4 хранителни елемента, важни за репродуктивното здраве

Омега – 3 мастните киселини са едни от тях
16 ное 2022 13:25, Михаела Лазарова
7
4 хранителни елемента, важни за репродуктивното здраве
Снимка: Istock

Поддържането на добро здраве изобщо е един от най-важните компоненти на доброто репродуктивно здраве. За да поддържаме плодовитостта си с напредването на годините, ние се нуждаем от баланс на хормоните, здравословен начин на хранене, редовна спортна активност, по-малко стрес.

Полезните храни, с които можем да обогатим менюто си, ни осигуряват едни от най-важните хранителни елементи за репродуктивното здраве. Можем да си ги набавим и с прием на добавки, но това трябва да се случи след консултация с лекар. Вижте кои, освен витамин Е и селен, са едни от най-важните елементи за поддържане на плодовитостта.

Коензим Q10

Коензим Q10 има ползи не само за здравето на кожата и сърцето, но и е невероятно полезно вещество, за което е известно, че има положително влияние върху репродуктивното здраве. Установено е, че CoQ10 не само повишава нивата на плодовитост при жените, действа благоприятно на състоянието на матката и яйчниците, но също така подобрява подвижността и концентрацията на сперматозоидите при мъжете. Коензим Q10 е мощен антиоксидант, забавящ процесите на стареене, спомага за баланса на кръвното, увеличава нивата на енергия и други.

Витамини от група В

Витамините от група В играят жизненоважна роля за създаването на оптимални нива на плодовитост и за поддържането на цялостно здраве. Витамини от тази група, за които е известно, че са особено полезни за поддържането на добро репродуктивно здраве са B9 (фолиева киселина), B6 и В12. Установено е, че фолиевата киселина увеличава шанса за зачеване, подобрява качеството на спермата при мъжете.

Витамин B заедно с някои от другите витамини от група В, подобрява здравето на яйцеклетките и плодовитостта при жените. Последни западни изследвания също така показват, че B6 може да повиши нивата на прогестерона, както и да помогне за регулиране на синтеза на хормони.

Витамин B12 е друг витамин, който се е доказал като полезен както при мъжкия, така и при женския фертилитет. При жените ниските нива на B12 са свързани с лоша плодовитост и дори проблеми с бременността, докато при мъжете при нормални нива на витамина се наблюдава значително повишаване на качеството и броя на сперматозоидите. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мише, а я напиши как влияе секса върху репродуктивното здраве.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моят дядо навремето напрааскаааал 9 дяца на моята баба. Немало е ток и са се чудили какво да правят в тъмното:))). Много плодовити били.
3
1
 
1
 
! Отговори
До Михаела преди 1 година
Да вместо да пише безсмислици да ходи да се опложда има кафявии и черноокожии мъжкари.
2
3
 
1
 
! Отговори
Факултето преди 1 година
Вместо скъпи и безполезни хапчета и инвитро центрове. Може да се ходи във факултето там има кой да опложда без проблеми.
1
4
 
2
 
! Отговори
До Българките преди 1 година
Ползвайте Ромскитее мъжаги плодовити са и без това населението на България неизбежно ще потъмнеее.