Какви са перспективите за пациентите с остра лимфобластна левкемия?

27 окт 2021 15:53, Александър Попов
Какви са перспективите за пациентите с остра лимфобластна левкемия?
Снимка: Istock

Острата лимфобластна левкемия (ОЛЛ) е вид рак, който засяга кръвта и костния мозък. Характеризира се със свръхпроизводство на незрели бели кръвни клетки, наречени лимфобласти или левкемични бласти. Заболяването е познато още като остра лимфоцитна левкемия или остра лимфоидна левкемия.

Острата лимфобластна левкемия може да засегне различни видове лимфоцити (В-клетки или Т-клетки). Лекарите разделят острата лимфобластна левкемия на подтипове в зависимост от вида на засегнатите лимфоцити. Независимо от подвида, обаче, заболяването се развива и влошава бързо. Ето защо навременната диагностика е от ключово значение. Острата лимфобластна левкемия нахлува в кръвта и може да се разпространи в други органи, като черния дроб, далака и лимфните възли. Обикновено не причинява тумори като други видове рак.

Заболяването може да се появи на всяка възраст, но е по-често срещано сред децата (0-14 години), които представляват близо 60% от всички случаи. Това е най-често срещаният вид детска левкемия и най-често срещаното онкологично заболяване при малките.

Точните причини за острата лимфобластна левкемия остават до голяма степен неизвестни, но се смята, че са резултат от мутации в един или повече от гените, които обичайно контролират развитието на кръвните клетки. Подобна мутация води до анормален растеж.

Провеждат се неспирни проучвания на възможните причини за тези аномалии и са идентифицирани определени фактори, които могат да изложат някои хора на повишен риск от появата на остра лимфобластна левкемия.

Кои са сред тях, кои са рисковите фактори за децата - четете в Puls.bg тук

Материалът е подготвен със съдействието на Амджен България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: AmGenАмджен
Още от
Спонсорирано съдържание