Кои са скритите признаци, че може да страдате от анемия?

Тежест в гърдите, болка в гръдния кош
6
Кои са скритите признаци, че може да страдате от анемия?
Снимка: Istock

Анемията е състояние, което може да засегне тялото и здравето по много начини. Може да остане скрита задълго, особено заради неразпознатите признаци, които проявява.

Анемията се характеризира с недостатъчно производство на червени кръвни клетки. Те са нужни за преноса на кислород до всяка тъкан в тялото. Анемията може да се дължи на различни дефицити в организма, най-често на желязо или витамин В12.

Понякога е наистина трудно да разберете, че имате анемия. Различната степен на тежест на състоянието и скритите симптоми могат да ви заблудят задълго.

Внимание! Статията е информативна. Ако имате съмнения за анемия, веднага се консултирайте с лекар.

Кои са скритите признаци, че може да страдате от анемия?

Задух, затруднено дишане

Оплакванията, свързани с дишането, надали биха ви навели на мисълта, че страдате от анемия. Обикновено се свързват с проблеми с дихателната система. Анемията обаче може да предизвика косвени оплаквания с дишането заради намаленото количество кислород в кръвта. То дава усещане за затруднено поемане на въздух, а в по-тежки случаи и задух.

Силна, тежка умора

Анемията може да причини много силна умора, за която да нямате очевидно обяснение. Въпреки че сте се наспали или сте си отпочинали, тя е налице и е отново продиктувана от недостига на кислород в тъканите. Когато те не се захранват нормално с хранителни вещества и кислород, не могат да изпълняват нормално функциите си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези статии са опасни
3
3
 
7
 
! Отговори
стъкмистика преди 1 година
Коприва-шампион против анемия. Разходете се по поляните и си наберете. Сета е най-полезна, като късате младите и връхчета.....!
2
0
 
7
 
! Отговори
амелия преди 1 година
тва са явните признаци
1
1
 
4
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
Нищо не се разбира от последният параграф, нали умората е от анемията. Значи клетките кислород си има. Те нямат хемоглобин, което пречи на усвояването на кислорода. Има разлика между двете неща. Освен, че си имат кислород, който е невъзможно да бъде използван в много случаи имат и високо желязо, също неизползваемо поради други фактори.