16 дек 2016 07:56, Eкип на Puls.bg
3
Хемороиди - как се храним е от голямо значение
Източник: Reuters, архив

Проблемът с хемороидите обхваща немалка част от населението особено в развитите страни. Отношение към появата им има, както хранителният режим и двигателната активност, така и някои физиологични състояния, каквото е бременността. В последните десетилетия се отчита "подмладяване" на заболяването, което означава, че се среща при все по-млади пациенти.

Хемороидите представляват разширени и възпалени кръвоносни съдове, които се разполагат в или извън ануса, причинявайки дискомфорт, както по време на дефекация, така и при покой. Дори и след отминаване на симптомите, ако не бъдат отстранени причините довели до появата им, вероятността за рецидив е повишена.
 
Основна причина за появата на хемороиди е повишеното абдоминално (коремно) или тазово налягане, което оказва въздействие върху кръвоносните съдове, разположени в тази област. Наблюдава се при бременност, вдигане на тежки предмети, дълго седене в седнало положение (препятства се оттичането на кръвта). Освен това значение има и фукционалността на съединителната тъкан, тъй като с годините еластичните й свойства намаляват.
 
Фактори, имащи отношение за появата на хемороиди, са продължителните периоди на констипация (запек), тъй като изпражненията дразнят стената на кръвоносните съдове и предизвикват възпалителна реакция. Освен това напъните за евакуиране на чревното съдържимо също увеличават значително налягането в тазовата област.
 
На първо място от значение е приемът на достатъчно количество течности, били те под формата на чай, сокове или вода. Препоръчителният дневен прием на течности се изчислява като се умножи телесната маса (в килограми) по 30-40 мл. Обикновено това количество се равнява на 6-8 водни чаши дневно.
 
По отношение на храната, тя трябва да бъде богата на фибри. Те се делят на две основни групи – разтворими и неразтворими. Последните имат функцията да обират токсините от вътрешната страна на чревната стена и да увличат неабсорбираните хранителни остатъци към по-долните етажи на храносмилателния тракт. По този начин те стимулират перисталтиката и съответно обезпечават редовната дефекация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
И както става ясно-хемороидите са големи г.ъзари!