Защо маслините са толкова полезни за здравето?

Подобряват храносмилането
23 юли 2023 21:30, Михаела Лазарова
13
Защо маслините са толкова полезни за здравето?
Снимка: Istock

Маслините са много полезни и здравословни. Те съдържат редица хранителни вещества, заради които се считат за истинска суперхрана. Те са основна част от средиземноморската кухня и присъстват редовно в менюто на хората, живеещи по тези брегове.

Средиземноморските народи се славят с изключително добро здраве и именно храната е един от основните фактори за това.

Защо маслините са толкова полезни и е важно да се консумират редовно?

Помагат в отслабването

Въпреки че маслините са богати на мазнини, те допринасят за контрола на теглото и намаляването на мастната тъкан. Те съдържат мастни киселини – омега-3 и омега-6, които стимулират обмяната на веществата и ускоряват метаболизма. Редовното хапване на маслини всеки ден може да помогне да намалите мазнините по корема – едни от най-опасните за здравето.

Подобряват сърдечносъдовата функция

Освен мастни киселини маслините съдържат и множество антиоксиданти. Тази комбинация е особено важна за сърцето и кръвоносните съдове. Антиоксидантите и мастните киселини намаляват възпаленията в тъканите на сърдечносъдовата система, контролират холестерола и кръвното налягане.

Намаляват риска от рак

Ежедневното включване на маслините в храненето може да намали риска от поява на рак. Този ефект се дължи на антиоксидантите в тях, които не само потискат възпаленията и стреса в клетките, но и понижават риска от рак.

Маслините са чудесни в превенцията на рак благодарение на антиоксидантите в състава си и най-вече голямото им количество. Тези вещества потискат хроничните възпаления в тъканите, които са една от основите за поява на туморни изменения.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Вуте преди 9 месеца
Много обичам маслини и ги ям яко - по 20 - тина на ден , при това ги поглъщам и костилките. Само че много ме е яд че вноса е на 12-то качество , такива от картинката си ги гледаме на картинка. На пазара няма хубави. Един приятел ми донесе от Гърция -бяха страхотни , ама само килограм и хвъркнаха за нула време. Поне да внасят п-о - качествени , по-едри. А па то - 99 вида и ни един не става, не знам в какви бъчви ги държат, но и се умирисват на кофти , стават меки и т.н. гадости
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не взимайте повече от 5 кайсиеви ядки!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Именно понеже Амигдалина е лечебен и забия червеите в червата го бяха нарекли витамина Б17 и фармацията го забрани от продажба? Но и сега витамин Б17 не съществува!
6
2
 
5
 
! Отговори
Отегчен преди 9 месеца
Спрете се с глупотевините. Не съществува такова нещо като витамин Б17. Амигдалин-а не е витамин.
5
1
 
5
 
! Отговори
Сицилиева долина преди 9 месеца
СИЦИЛИЙ
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Костилките на кайциите се чупят и се яде само ядката в която има витамин Б17. Защо Хунзите са здрави до края на живота си? Понеже ядат почти само Кайсии и ядките на кайсиите! Не съм пробвал да чупя костилката на маслината и да ям само ядката, понеже те са мънички и лесно цели влизат от устата като я глътнеш до стомаха! Освен това семките на гроздето също съдържат витамин Б17. Когато ядете чушка и домати, яжте ги сурова заедно с семената и кожата, без да ги печете. В кожата им има Силиций!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 2 А могат ли костилките да се счупят и да се яде само ядката?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Извинявам се! Збърках не витамин Б12 ... а в костилките на кайсиите има витамин Б 17
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В бутилка вливаш една чаша сок от лимони, една чаша бира, една чаша олио от студено пресовани малини - зехтин. Всеки ден си вземаш половин час преди ядене една супена лъжица. Лимоновия сок начуква камъните в бъбреците, бирата ги изтласква, а зехтинът плавно без болка да излязат. Идинствено ако камъка е по голям от сантиметър и половина, трябва да се посъветваш с истински доктор!