6 храни, които да избягвате при високо кръвно налягане

Консумацията на алкохол не се препоръчва при високо кръвно налягане
15 ное 2021 20:20, Михаела Лазарова
6
6 храни, които да избягвате при високо кръвно налягане
Снимка: Istock

Високото кръвно налягане засяга милиони хора по целия свят. То се провокира от субективни фактори, все още неизвестни докрай за медицината. Все пак, някои от тях, са неоспорими и сред тях са начинът на живот и храненето. Със сигурност това, което ядем, се отразява на стойностите на кръвното ни налягане. Сред най-големите фактори в храната е солта. Консумацията на излишък от сол повишава кръвното налягане и влошава състоянието на организма в цялостен план.

Кои са храните, които не е препоръчително да ядете, ако имате високо кръвно налягане?

Кисели краставички

Киселите краставички имат позитивни страни. Те са с много ниско съдържание на калории и мазнини. Много богати са на витамин К, който участва в съсирването на кръвта. Те обаче съдържат много сол, което повишава кръвното налягане. Добавеният натрий в киселите краставички и повечето туршии може да е лош избор при хипертония.

Кисело зеле

Киселото зеле обикновено е доста солено. Солта допринася за ферментацията на зелето, като впоследствие го насища. Консумацията на кисело зеле може да повиши кръвното, особено ако е в по-големи количества.

Бекон

Беконът е с високо съдържание на натрий и наситени мазнини. Не само солта в него, но и мазнините са виновници за влошеното сърдечносъдово здраве, тъй като са предпоставка за повишаване на холестерола. Високите стойности на лош холестерол създават условия за втвърдяването му и отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Стеснените артерии са предпоставка за инфаркт и инсулт, както и за повишаване на съпротивлението и ограничаване на свободното преминаване на кръвния поток.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високото кръвно е следствие от нещо друго. Хапчетата и ракията, няма да ви излекуват. Промяната в начина на живот ще го направи, ако ви се живее, разбира се.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Лекарството е в дозата " - от всички посочени храни може да се хапва доволно , само да не се прекалява ! Това особено важи за алкохола - малко алкохол е лекарство против хипертония , но многото алкохол си е направо болестотоворен . И тук можем да кажем , че баснята за виното , което качвало кръвното и за ракията , която го сваляла - си е просто басня !Всичко опира до количеството - и двете могат и да свалят ,и да вдигат кръвно !
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
50 грама чисто уиски нормализират кръвното. Поне при мен се получава.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- яките храни са забранени. Рупайте ябълки.