Moжем ли да прекалим с витамин D?

Заблуда е, че витамините могат да се взимат без ограничение
4 юли 2017 08:46,
3
 Moжем ли да прекалим с витамин D?
Reuters

Широко разпространена е заблудата, че витамини могат да се взимат без ограничение и в големи количества. По-възрастните хора често казват, че те не могат да навредят и просто ще се отделят с урината.

 
Проблемът е, че това въобще не е вярно, особено що се отнася до витамин D, приеман в големи дози. Уловката е, че предозирането с „лекарства“ като витамин D не се проявява бързо – може да отнеме седмици, понеже витамина е мастно разтворим: само излишъка от водоразтворими витамини се отделя с урината, докато мастноразтворимите се натрупват в мазнинните тъкани на тялото. С редовния свръхприем на витамина, това води до токсични нива на натрупване в тъканите.
 
Повечето хора взимат добавки с витамин D от притеснение, че не получават достатъчно слънчева светлина или не си набавят витамина от другаде. Липсата на достатъчно количество може да доведе до влошена абсорбция на калций и понижена минерализация на костната тъкан, което прави костите по-меки и чупливи и води до развитиено на рахит при децата или остеопороза при възрастните.
 
Трудно е да се разбере, дали тялото има нужда от още витамин D, но свръхприема за компенсация може да бъде още по-опаснен от дефицита. Завишените му стойности водят до гадене, повръщане, запек и отпадналост. Понеже витамина отговаря за усвояването на калций в тялото, при витаминовия сръхприем се наблюдава и усилено натрупване на калций. Тези натрупвания са предпоставка за бързото развитие на камъни в бъбреците и нарушения на сърдечния ритъм.
 
По тези причини, освен ако не са препоръчани от лекар, таблетките и други добавки съдържащи витамин D трябва да се избягват. В множество храни е стандартна практика от десетилетия да се добавя витамин D (фортифициране на храни), а българина може да получава напълно достатъчно от киселото мляко и други млечни продукти, консумирането на ядки, плодове и зеленчуци и излагането на слънчева светлина.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
за приема на D може да погледате и у brazzers.
1
1
 
12
 
! Отговори
аз преди 6 години
нек'во копи/пеист...За да си знаеш нивата на витамините си правиш кръвен тест и според резултата пиеш или не пиеш витамини...А киселото мляко вече се прави от сухо такова + нишесте + консерванти и други добавки за каймак, белота, гъстота...Самолечението процъфтява заради ниското(и липсата на такова) ниво на обучение на лекарите