Д-р Николова: Да не се продават антибиотици без рецепта

Около 48% от антибиотиците се изписват без лекарско предписание
21 авг 2023 16:01, Нели Христова
50
Д-р Николова: Да не се продават антибиотици без рецепта
Снимка: БГНЕС

Новата наредба не променя възможността да си закупи антибиотик без рецепта. Медикаментите трябва да се изписват само по лекарско предписание, дали ще отпускаме лекарства на бяла рецепта или онлайн, това няма да реши проблема. Трябва да няма възможност да се продават лекарства без рецепта. За това призова д-р Гергана Николова.

"Общопрактикуващите лекари отдавна изписваме електронни рецепти и сме наясно с тях. Около 48% от антибиотиците се изписват без лекарско предписание. Могат да се закупят директно в аптеката. Глобата за свободна продажба няма да даде достатъчен ефект. Вирусни заболявания се лекуват с антибиотици напълно грешно и това води до усложнения", заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
пациент преди 8 месеца
Сакън да не изтърват някой без рецепта, да не би дофторите да артшат без пай от болестта на хората. И как изписват антибиотик> Не съм видял скоро някой да прави посевки и на научна база да го изпише. Ами или широкоспектърен или според симптоми. И чичо Гугъл може да ви светне по тия критерии. Пък вече и ChatGPT...
44
0
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 месеца
Николова, погледнете с какво се занимавате. А, си траете, че в аптеките, от няколко месеца не се внася лекарството нитрокор. А, то е спасяващо при получаване на инфаркт.
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аман от тази! Това ли е единствения личен лекар в България?
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тая да вземе да се спре с приказките и да взема да си преглежда пациентите.
41
1
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 8 месеца
Дудньо, ти кога си виждал NDM-1 VRE в България? Точно никога. Виж, в Индия може и да го има. Спрете да се доверявате на дудньовци, макар и облечени в титлата лекар. Става дума за живота ви. Винаги поддържайте някакъв запас от антибиотици, най добре широкоспектърни, в дома си. Да, няма да изтрепят вирусите, но има ли вирус, бактерията е неизбежна. И хайде стига с тая "резистентност"! Пенецилина наближава към 80 години ама си трепе гадовете.
40
0
 
15
 
! Отговори
ДАНИ преди 8 месеца
Хайде да се скрие вече тази д-р Николова.Прекалява с присъствие и хората вече не я слушат. Компетентност често без покритие!!!!
39
6
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 8 месеца
Що така кака? Нека да оставим неграмотната масовка да се трови на воля с каквото си поиска, тя логиката "вирусна инфеция" -> "бактериостатичен / бактерициден антибиотик" е направо желязна, от масивен бамбук. Единствен проблем в случая се явява изкуствената селекция и бриидинга на резистентни щамове на някои доста проклети бактерии (примери бол - NDM-1 VRE / VRSA / KP), но и това не е толкова страшно, води до естествено намаляване на двукраката популация, останала по-назад в еволюцията...
38
1
 
3
 
! Отговори
Неразбиращ преди 8 месеца
Все пак аптеките са едни магазини.И стига с възможността да не си вземеш от магазина каквото ти трябва.Да не говорим,че с това залитане към електронните рецепти от една страна се усложнява една дейност,да се помага на нуждаещия се ,от друга страна се захраннват всякакви поддържащи софтуера фирми.Къде е нормалната хартиена рецепта?
37
1
 
13
 
! Отговори
Аре стига! преди 8 месеца
Тая що не обясни кога за последно е взела бактериална проба, че да я изпрати в лаборатория за посявка в стъкленица на Петри, че да излезе резултата, че да се назначи правилния антибиотик! Аз ще ви отговоря вместо нея - НИКОГА! Никога не го е правила. Защото отнема над 72 часа време. А има състояния, за които тези часове означават летален изход. Точно за това, аз си отивам в аптеката, вземам широкоспектърен антибиотик защото животеца ми е мил.
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тая е готова за министърка бе, от всички дгипита само нея дават.
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Иска да плащаме по 50 лева на лекара за рецепта. Не стига че плащаме и кръвен данък 50 лева всеки месец за безработните. Направо по-добре ни растрелват вече.
34
18
 
1
 
! Отговори
Q преди 8 месеца
Плащай си осигуровките и няма да даваш 50 лв за антибиотик.
33
0
 
5
 
! Отговори
е и? преди 8 месеца
До ВсекиЕ И?? Тука да не е холандия??
32
0
 
16
 
! Отговори
алоооо преди 8 месеца
ами който няма личен лекар да умира ли ко да прай??
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да и се заплати лично нея 50 лева да ти предпише антибиотика!
30
0
 
24
 
! Отговори
Истината преди 8 месеца
Тази беше най активната ваксинаторка по време на пандемията! Ама то има възмездие.......и Видовден за всеки...резистентността лельо, идва от пълното с антибиотици месо и мляко, което хората ядат! И от вътреболничните инфекции в мизерните болници! УПОТРЕБАТА НА АНТИБИОТИЦИ В КЪЩИ НЕ ПРЕДИЗВИКВА РЕЗИСТЕНТНОСТ! ХРАНАТА ХОРА,ХРАНАТА!
29
1
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Това е навярно добра идея,но още по-добра идея е общопрактикуващите лекарии ..да издават и касови бележки,защо не се обръща внимание на този сив сектор,както и при стомталозите? Асен Василев уж знаеш откъде ще дойдат постъпления в бюджета,но тоз бранш е неприкасаем ..колко милиарда лева се врътя в сиваата икономика при медиците?
28
0
 
27
 
! Отговори
89 преди 8 месеца
При ковида взех че повярвах на Тая и на некои други да НЕ вземам антибиотик. Добре че накрая все пак ВЗЕХ, ВЪПРЕКИ ТЯХ, И СЕ ИЗЛЕКУВАХ!!!
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вместо това, ещ се продават евтини неефективни но за сметка на това ксъпи прахчета ...
26
0
 
29
 
! Отговори
Лекар преди 8 месеца
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! ВСЕКИ ЛЕКАР ЗНАЕ, ЧЕ СЛЕД ТРЕТИЯ ДЕН, АКО НЕ ЗАПОЧНЕ ПОДОБРЕНИЕ, ЗАПОЧВА БАКТЕРИАЛНА И ГЪБИЧНА ИНФЕКЦИЯ !!! БАКТЕРИИТЕ СЕ ЛЕКУВАТ САМО С ПОДХОДАЩ АНТИБИОТИК, ГЪБИЧКИТЕ - С ПРОБИОТИЦИ И ИМУНОСТИМУЛАНТИ. НАВРЕМЕ!!!!