При 60% от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад

Ковид екземата е другото обезпокоително кожно заболяване след пандемията
30 ное 2022 16:30, Красимир Ангелов
68
При 60% от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад
Снимка: Pixabay

При 60%от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад, обяви в Националния пресклуб на БТА доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

Тя подчерта, че неприятният ефект продължава около три месеца след преминаването на инфекцията.

Причините за косопада след преболедуването са високата температура, силният стрес, който по принцип се отразява на косопада, както и противосъсирващите лекарства, обясни доц. Казанджиева. Дерматолозите констатират и случаи на косопад, който продължава повече от шест месеца след преболедуване на коронавирусната инфекция. Смята се, че най–често от него страдат пациентите, лекувани от тежка ковид инфекция.

Поводът за пресконференция бе стартът на национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година ще бъде насочена основно към откриване на кожни алергични заболявания след преболедувана ковид инфекция.

Кампанията се организира от Българското дерматологично дружество и в нея ще участват дерматолози от София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе. Безплатните прегледи ще бъдат от 5 до 9 декември. Желаещите да се прегледат трябва предварително да се запишат. Клиниките, които участват в кампанията, са публикувани на сайта на дружеството.

Дерматолозите ще обърнат специално внимание на симптомите на ковид екзема, която е в резултат на носене на ръкавици или ползване на дезинфектанти. Ще се извършват изследвания и за атопичен дерматит.

"През последните три години ковид екземата е най-честата диагноза, поставяна от дерматолозите и установихме, че от нея са засегнати двама от трима медицински специалисти", каза д-р Гриша Матеев, председател на дружеството.

Специалистите са забелязали, че заради носенето на защитни маски по време на ковид пандемията силно се влошава състоянието на страдащите от акне. Всеки пети човек в световен мащаб се е срещал с уртикария, независимо дали в епизодичен или в хроничен вариант, посочи доц. Румяна Янкова, дерматолог в болница "Пълмед".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя е Жана Казанджиева, някоя от пропагандаторките от сайта бгмама ли - DeVa, Dazy и всичките останали шепа платени жрици на ковида? Обзалагам се, че е от змийското гнездо
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам вяроспад към ЕС
16
3
 
13
 
! Отговори
Alex преди 1 година
При мен се наблюдава окапване на космите на гъзъ
15
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
за косопад не знам...Сестра ми обаче изгуби обоняние след като прекара въпросния коковид..Аз също го преминах,ДВА ПЪТИ в разстояние на шест месеца..Никой не ми верва,обаче защо да са права на "герой" ?...Е,освен увеличаване на досадната сутрешна ерекция,никакъв друг ефект нямаше върху мен..
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на мен ми опадаха срамните косми - и вече не тряа са бръсна
13
4
 
4
 
! Отговори
до 13, В САЩ се водя преди 1 година
дела срещу Файзер. Всеки месец излизат по 50 000 страници доклад от първоначалните тестове на ваксината им. Имат много пропуски т.е. не е адекватно тествана. Например за евентуални увреждания на репродуктивните органи, което е страхотен пропуск и редица други. Друг е въпроса може ли да се докаже умисъл в това тестване или си е чиста проба алчност, за да се пробута по-бързо на пазара на ваксини.
12
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОВИД-19 е едно коварно заболяване, последиците от което тепърва излизат наяве. У нас преболедуваха предимно най-пpocтите хора, за които всичко е настинка. *** е пръв по смъртност в света след Перу. И логично- във фиша със заплатата му ясно пише, че е антиваксър. Излязоха доста научни трудове за преболедувал ваксиниран и преболедувал ***. Пляскай, *** минусите, и марш, че те чака нощната смяна зад геврека на баничарката или в склада.
11
3
 
10
 
! Отговори
Ха, стига с ковида.. преди 1 година
Миналата година две ваксни Файзр (август), плюс два път тази годна го "лепнах", първият път леко втрисанедва дни) и суха кашлица (дълга, около две седмици), вторият път за около ден и половина (чувсството, че си намръзнал) малко кашлица и туй-то!
10
3
 
15
 
! Отговори
И асимптоматични преди 1 година
боледувания също имат косопад. Според мен е от стреса, на който хората бяха подложени от всички медии по 24 часа, 7 дни в седмицата в продължение на години ни се обясняваше как ще умрем в мъки ако не се ваксинираме.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то ако е само косопад пак добре, след такова тежко натравяне с ковид отровата да се радват всички оцелели
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен някои шапкари, не виждам много плешиви по улиците. След такава страшна "пандемия"...
7
0
 
15
 
! Отговори
Ми не е вярно преди 1 година
Аз го карах три пъти много леко и съм с ужасен косопад! Не се повлиява от нищо
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпотииятаа у хората достигна нови висини. ЧЕСТИТО!
5
6
 
10
 
! Отговори
И кво? преди 1 година
Е да де ама постоянно съм на дървен. Това са ми симптомите на дълъг ковид.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така ще преболедуват, яко трябва да се мре!
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно се е проявил още един страничен ефект от експерименталките, за който ще набедят фалшивия вирус.
2
5
 
13
 
! Отговори
11 преди 1 година
при останалите 40 процента куропад...и кат се замисли човек по добре да умре от кофид отколкото без кокоса и без онова....още някаква тъпотия да изсереттеее...че да се държи жив призрака на ковида....
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пиипипи ама да не си измисляте нещо? А пропуснахте да споменете че и инжектираните боледуват, значи и при тях? Ама така не е добре за бизнеса