Защо не трябва да прекаляваме с консумацията на маслини?

Маслините имат много сол
19 авг 2021 09:12, Михаела Лазарова
9
Защо не трябва да прекаляваме с консумацията на маслини?
Снимка: Istock

Маслините са много полезни. Те са изпълнени с антиоксиданти, витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае. Не съдържат много калории, което ги прави подходящи за всякакъв тип диети. Имат богато наличие на фибри, от които се нуждаят както червата, така и имунната система.

Маслините съдържат и омега-3 мастни киселини, които се съдържат в особено голяма концентрация в пресния студено пресован зехтин. Храните с висока концентрация на тези мазнини се считат за изключително полезни за сърдечносъдовото, метаболитното здраве и здравето на нервната система.

Според healthline.com, антиоксидантите и омега-3 мастните киселини в маслините могат да допринесат в превенцията на някои видове рак, на някои хронични и дегенеративни заболявания, свързани с хронични възпаления в тъканите.

Всички тези ползи от маслините дават усещането, че можем да ядем колкото си искаме от тях. Това обаче не е точно така.

Какви са потенциалните опасности от маслините?

Както с всяка полезна храна, така и с маслините не трябва да се прекалява по една причина, за която вероятно повечето от вас забравят – богатото наличие на сол в маслините.

Наситеността на сол в маслините се дължи на саламурата и маринатата, в която най-често се предлагат. Рядко ще откриете напълно сурови и натурални маслини на пазара. За да са добре овкусени и за да са по-дълготрайни, маслините се обработват с маринати и саламури, които са изключително наситени с натриева сол.

Според Web MD, съдържанието на сол в маслините е шокиращо голямо. Само една зелена маслина съдържа около 110 мг натрий. Това количество може да не звучи много, но ако изядете повече маслини, общият прием на сол в комбинация с всички останали храни, които консумирате през деня, става твърде много за организма.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обаче можете да прекалявате с ваксините. Това е позволено и даже желателно, а маслините са вредни. Като видите маслина-изхвърляйте я на ***. Като видите ваксина-вкарвайте си я.
5
2
 
15
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
"Рядко ще откриете напълно сурови и натурални маслини на пазара." ?!?! Тоя дето е писал статията опитвал ли е през живота си сурова маслина? Аре да му спестя преживяването - устата ти остава изтръпнала половин час!
4
1
 
7
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Ако ги прекарваш с добре изстудено узо, от много маслини ще се напиеш.
3
6
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Михаелче, солта е йодирана. Сега провери до какво води липсата на йод. А и липсата на сол като цяло.
2
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите скоро няма да ядат маслини, защото безгръбначните обитатели на почвата ще се хранят с гореспоменатите ***, покосени фатално от Делта Варианта на короната! Амин!
1
6
 
10
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Маслини с бира за мезе :)))