Суха кожа на ушите – щитовидната жлеза също може да е причина

Състоянието е познато и като „ксероза“
21 дек 2016 21:00,
1
Суха кожа на ушите – щитовидната жлеза също може да е причина
Източник: Reuters, архив

Ненормалната сухота, позната още като „ксероза“, обикновено не е сериозно състояние, но може да създаде неудобство. Фините линии и бръчките често се появяват вследствие на суха кожа, като това може да загрози вида ѝ. Ако сухотата е причинена от факторите, свързани с околната среда, бихме могли да я третираме в домашни условия. Когато става дума за по-сериозни кожни състояния, свързани с изсушаването, следва да се обърнем към специалист. 

Сухата кожа може да се появи навсякъде по кожата и често е само временно състояние. През зимата, вследствие на по-сухия въздух, с по-голяма честота по кожата могат да се наблюдават сухи петна. 

Ако кожата в областта на ушната мида е изсушена, може да я усещаме опъната, особено след като излезем от банята. Видът ѝ обикновено е съсухрен или дехидратиран, загрубяла е. Тези симптоми могат да бъдат придружени с чувство на сърбеж, лющене, поява на бръчки, напуквания и зачервяване. Възможно е в някои случаи дори да има и кървене. 

Има много възможни причини за сухота на ушната мида, като времето е основния виновник. През зимните месеци нивата на влажност във въздуха са най-ниски и затова кожата е изложена на най-голям риск от изсушаване.

В допълнение, употребата на климатик намалява влажността и в затворените помещения. Медицински състояния, включително псориазис или нарушена функция на щитовидната жлеза, могат да бъдат отговорни за изсушаване на кожата на ушната мида. 

Можем да вземем мерки, за да облекчим сухата кожа на ушната мида и в домашни условия. Препоръчително е да се използва по-плътен хидратиращ продукт. Овлажнителите на въздуха са друг начин за облекчаване на състоянието на кожата. 

Друг полезен съвет е да се съкрати времето, която прекарваме под душа, като водата не бива да бъде много топла. Препоръчително е още да подсушаваме кожата, без триене, а непосредствено след това да се нанесе хидратиращ продукт. По този начин се запазва влагата в кожата.

Още полезна информация може да намерите в рубриката “По-красиви днес“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, за студени уши да имате съвет?